Εν μέσω εντάσεων εγκρίθηκε από τη Βουλή ο επαναδιορισμός της Επιτρόπου Διοικήσεως

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, ο επαναδιορισμός της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεων και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με 34 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον, πέρασε από την Ολομέλεια ο διορισμός της κας. Λοττίδη στη θέση της Επιτρόπου, για τα επόμενα έξι χρόνια. Αυτή είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η Βουλή καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει πρόταση διορισμού προερχόμενη από την εκτελεστική εξουσία.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια λειτούργησε ως προέκταση αυτής την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, καθώς υπήρξε ένταση και έντονη αντιπαράθεση, καθώς επί της ουσίας υπήρξαν δύο διαφορετικές αναγνώσεις ως προς τον ρόλο της Βουλής στη διαδικασία, με τους βουλευτές των περισσότερων δυνάμεων να θεωρούν ότι αφορά την έγκριση ή την απόρριψη μίας απόφασης της εκτελεστικής εξουσίας και τους βουλευτές του ΑΚΕΛ να πιστεύουν ότι αποτελεί συνιστώσα στην απόφαση και, ως εκ τούτου, δικαιούται να έχει ενώπιον της όλα τα στοιχεία που είχε και το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντιπαράθεση προκλήθηκε και αναφορικά με τις τοποθετήσεις που έγιναν από πλευράς Οικολόγων.

Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα, καθώς υπήρξαν τοποθετήσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, καθώς και από τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, όπως και δευτερολογίες από κάποιους, με αυτές του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη και της βουλεύτριας των Οικολόγων Αλεξάνδρας Ατταλίδου, να προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Ο κ. Πασιουρτίδης, όπως και στην Επιτροπή Θεσμών χθες, υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπαναχώρησε από την προεκλογική του δέσμευση για σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβούλιου, θέση στην οποία απάντησε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης αμέσως έδωσε οδηγίες σε έγκριτο νομικό και πριν από μία εβδομάδα ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου και κατηγορείται ο Πρόεδρος πως δεν πρόφτασε μέσα σε μια εβδομάδα να κάνει αυτό τον νόμο. «Το αφήνω στην κρίση σας», σημείωσε.

Η ερμηνεία του ΑΚΕΛ

Ο κ. Πασιουρτίδης διαχώρισε τη θέση του από άλλους βουλευτές που είχαν λάβει προηγουμένως τον λόγο, λέγοντας πως δεν είναι πολιτικός ο διορισμός του Επιτρόπου Διοικήσεως. Ακολούθως ερμήνευσε τον Νόμο λέγοντας πως καθιστά τη Βουλή συναποφασίζων όργανο. Η νομοθεσία δεν αναφέρεται ούτε καν για γνώμη αλλά για προηγούμενη σύμφωνη απόφαση, είπε. «Ζητήσαμε να έχουμε ενώπιον μας τουλάχιστον ό,τι είχε η δεύτερη συνιστώσα του διορισμού, που είναι το Υπουργικό, για να μπορέσουμε να ξέρουμε εάν θα αποφασίσουμε υπέρ ή κατά», εξήγησε, εκφράζοντας λύπη επειδή, όπως είπε, οι ίδιοι οι βουλευτές, που σε πολλές περιπτώσεις εμφανιζόμαστε υπέρμαχοι των θεσμικών αντιβάρων, στη μοναδική περίπτωση που μας επιτρέπει η νομοθεσία να έχουμε αυτόν τον ρόλο, τον απεμπολούμε και δεν θέλουμε να γνωρίζουμε τα πραγματικά δεδομένα, βάσει των οποίων έρχεται η εισήγηση.

Διερωτήθηκε γιατί είναι κακό να γνωρίζουν τα βιογραφικά των υποψηφίων, λέγοντας πως ένα βιογραφικό μόνο του μπορεί να είναι τέλειο, σε σύγκριση με άλλα 19 μπορεί να είναι το εικοστό. «Δεν κατάλαβα γιατί φοβούνται κάποιοι να δουν τα άλλα βιογραφικά. Αυτό από μόνο του δεν θα ενίσχυε και τον διορισμό της κ. Λοττίδη; Σήμερα κάποιος που θα ψηφίσει μπορεί να πει ότι είχε ενώπιον του όλα τα δεδομένα και αποφάσισε; Κανένας δεν μπορεί να το πει αυτό», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στην απάντηση της Πηνελόπης Παπαβασιλείου στο αίτημά τους για τα βιογραφικά, η οποία εξήγησε στην Επιτροπή Θεσμών πως δεν μπορεί να τα δώσει, λόγω προσωπικών δεδομένων. Είπε πως υπάρχει νομοθεσία περί κατάθεσης στοιχείων στη Βουλή και υπάρχει και ειδική διαδικασία αν θέλουν αν τα χαρακτηρίσουν απόρρητα ή εμπιστευτικά. Η επίκληση προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί εξαίρεση, σημείωσε. Εμείς είπαμε σβήστε τα ονόματα και βάλτε νούμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να ιεραρχήσει τα 20 βιογραφικά και η Βουλή, που όπως υποστήριξε είναι το δεύτερο όργανο που πρέπει να αποφασίσει, γιατί να μην την έχει; Ανέφερε, μάλιστα, πως κάποιοι είναι πρόθυμοι να υποβαθμίσουν τον ρόλο της Βουλής στον διορισμό. Επανέλαβε πως δεν έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κόμματός του να πάει πίσω το θέμα, είτε με απόρριψη από τη Βουλή είτε με ανάκληση από το Υπουργικό, για να δοθεί σε όλους η ευκαιρία να κάνουν σωστά τη διαδικασία.

Οι Οικολόγοι και οι άλλοι 19

Έντονη ήταν στη δική της ομιλία και η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία ανέφερε πως η προβλέπεται από τις αρχές της Βενετίας και των Παρισίων μια ανοιχτή και διαφανής διαδικασία και η προκήρυξη δημοσιεύτηκε μόνο σε δύο εφημερίδες, ούτε καν στην ιστοσελίδα της Επιτρόπου. «Δεν έγινε καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για να επιδείξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφέρον», είπε.

Η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε και στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Γενικός Ελεγκτής στο Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι είχε σοβαρό περιεχόμενο, και «έχουμε ακούσει ότι μπορεί να μην δόθηκε καν». Διερωτήθηκε, περαιτέρω, με βάση ποια κριτήρια θα αποφασίσει η Βουλή.

Όπως είπε η κ. Ατταλίδου, η Γραμματέας του Υπουργικού ανέφερε πως 20 υποψήφιοι πληρούσαν τα προσόντα. «Πώς αξιολογήθηκαν αυτές οι αιτήσεις; Υπήρξε αξιοκρατική αξιολόγηση;», διερωτήθηκε. Υποστήριξε ότι σήμερα αναμένουν απαντήσεις ακόμη 19 υποψήφιοι, τους οποίους κανείς δεν αντιπροσωπεύει. Θεώρησαν αφελώς ότι θα είχαν ίση μεταχείριση όταν υπέβαλλαν αίτηση και μας είπαν ότι πληρούσαν τα προσόντα, δήλωσε, ισχυριζόμενη ότι στην πραγματικότητα περιπλανήθηκαν να υποβάλουν αίτηση, αφού κανείς δεν εξέτασε ουσιαστικά την αίτησή τους.

Στην ουσία η εκτελεστική εξουσία αποφασίζει μόνη της. Επειδή δεν διασφαλίστηκε από το Υπουργικό συμβούλιο η επιλογή με τη δέουσα σημασία, που δεν ήταν ούτε ανοιχτή, ούτε αξιοκρατική και αντικειμενική, εμείς θα καταψηφίσουμε την εισήγηση, κατέληξε.

Στη βουλεύτρια των Οικολόγων απάντησε ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, λέγοντας πως τα 20 αυτά άτομα γνώριζαν τη διαδικασία και διερωτήθηκε αν θα ήταν φρόνιμο και σωστό στο μέσο της η Βουλή, επειδή έχει τη δυνατότητα να αλλάζει νόμους, να αλλάξει μια διαδικασία που ήδη ανακοινώθηκε και συμμετείχαν, «Οι 19 έχουν δικαιώματα και ο ένας δεν έχει;», πρόσθεσε.

Αντιθέτως, τα περισσότερα που επικαλούνται συνάδελφοι και τρίτοι, κατά την άποψή μου είναι εκτός νομικού πλαισίου. Κι οφείλουμε όλοι ανά πάσα στιγμή οι θέσεις και οι απόψεις μας πρώτιστα να είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα ή τουλάχιστον με τον νόμο, υπέδειξε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ. Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι το Υπουργικό αξιολόγησε τις αιτήσεις και έκρινε κατά την άποψή του. Και η άποψή του είναι πολιτική.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο, η κ. Ατταλίδου διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε στα προσόντα κανενός από τους 20 αλλά ότι στη διαδικασία υπήρχαν 20 υποψήφιοι και δεν έγινε αξιολόγηση. Εφόσον είναι πολιτικός ο διορισμός και μπορούσε ο Πρόεδρος να αποφασίσει όποιον ήθελε, να μην προκηρύξουν τη θέση για να εκφράσουν ενδιαφέρον άνθρωποι που δεν έδωσε κανένας προσοχή στα βιογραφικά τους, τόνισε. «Εγώ αυτό που είπα είναι ότι 19 άνθρωποι δεν είναι κορόιδο να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους και να μην τα λαμβάνει κανένας υπόψη του», πρόσθεσε. Δικαίωμα του Προέδρου, αλλά εγώ θα τον κρίνω, όπως θα κρίνω και τις αποφάσεις του και τις αποφάσεις του Υπουργικού. Εμένα γι’ αυτό με έστειλαν εδώ οι πολίτες, όχι για να χειροκροτώ, κατέληξε.

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι σήμερα καλούμαστε, σε μια πολιτική πράξη, να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε την εισήγηση του ΠτΔ και του Υπουργικού. Ανέφερε ότι σήμερα απλά για τον διορισμό ενός θεσμού χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής η οποία όμως ούτε συναποφασίζει ούτε είναι η δεύτερη συνιστώσα. Ανέφερε επίσης ότι κρίνεται με θετικό πρόσημο το έργο της Επιτρόπου.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ο κ. Δημητρίου είπε ότι το τι έγινε χθες, παρουσία του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτρόπου «ήταν εκτός πλαισίου». Είπε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί το αίτημα συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι έγινε έντονη συζήτηση «αλλά στο τέλος πιστεύω ότι πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει».

Ανέφερε επίσης ότι ήταν προεκλογική δέσμευση η δημιουργία γνωμοδοτικού συμβουλίου εκφράζοντας την ελπίδα όντως να δημιουργηθεί.  Ο κ. Δημητρίου είπε ότι η εισήγηση κρίνεται πολιτικά αλλά θα μπορούσε αυτή η διαδικασία να γινόταν με μια μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι πρόκειται για το διορισμό ενός ανεξάρτητου θεσμού του κράτους και δεν είναι πολιτικός διορισμός και ότι είναι λυπηρό να γίνεται αυτή η συζήτηση. Διερωτήθηκε επίσης αν μπορεί κάποιος να λέει ότι διορίζεται Εισαγγελέας και Βοηθός ΓΕ και αυτοί είναι πολιτικοί διορισμοί.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως πρέπει επιτέλους να εξευρεθεί μια ενιαία διαδικασία για το διορισμό επικεφαλής και μελών ανεξάρτητων αρχών και επιτρόπων και ότι σε αυτή την περίπτωση το Υπουργικό και ο ΠτΔ συμμορφώθηκαν πλήρως με τις πρόνοιες της διαδικασίας. Πρόσθεσε ότι ο διορισμός είναι πολιτικός, γίνεται από τον ΠτΔ με εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής. Ανέφερε επίσης ότι είναι λανθασμένο να κρίνονται με τόση ευκολία άνθρωποι και η καριέρα τους.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας έχει δικαιώματα στην καριέρα του ανεξαρτήτως του ποιος ή ποια είναι ο/η σύζυγός του, αν είναι πολιτικός, καναλάρχης η δικαστής και πρόσθεσε πως ο καθένας πρέπει να κρίνεται από την αξία και το έργο του.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι χθες ακούστηκαν επιθέσεις επί προσωπικού όχι για το έργο της Επιτρόπου και τις αξιολογήσεις διεθνών και άλλων οργανισμών και ότι αντί να διαφυλάξουμε τους θεσμούς γίνονται συζητήσεις που ρίχνουν το επίπεδο. Για τις επικρίσεις ότι δεν δόθηκαν τα βιογραφικά των άλλων στο ΥΣ ανέφερε πως η γραμματέας του ΥΣ ανέφερε πως αφού εξετάστηκαν, καταρτίστηκε κατάλογος με τα βιογραφικά και δόθηκε χωριστός φάκελος σε κάθε Υπουργό.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, είπε ότι κρίνεται ο διορισμός σε μια ευαίσθητη θέση στη βάση  του έργου που επιτελέστηκε και της αφοσίωσης στα καθήκοντα και όχι με βάση προσωπικές πεποιθήσεις, «του ελεγκτή περιλαμβανομένου».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι η απαίτηση να σταλούν από το Υπουργικό τα βιογραφικά όσων ενδιαφέρθηκαν για να κρίνει η Επιτροπή Θεσμών την αξιοσύνη τους «είναι άνω ποταμών». Ανέφερε ότι η κ. Λοττίδη όρθωσε ανάστημα και ύψωσε φωνή για πολλά νοσηρά φαινόμενα σε αυτό το τόπο και ότι το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο σε ότι αφορά την διάκριση των εξουσιών.

Δειτε Επισης

Μ. Σχοινάς: Η στήριξη της ΕΕ για επανένωση είναι δεδομένη και ακλόνητη
Ο Τατάρ δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική βούληση των Τ/κ υποστηρίζει το Βολτ
Ν. Χριστοδουλίδης: Υποχρέωση ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Καταδίκασε κάθε είδους επιθετική ενέργεια κατά χώρων λατρείας η Σούπερμαν
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
Κυπριακό, ΕΕ, Ουκρανία και Μεσανατολικό στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΕΞ Κύπρου-Σλοβακίας
Ραουνά: Οι Ευρωεκλογές ευκαιρία για να είμαστε μέρος διαμόρφωσης πολιτικών
«Στέλεχος του ΕΛΑΜ εισέρχεται διερχόμενος ανθρώπινη ασπίδα που χαιρετά ναζιστικά»-Επιστολή ΑΚΕΛ στον Δαμιανό
Ερχιουρμάν: Δεν προάγει τον αγώνα των Τ/κ η στάση Τατάρ
Ερτουγρούλογλου: Η Ρωσία να ενεργήσει με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο