Πάει για καλοκαίρι το αίτημα άρσης αφορισμών Παγκράτιου και Πιτσιλλίδη-Αποφασίζει η Σύνοδος
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 07 Απριλίου 2023
Για τον ερχόμενο Ιούνιο φαίνεται ότι μετατίθεται η εξέταση της άρσης των αφορισμών των Παγκράτιου Μερακλή και Ανδρέα Πιτσιλλίδη από την Ιερά Σύνοδο, αφού, όπως φαίνεται από τα χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει πλέον χρόνος να γίνει Σύνοδος πριν από τις εορτές του Πάσχα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Αρχιεπισκοπή, παρότι υπήρχαν πληροφορίες πως θα συγκαλείτο Σύνοδος πριν το Πάσχα, εντούτοις, λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί και ως εκ τούτου το πιο πιθανό σενάριο είναι οι αφορισμοί τόσο του ιερέα, όσο και του θεολόγου, να εξεταστούν τον ερχόμενο Ιούνιο.
Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού είναι ορισμένη η τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, που θα είναι η πρώτη με τη νέα της σύσταση, δηλαδή με Αρχιεπίσκοπο τον Γεώργιο και Μητροπολίτη Πάφου τον Τυχικό, που εξελέγη τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Εκκλησίας από τον τέως Μητροπολίτη Πάφου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί όλα να δείχνουν ότι θα γίνει άρση των αφορισμών των δύο, όμως αυτό είναι στην κρίση της Συνόδου, η οποία θα κληθεί να πάρει τις όποιες αποφάσεις, εξετάζοντας τις επιστολές που στάλθηκαν από τον Παγκράτιο και από τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη.
Ο Παγκράτιος είχε αποστείλει επιστολή στον οικείο του Μητροπολίτη Μόρφου, με την οποία ζητά την άρση του αφορισμού του και ο Μητροπολίτης έχει την αρμοδιότητα να την μεταφέρει ενώπιον της Συνόδου για να αποφασίσει για την τύχη του. Πάντως, οι πληροφορίες αμέσως μετά την άνοδο του Γεωργίου στο θρόνο ήθελαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο να δείχνει πρόθυμος να βάλει τελεία σε ένα θέμα που χρονίζει και το οποίο πιστεύει και ο ίδιος ότι ωρίμασε ο χρόνος για να τελειώσει.
Τώρα, ως προς το κατά πόσον η Σύνοδος θα αποφασίσει ομόφωνα ή όχι την διακοπή της αργίας του Παγκράτιου είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει εντός της Συνόδου, όταν τα μέλη της θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1996, μετά το θάνατο του τότε Μητροπολίτη Μόρφου, Χρύσανθου. Για τη θέση του κενωθείσα θέση του Μητροπολίτη θα διεξαγόταν μια διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη, στην οποία ο Παγκράτιος Μερακλής έθεσε υποψηφιότητα και κέρδισε, λαμβάνοντας το 96% των ψήφων.
Τότε όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, αποφάσισε να τον καθαιρέσει, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του κόσμου, αφού είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ήταν ομοφυλόφιλος και φορέας του AIDS.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος χρόνια αργότερα, δεν ήθελε να γίνει δεσπότης, αλλά δεν έπρεπε να πάει κόντρα στο θέλημα του Θεού. Είχε πει επίσης πως, μόλις έγινε γνωστή η θέση του για να κατέλθει υποψήφιος, άρχισε μια καταιγίδα εναντίον του. Μεταξύ των κατηγοριών, ήταν ότι είναι ομοφυλόφιλος αλλά και φορέας του AIDS. Το πρώτο, το αρνήθηκε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι φορέας του AIDS, υποδεικνύοντας ότι αυτό έγινε μέσα από μια σκευωρία που στήθηκε εναντίον του.
Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργήθηκαν ταραχές έξω από την Αρχιεπισκοπή, με συλλήψεις και τραυματισμούς. Ακολούθως, ο Παγκράτιος αποσύρθηκε στη Σκουριώτισσα και αργότερα στη Φλάσου, όπου διαμένει σε ένα μικρό σπίτι με τα ζώα που φροντίζει.
Ίδια τα δεδομένα για Πιτσιλλίδη
Την ίδια ώρα, τα δεδομένα για την άρση του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη είναι τα ίδια με αυτά που υπάρχουν στην περίπτωση του Παγκράτιου, αφού απέστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο για να εξετάσει το αίτημά του, κάτι που θα γίνει όταν θα εξεταστεί και η άλλη περίπτωση.
Στην περίπτωση Πιτσιλλίδη, ο αφοριισμός αποφασίστηκε επί του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου, Χρυσοστόμου Β', αφού η Ιερά Σύνοδος είχε κρίνει ότι οι τοποθετήσεις του για τους ομοφυλόφιλους και τις εκτρώσεις ήταν υπερβολικές και ξεπερνούσαν τις γραμμές της Εκκλησίας.
Αφού λοιπόν τον παρέπεμψε ενώπιον πενταμελούς Συνοδικής Επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από τους Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο (σημερινό Αρχιεπίσκοπο), τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, αποφασίστηκε ο αφορισμός του.