Α. Αιμιλιανίδης: Η συζήτηση για πολιτικούς διορισμούς στην Κύπρο είναι τον τελευταίο καιρό παράδοξη

Θέση αναφορικά με το ζήτημα των «πολιτικών διορισμών» πήρε ο γνωστός νομικός και ακαδημαϊκός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, στον απόηχο των δηλώσεων τόσο της Υπουργού Δικαιοσύνης, όσο και των όσων εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βουλή, γύρω από την έγκριση του επαναδιορισμού της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη ως Επιτρόπου Διοικήσεως, κάνοντας αναφορά σε παραδοξότητες.

Ο κ. Αιμιλιανίδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως «υπήρξε τις τελευταίες μέρες μια ασυνήθης χρήση του όρου "πολιτικός διορισμός" πρώτα για τον Αρχηγό/Υπαρχηγό Αστυνομίας και σήμερα για την Επίτροπο Διοικήσεως».

Όπως εξήγησε, «ο όρος αφορά σε διορισμούς στους οποίους προβαίνει η εκτελεστική εξουσία και όχι μια ανεξάρτητη αρχή (π.χ. ΕΔΥ, ΕΕΥ). Δεν σημαίνει όμως σε καμιά περίπτωση πως τα κριτήρια είναι μόνο πολιτικά. Αυτό εξαρτάται από τη φύση του διορισμού». Αν για παράδειγμα θα διοριστεί δικαστής ή ανεξάρτητος αξιωματούχος τα κριτήρια δεν μπορεί να είναι κυρίως πολιτικά, αλλά αξίας. Ούτε και θα μπορούσε να γίνει δεκτό π.χ. ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας είναι απλώς εκτελεστικός βραχίονας της κυβέρνησης και τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε. «Αντίθετη είναι η προσέγγιση σε διορισμούς π.χ. μελών ημικρατικού οργανισμού που στόχος είναι πρωτίστως η άσκηση πολιτικής», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, στις ΗΠΑ που γίνονται οι περισσότεροι πολιτικοί διορισμοί παγκοσμίως έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένα κριτήρια. «Και εκεί ο ρόλος του κογκρέσου (αν και είναι προεδρικό σύστημα) είναι έντονος σε επιλογές στις οποίες κριτήριο πρέπει να είναι η αξία. Οι επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας υπόκεινται σε εξέταση που τις περισσότερες φορές θυμίζει ανάκριση και αφορά στην ικανότητά τους να ασκήσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα, στον χαρακτήρα και σε πληθώρα άλλων κριτηρίων», ανέφερε.

«Έχω ήδη αναφέρει πως η συζήτηση για τους "πολιτικούς διορισμούς" στην Κύπρο είναι τον τελευταίο καιρό παράδοξη», τόνισε. Όπως εξήγησε ο νομικός, «προτείνεται η σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου για απολιτικοποίηση διορισμών που εκ των πραγμάτων είναι πολιτικής - και όχι τεχνοκρατικής - φύσης (των Δ.Σ. ημικρατικών οργανισμών), υποβάλλονται άσκοπα υποψηφιότητες για διορισμούς που λαμβάνονται χωρίς αξιολόγησή ή σύγκριση μεταξύ των υποψηφίων όπως έγινε για τον διορισμό Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ εκεί που προβλέπεται εξουσία της Βουλής για να συναποφασίσει τον διορισμό αυτή επέλεξε να ενεργήσει τυπικά παρά ουσιαστικά θεωρώντας πως απλώς συμπράττει αντί συναποφασίζει (το σχόλιο μου αφορά στη διαδικασία και όχι στο αν ήταν ορθή η απόφαση διορισμού)».

Δειτε Επισης

Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt
Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»