Ο ποδηλάτης που εδώ και δεκαπέντε χρόνια ηγείται της Πορείας Χριστοδούλας

Είναι ο άνθρωπος που κάθε χρονιά γυρίζει την επαρχία Λευκωσίας, με το ποδήλατό του, για να στείλει μήνυμα ότι είναι δίπλα στους ανθρώπους που μας χρειάζονται. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ανελλιπώς, παίρνει το δίτροχό του και παρέα με το γιο του και αρκετούς φίλους ποδηλάτες, κατεβαίνει από τα ορεινά χωριά της Λευκωσίας, περνά από όλες τις κοινότητες, δέχεται την αγάπη του κόσμου και καταλήγει στην πόλη, όπου στήνεται γιορτή.

Ο λόγος για τον ποδηλάτη Κύπρο Παπαχαραλάμπους, ο οποίος είναι η ψυχή της ποδηλατικής πορείας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Πορείας Χριστοδούλας από την Τράπεζα Κύπρου και τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Κάθε χρόνο, ο κ. Παπαχαραλάμπους, μαζί με όσους θέλουν να συμμετέχουν στην πορεία, παίρνουν τα ποδήλατά τους, ανεβαίνουν στην Κακοπετριά και από εκεί ξεκινούν το ταξίδι τους μέχρι το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις.

Στην πορεία τους μέχρι τον τερματισμό, οι ποδηλάτες με τις κίτρινες φανέλες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, περνούν από διάφορα χωριά, όπου οι κάτοικοι, τους υποδέχονται με ανοιχτές τις αγκάλες, με φαγητά και ποτά και στήνουν μαζί ένα μικρό γλέντι. Φέτος, η ποδηλασία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, μία εβδομάδα δηλαδή πριν την μεγάλη πορεία σε όλες τις πόλεις.

Ο Κύπρος Παπαχαραλάμπους μίλησε στον REPORTER και αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον Αντικαρκινικό, πώς διεξάγεται κάθε χρόνο η πορεία όπως και για τη μεγάλη αγάπη που εισπράττει όλη η ομάδα των ποδηλατών όταν περνούν από τα χωριά της περιοχής.

«Έχασα λογαριασμό πόσα χρόνια κάνουμε αυτές τις πορείες, ίσως να είναι και πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Εδώ και 35 χρόνια, είμαι μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και όταν συζητήθηκε στο Συμβούλιο, είχα εισηγηθεί να αναλάβω τον κοινωνικό ρόλο της Ομοσπονδίας, πέραν από τον αγωνιστικό ρόλο που είχαμε. Τότε ήταν ο Ραδιομαραθώνιος και ασχολήθηκα αρκετά με αυτό. Ήρθα σε επαφή με την Οργάνωση Τυφλών, με την Οργάνωση Αναπήρων και κάναμε κάποιες δράσεις μαζί.

Με προσέγγισαν από τον Αντικαρκινικό, επειδή έμαθαν ότι κάνω κάποιες ποδηλατικές πορείες, πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου και έκτοτε έγινε θεσμός. Είναι μία πορεία που γίνεται συνήθως παράλληλα με τη μεγάλη πορεία στη Λευκωσία, αναλόγως προγραμματισμού. Ξεκινούμε από Κακοπετριά και καταλήγουμε στην Λευκωσία. Περνούμε από διάφορες κοινότητες στο δρόμο μας. Φέτος, ο τερματισμός πραγματοποιήθηκε στο Nicosia Mall, όπου η Τράπεζα Κύπρου διοργάνωσε μια μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση για στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.

Έρχεται μαζί μας και ένα αυτοκίνητο της Αροδαφνούσας, ο λεγόμενος «κουμπαράς» που προπορεύεται και σε συνεννόηση με τους κοινοτάρχες, γίνονται έρανοι στις κοινότητες και εκείνη τη μέρα παραλαμβάνουμε τις εισφορές τους. Η κάθε κοινότητα πραγματοποιεί το δικό της έρανο όποτε το επιθυμεί και είναι πολύ όμορφη η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός που εισπράττουμε».

Κυπρος Παπαχαραλάμπους

Περιστατικά που έμειναν στο μυαλό

Το γεγονός ότι ο κόσμος αγάπησε τη συγκεκριμένη πορεία και την κατέστησε θεσμό, αποδεικνύεται και από την αντίδραση που υπάρχει σε κάποιες κοινότητες, αλλά από την αντίδραση του κόσμου όταν τους συστήνεται ο κ. Παπαχαραλάμπους.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα χωριά που το παίρνουν πολύ σοβαρά και βγάζουν τραπέζια με φαγητά, εδέσματα. Μας περιμένουν κάθε χρόνο. Ένα άλλο περιστατικό που με συγκίνησε ήταν στην Αροδαφνούσα, όταν πήγα μία μέρα. Έψαχνα ένα αρμόδιο και κάποιο άτομο εκεί με ρώτησε ποιος είμαι. Δεν θυμάμαι αν ήταν νοσοκόμα ή κάποιος συγγενής ασθενούς και όταν είπα στο άτομο ποιος είμαι, ενθουσιάστηκε και συγκινήθηκε και είχε χαρακτηριστική και θερμή αντίδραση».

Αθρόα η συμμετοχή ποδηλατών κάθε χρόνο

Ο κ. Παπαχαραλάμπους σχολίασε τη συμμετοχή αρκετών οργανωμένων ποδηλατικών ομάδων, αλλά και ατόμων. «Στην πορεία συμμετέχει οποιοσδήποτε θέλει και μπορεί. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Στη φετινή πορεία συμμετείχαν άτομα από το Θ.Ο.Ι Φιλιάς, άτομα από την Τράπεζα Κύπρου και άλλοι ποδηλάτες χωρίς αγωνιστική πορεία.

Η διαδρομή είναι δύσκολη για ερασιτέχνες ποδηλάτες, είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους. «Υπάρχουν ανηφόρες, κατηφόρες, είναι δύσκολο. Εκτός αυτού οι ποδηλάτες πρέπει να ξέρουν πώς να ποδηλατούν σε ομάδα με 30 άτομα. Μία χρονιά είχαμε φτάσει τους 60. Για να διασφαλίζεται η ασφάλεια τόσο των ποδηλατών αλλά και του οδικού δικτύου, ο ιδανικός αριθμός ποδηλατών είναι γύρω στους 30».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους, κλείνοντας έστειλε ένα μήνυμα προς όλους. «Το θέμα του καρκίνου μας αφορά όλους και όποιος πει πως δεν τον αφορά, δεν είναι αλήθεια. Έχουμε χρέος να βοηθούμε σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει να απαλύνει τον πόνο των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας».

photo3

Εθελοντισμός σημαίνει αγάπη

Η Συντονίστρια των Εθελοντών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου για την επαρχία Λευκωσίας, κ. Στάλω Βιολάρη, αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν απλόχερα εθελοντές όπως ο κ. Παπαχαραλάμπους. «Ο κύριος Κύπρος είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που ακούραστα βρίσκονται δίπλα μας και προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους για να συμβάλουν στις προσπάθειές μας για ενίσχυση του έργου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου», είπε η κ. Βιολάρη.

Επεσήμανε ακόμη πως ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ξεκίνησε ως μια ιδέα μιας ομάδας εθελοντών που ήθελαν το 1971 να δημιουργήσουν ένα χώρο φροντίδας για τους καρκινοπαθείς. «Αυτή η ιδέα έγινε πραγματικότητα και σήμερα, 52 χρόνια μετά, πάντα με τη μεγάλη στήριξη των εθελοντών, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας σε χιλιάδες συμπολίτες μας εμπειρία καρκίνου, όχι μόνο στην ‘Αροδαφνούσα’ στη Λευκωσία και το ‘Ευαγόρειο’ στη Λεμεσό, αλλά στα σπίτια τους σε όλες τις πόλεις και χωριά της Κύπρου».

48η Πορεία Χριστοδούλας

Η 48η Πορεία Χριστοδούλας θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις πόλεις, την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 10:30πμ. Για περισσότερες πληροφορίες για τις Πορείες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.bankofcyprus.com/NaEisaiEkei ενώ μπορείτε να κάνετε την εισφορά σας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου με τους πιο κάτω τρόπους:

Πιστός σύμμαχος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου εδώ και 25 χρόνια είναι η Τράπεζα Κύπρου, που βρίσκεται σταθερά δίπλα στον Σύνδεσμο και στηρίζει δυναμικά και ουσιαστικά κάθε του ενέργεια. Την όλη εκστρατεία στηρίζει το SupportCY, ενώ το Σχέδιο Επιβράβευσης Καρτών «ανταμοιβή» της Τράπεζας Κύπρου, ενισχύει το έργο του Συνδέσμου, προσφέροντας €0.05 στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου για κάθε συναλλαγή στις επιχειρήσεις του Σχεδίου Ανταμοιβή.

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα