Συνολικά 880 υποθέσεις έκλεισαν το 2022 στο ΕΔΑΔ-Ζωτική για το κράτος δικαίου η συμμόρφωση

Η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, έχει παροτρύνει τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να επιδείξουν αυξημένη πολιτική βούληση για εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να το πράξουν αυτό. Συνολικά 880 υποθέσεις έκλεισαν κατά το 2022.

"Η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι ζωτική για το κράτος δικαίου. Κατά τη διάρκεια των ετών που έχουν περάσει, τα κράτη μέλη μας έχουν κάνει συνεχή πρόοδο στο να θέτουν σε εφαρμογή της αποφάεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά το Δικαστήριο χειρίζεται τώρα ολοένα και περισσότερες υποθέσεις αυξημένης πολυπλοκότητας", είπε η ΓΓ του ΣτΕ. 

Επεσήμανε πως σε όλη την Ευρώπη η Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει προοεδευτικά αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων για το καλύτερο και πως προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η θετική επίδραση τα κράτη μέλη πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση για πλήρη και με συνέπεια εφαρμογή των αποφάσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, 1.459 νέες υποθέσεις μεταφέρθηκαν το 2022 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Επιτροπή Υπουργών, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη.

Συνολικά 880 υποθέσεις έκλεισαν κατά τη διάρκεια τους έτους, περιλαμβανομένων 200 σημαντικών υποθέσεων που απαιτούσαν ειδικά και συχνά ευρέως φάσματος μέτρα από κράτη μέλη για αποτροπή παρόμοιων παραβιάσεων. Εξάλλου 6.112 υποθέσεις δεν εφαρμόστηκαν πλήρως μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβανομένων 1.299 σημαντικών υποθέσεων.

Η έκθεση δείχνει πως 2.525 από τις υποθέσεις (38%) που εκκρεμούσαν μέχρι το τέλος τους έτους αφορούσαν τη Ρωσική Ομοσπονδια που τέθηκε εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 16 Μαρτίου 2022 λόγω της επίθεσής της κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία έπαψε να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαωιμάτων έξι μήνες μετά, αλλά παραμένει υποχρεωμένη, υπό το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επίσης επηρεάσει την ικανότητα της τελευταίας να εφαρμόσει αποφάσεις του Δικαστηρίου το 2022. Παρόλα αυτά, η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια του έτους, επιπρόσθετα με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του ΣτΕ για τη βία ενάντια στις γυναίκες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της στο σύστημα του ΕΔΑΔ υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. 

Η εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικο θέμα κατά τη σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΣτΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέικιαβικ στις 16 και 17 Μαΐου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι δηλώσεις στο Κρεμλίνο για τη προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ τονίζουν ότι δεν απέφερε καρπούς για τη Μόσχα
Με επικρίσεις κατά του Τραμπ επανήλθε στην προεκλογική του καμπάνια ο Μπάιντεν
Έπαιζε PlayStation ενώ το παιδί του πέθαινε-Τα SMS της μητέρας στον πατέρα που ξέχασε το μωρό στο αμάξι
ΒΙΝΤΕΟ: H τεχνολογία δείχνει πώς τη γλίτωσε ο Τραμπ για ένα εκατοστό
Σχεδιάγραμμα δείχνει πού θα έβρισκε τον Τραμπ η σφαίρα αν δεν είχε κουνήσει το κεφάλι του
Αναγνώριση εγκλημάτων πολέμου για την Χαμάς στην επίθεση στο νότιο Ισραήλ
Ο Τραμπ δεν θα αποπέμψει τον Πάουελ από την FED πριν το τέλος της θητείας του
Η Τεχεράνη απορρίπτει κατηγορίες περί σχεδίου συνωμοσίας για δολοφονία του Τραμπ
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ-Οριακό το προβάδισμά του έναντι Μπάιντεν
Μεντβέντεφ: Η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία