Α. Αιμιλιανίδης: Η συζήτηση για πολιτικούς διορισμούς στην Κύπρο είναι τον τελευταίο καιρό παράδοξη

Θέση αναφορικά με το ζήτημα των «πολιτικών διορισμών» πήρε ο γνωστός νομικός και ακαδημαϊκός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, στον απόηχο των δηλώσεων τόσο της Υπουργού Δικαιοσύνης, όσο και των όσων εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βουλή, γύρω από την έγκριση του επαναδιορισμού της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη ως Επιτρόπου Διοικήσεως, κάνοντας αναφορά σε παραδοξότητες.

Ο κ. Αιμιλιανίδης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως «υπήρξε τις τελευταίες μέρες μια ασυνήθης χρήση του όρου "πολιτικός διορισμός" πρώτα για τον Αρχηγό/Υπαρχηγό Αστυνομίας και σήμερα για την Επίτροπο Διοικήσεως».

Όπως εξήγησε, «ο όρος αφορά σε διορισμούς στους οποίους προβαίνει η εκτελεστική εξουσία και όχι μια ανεξάρτητη αρχή (π.χ. ΕΔΥ, ΕΕΥ). Δεν σημαίνει όμως σε καμιά περίπτωση πως τα κριτήρια είναι μόνο πολιτικά. Αυτό εξαρτάται από τη φύση του διορισμού». Αν για παράδειγμα θα διοριστεί δικαστής ή ανεξάρτητος αξιωματούχος τα κριτήρια δεν μπορεί να είναι κυρίως πολιτικά, αλλά αξίας. Ούτε και θα μπορούσε να γίνει δεκτό π.χ. ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας είναι απλώς εκτελεστικός βραχίονας της κυβέρνησης και τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε. «Αντίθετη είναι η προσέγγιση σε διορισμούς π.χ. μελών ημικρατικού οργανισμού που στόχος είναι πρωτίστως η άσκηση πολιτικής», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, στις ΗΠΑ που γίνονται οι περισσότεροι πολιτικοί διορισμοί παγκοσμίως έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένα κριτήρια. «Και εκεί ο ρόλος του κογκρέσου (αν και είναι προεδρικό σύστημα) είναι έντονος σε επιλογές στις οποίες κριτήριο πρέπει να είναι η αξία. Οι επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας υπόκεινται σε εξέταση που τις περισσότερες φορές θυμίζει ανάκριση και αφορά στην ικανότητά τους να ασκήσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα, στον χαρακτήρα και σε πληθώρα άλλων κριτηρίων», ανέφερε.

«Έχω ήδη αναφέρει πως η συζήτηση για τους "πολιτικούς διορισμούς" στην Κύπρο είναι τον τελευταίο καιρό παράδοξη», τόνισε. Όπως εξήγησε ο νομικός, «προτείνεται η σύσταση γνωμοδοτικού συμβουλίου για απολιτικοποίηση διορισμών που εκ των πραγμάτων είναι πολιτικής - και όχι τεχνοκρατικής - φύσης (των Δ.Σ. ημικρατικών οργανισμών), υποβάλλονται άσκοπα υποψηφιότητες για διορισμούς που λαμβάνονται χωρίς αξιολόγησή ή σύγκριση μεταξύ των υποψηφίων όπως έγινε για τον διορισμό Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ εκεί που προβλέπεται εξουσία της Βουλής για να συναποφασίσει τον διορισμό αυτή επέλεξε να ενεργήσει τυπικά παρά ουσιαστικά θεωρώντας πως απλώς συμπράττει αντί συναποφασίζει (το σχόλιο μου αφορά στη διαδικασία και όχι στο αν ήταν ορθή η απόφαση διορισμού)».

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους