Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός €75 εκατομμυρίων-Ρεύμα και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2023 ύψους €75 εκατ., με το μεταναστευτικό και τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να κυριαρχούν στη συζήτηση.

Οι πρόσθετες πιστώσεις αφορούν επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο πρόσθετου πακέτου μέτρων για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που αφορούν στην περίοδο τιμολόγησης Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, ύψους €54 εκατομ.

Αφορούν επίσης τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων που αφίχθησαν στη Δημοκρατία και αιτήθηκαν προσωρινή διαμονή για την περίοδο Νοεμβρίου 2022-Φεβρουαρίου 2023 και ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλα καταλύματα για την περίοδο Οκτωβρίου 2022-Φεβρουαρίου 2023 (€6 εκατομ.).

Ακόμα φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων που αφικνούνται στη Δημοκρατία και αιτούνται προσωρινή διαμονή και ασυνόδευτων ανηλίκων, σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλα καταλύματα για την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2023 (€15 εκατομ.).         

Οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ αλλά και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, καταψηφίζοντας παράλληλα περίπου €8 εκ. πιστώσεις για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι υπάρχει ανησυχία για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την επέκταση του μέτρου επιδότησης του ηλεκτρισμού πέραν από τον Απρίλιο. Πρόσθεσε ότι το Κοινοβούλιο και η κοινωνία αναμένουν λήψη πρόσθετων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν κινήσεις από την Κυβέρνηση και να ρίξει μια ματιά στις προτάσεις του ΑΚΕΛ για κατάργηση διπλής φορολογίας στα καύσιμα, μείωση φορολογιών και φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση να συνεχίσει την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και χαιρέτισε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι εξετάζει την παράταση του μέτρου για άλλους δύο μήνες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε ικανοποίηση που υπάρχει αίτημα να συνεχιστεί η επιδότηση του ηλεκτρισμού, ένα στοχευμένο μέτρο της προηγούμενης Κυβέρνησης προς τη σωστής κατεύθυνση, όπως ανέφερε και είπε ότι όταν θα έρθει πρόταση για συνέχισή του ο ΔΗΣΥ θα είναι θετικός.  

Για το θέμα των μεταναστών είπε ότι τους ανησυχεί πολύ και θέλουν να συνεχιστεί η εξαιρετική δουλειά για να περιοριστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν και κυκλώματα «αλλά τα δικά μας ανθρωπιστικά και χριστιανικά πιστεύω δεν επιτρέπουν να αφήσουμε γυναίκες και παιδιά να πεθάνουν της πείνας».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για το μεταναστευτικό και το πρόβλημα διογκώνεται. Διερωτήθηκε αν ο ΔΗΣΥ άλλαξε στάση για το θέμα «ίσως επειδή τελευταία φλερτάρει με την αριστερά».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να φλερτάρει με τον ορθολογισμό. Πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό δεν το έφερε στην επιφάνεια το ΕΛΑΜ, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, χρειάζονται λύσεις όχι λόγια και συνθήματα και η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε συγκεκριμένα μέτρα. Κάλεσε το ΕΛΑΜ να αφήσει τα συνθήματα και να δουν πως βρίσκονται λύσεις για την αντιμετώπιση των ροών και των κυκλωμάτων κυρίως στα κατεχόμενα ενώ ζήτησε να αξιοποιηθεί η ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι τότε, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να αφήνουμε συνανθρώπους μας χωρίς σεβασμό και τα βασικά.

Ο κ. Κουλλά αντέδρασε όταν και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λίνος Παπαγιάννης ζήτησε τον λόγο, αναφέροντας ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν και άλλοι Βουλευτές του ΔΗΣΥ που είναι μεγαλύτερο κόμμα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι δεν είναι ούτε ασυνόδευτοι, ούτε ανήλικοι, ενώ πίσω τους υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα με συμφέροντα για να αποφύγουν τις απελάσεις. Είπε επίσης ότι πρόσωπα που δηλώνουν 16 ως 18 αρνούνται να προχωρήσουν σε εξετάσεις προσδιορισμού ηλικίας. Η φιλοξενία τους είπε, κοστίζει €8 εκατ., περίπου €2.000 τον μήνα στον προϋπολογισμό, ενώ αναφέρθηκε και σε επεισόδια που έγιναν σε ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν. Παράλληλα είπε, οι δικοί μας πρόσφυγες μένουν σε πολυκατοικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας και συζητούμε τι ενοίκια θα λαμβάνουν. Είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η κοροϊδία και μίλησε για συμφέροντα δουλεμπόρων, των τουρκικών αερογραμμών, δικηγορικών γραφείων και ΜΚΟ που έκαναν επάγγελμα τη φιλανθρωπία με μεγάλες αμοιβές.

Παράλληλα ο κ. Ιωάννου εξέφρασε ανησυχία που η επιδότηση του ηλεκτρισμού για ευάλωτες ομάδες σταματά τον Απρίλιο και είπε ότι χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται εκτεθειμένα λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις όπως η πιο εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.  

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι αυτοί «οι φιλελεύθεροι, νεωτεριστές» που νοιάζονται για τα δικαιώματα όλων δεν τους αφορά η δυνατότητα όλων να τοποθετηθούν στο Κοινοβούλιο. Είπε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και θα καταψηφίσει τα σημεία που καταψήφισε το ΕΛΑΜ. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι 10 χρόνια Κυβέρνηση δεν ήταν το ΕΛΑΜ και δεν οδήγησε την Κύπρο να είναι η πρώτη χώρα σε αναλογία αιτητών ασύλου. Πρόσθεσε ότι στήριξαν τις όποιες προσπάθειες αλλά ήταν υπερβολικά λίγες.

Απαντώντας ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι το ΕΛΑΜ εξέλεξε δύο φορές των Νίκο Αναστασιάδη και τώρα τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Πρόσθεσε ότι για αυτή τη μεγάλη πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο τόπος και για της διαχείριση που έχει γίνει είναι συνυπεύθυνο και το ΕΛΑΜ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι οι ροές αιτητών από τα κατεχόμενα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά το Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι και τα δύο είναι απότοκα της τουρκικής κατοχής. Πρόσθεσε ότι είναι ορθότατη η εξαγγελία της Κυβέρνηση για ίδρυση υφυπουργείου μετανάστευσης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι η πλειοψηφία των μεταναστών έρχεται από τα κατεχόμενα και αυτός είναι πρόσθετος λόγος να ενταθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε απογοήτευση για τα εγκληματικά λάθη δεκαετιών που δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη υποδομών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ούτε του φυσικού αερίου που διαθέτει η Κύπρος, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο κόσμος το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη