Συνολικά 880 υποθέσεις έκλεισαν το 2022 στο ΕΔΑΔ-Ζωτική για το κράτος δικαίου η συμμόρφωση

Η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, έχει παροτρύνει τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να επιδείξουν αυξημένη πολιτική βούληση για εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να το πράξουν αυτό. Συνολικά 880 υποθέσεις έκλεισαν κατά το 2022.

"Η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι ζωτική για το κράτος δικαίου. Κατά τη διάρκεια των ετών που έχουν περάσει, τα κράτη μέλη μας έχουν κάνει συνεχή πρόοδο στο να θέτουν σε εφαρμογή της αποφάεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά το Δικαστήριο χειρίζεται τώρα ολοένα και περισσότερες υποθέσεις αυξημένης πολυπλοκότητας", είπε η ΓΓ του ΣτΕ. 

Επεσήμανε πως σε όλη την Ευρώπη η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει προοεδευτικά αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων για το καλύτερο και πως προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η θετική επίδραση τα κράτη μέλη πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση για πλήρη και με συνέπεια εφαρμογή των αποφάσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, 1.459 νέες υποθέσεις μεταφέρθηκαν το 2022 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Επιτροπή Υπουργών, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη.

Συνολικά 880 υποθέσεις έκλεισαν κατά τη διάρκεια τους έτους, περιλαμβανομένων 200 σημαντικών υποθέσεων που απαιτούσαν ειδικά και συχνά ευρέως φάσματος μέτρα από κράτη μέλη για αποτροπή παρόμοιων παραβιάσεων. Εξάλλου 6.112 υποθέσεις δεν εφαρμόστηκαν πλήρως μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβανομένων 1.299 σημαντικών υποθέσεων.

Η έκθεση δείχνει πως 2.525 από τις υποθέσεις (38%) που εκκρεμούσαν μέχρι το τέλος τους έτους αφορούσαν τη Ρωσική Ομοσπονδια που τέθηκε εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 16 Μαρτίου 2022 λόγω της επίθεσής της κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία έπαψε να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαωιμάτων έξι μήνες μετά, αλλά παραμένει υποχρεωμένη, υπό το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επίσης επηρεάσει την ικανότητα της τελευταίας να εφαρμόσει αποφάσεις του Δικαστηρίου το 2022. Παρόλα αυτά, η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια του έτους, επιπρόσθετα με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του ΣτΕ για τη βία ενάντια στις γυναίκες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της στο σύστημα του ΕΔΑΔ υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. 

Η εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικο θέμα κατά τη σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΣτΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέικιαβικ στις 16 και 17 Μαΐου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Ραΐσι και ο ΥΠΕΞ στη συντριβή του ελικοπτέρου, σύμφωνα με τα Ιρανικά ΜΜΕ
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ενημερώνει Νετανιάχου για τη «δυνατότητα» συμφωνίας με Σ. Αραβία
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο προς τον Κόλπο του Άντεν
Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια για έρευνες διάσωσης Ρέισι
Ενδείξεις πως δεν ενήργησε μόνος ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Φίτσο
ΒΙΝΤΕΟ: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου που συνετρίβη-«Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»
Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί-Βρέθηκε μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ, διαψεύδει η Ερυθρά Ημισέληνος
Χαμενεΐ για Ραΐσι: Προσευχόμαστε να επιστρέψει, δεν θα διαταραχθεί το έργο της χώρας
Χιλιάδες ισραηλινοί διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απαιτούν παραίτηση Νετανιάχου και επιστροφή των ομήρων
Αυτό είναι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο–Σκοτώθηκε μεταδίδουν Ισραηλινά μέσα (pics)