Γερασμένα γήπεδα, θολά CCTV και τρύπες στην κάρτα φιλάθλου κατέγραψε το VAR της Βουλής
Πέτρος Πετρή 06:00 - 06 Απριλίου 2023
Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αθλητικό κόσμο με τις εξάρσεις χουλιγκανισμού και τα ντροπιαστικά επεισόδια που σημειώνονται εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, με αφορμή τα πρόσφατα συμβάντα που σημειώθηκαν στο Ελευθερία, τέθηκαν ενώπιον της Βουλής, με τους αρμόδιους να ανοίγουν τα χαρτιά τους και τις ευθύνες να μαζεύονται ξανά σε ένα μπαλάκι και να πηγαινοέρχονται.
Την ώρα που τα μέτρα της Κυβέρνησης για αναχαίτιση της βίας στα γήπεδα τέθηκαν στο επίκεντρο, σε ένα άλλο επίπεδο, διαπιστώθηκε η αδυναμία των Αρχών να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους χούλιγκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, κάτι που αποστέλλει το μήνυμα της ατιμωρησίας. Και αυτό διότι, όπως αναφέρθηκε από πλευράς Αστυνομίας, τον τελευταίο χρόνο, οδηγήθηκαν συνολικά 95 άτομα ενώπιον Δικαστηρίων, εκ των οποίων μόνο οι έντεκα υποθέσεις εκδικάστηκαν.
Αναντίρρητα, το γεγονός ότι σε κάθε επεισόδιο που σημειώθηκε την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, που ξεπέρασαν τα δεκαπέντε μέχρι στιγμής, εμπλέκονταν δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες χούλιγκαν, διαπιστώνονται πως ο αριθμός των συλλήψεων ή οι καταδίκες, δεν αντικατοπτρίζει τους όχλους που προκαλούσαν κάθε φορά ντροπιαστικά επεισόδια και αμαύρωναν τον αθλητικό κόσμο της Κύπρου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, για το 2022-23 από τον Μάιο δηλαδή και εντεύθεν, υπήρξαν 95 συλλήψεις, με τις 55 να ήταν για σοβαρές υποθέσεις και τις υπόλοιπες μη σοβαρές. Επιπρόσθετα, για τα έντεκα άτομα που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο δικαστής, φαίνεται να εξάντλησε την αυστηρότητά του, επιβάλλοντας σε αυτούς ένα χρόνο αποκλεισμό από τα γήπεδα.
Πέραν των προαναφερθέντων αριθμών ωστόσο, που αποτελούν μελανό σημείο για την καταστολή της βίας στα γήπεδα, ιδιαίτερο πονοκέφαλο στους αρμόδιους φορείς που παρευρέθηκαν ενώπιον της Βουλής, προκαλεί η μη λειτουργία καμερών ασφαλείας, ή ακόμη και να λειτουργούν δεν είναι υψηλής ευκρίνειας ώστε να εντοπίζονται οι χούλιγκαν που ξεσπούν στους αγωνιστικούς χώρους. Επιπρόσθετα, αρκετές είναι οι επικρίσεις κατά της κάρτας φιλάθλους, αφού όπως υποστηρίζεται, δεν φαίνεται να εφαρμόζεται στον βαθμό που επιβάλλεται από τον Νόμο, αφού εάν εφαρμοζόταν, στην παρούσα φάση θα είχαν συλληφθεί οι οπαδοί που παρεκτρέπονταν.
Παράλληλα, βραχνάς στον αθλητικό κόσμο, αποτελεί και η ακαταλληλότητα των σταδίων που υπάρχουν σε κάθε πόλη, αφού φαίνεται να χρίζουν αναβάθμισης, ωστόσο, το κόστος εκατομμυρίων που χρειάζονται για την αναβάθμιση των υποδομών, βάζουν φρένο στις οποιεσδήποτε σκέψεις για να προχωρήσουν στις πράξεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κάθε Σαββατοκύριακο που διεξάγονται αναμετρήσεις, οι φίλαθλοι που βρίσκονται στις εξέδρες.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ανοικτή γραμμή επικοινωνίας θα έχει η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής για το θέμα της βίας στα γήπεδα, καθώς κάθε δυο μήνες, θα πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή, για την πορεία των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Οι κοινωνιολόγοι που έχει στο μυαλό η Υπουργός
Αμέσως μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Τάσσος Παπαδόπουλος για την καλαθοσφαιρική αναμέτρηση Ανόρθωση-Απόλλωνας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισε σειρά μέτρων για την καταστολή της βίας, στους αθλητικούς χώρους. Ωστόσο, πέραν από αυτά τα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζονται αστυνομικοκεντρικά, λόγω του βάρους της ευθύνης στα μέλη της Δύναμης, η υπουργός, Άννα Προκοπίου, εξήγγειλε ενώπιον της Βουλής και ένα μακροπρόθεσμο μέτρο, το οποίο έχει ως απώτερο στόχο την απεξάρτηση των ναρκωτικών, από τους αθλητικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κα. Προκοπίου, «η βία είναι αλληλένδετη με τα ναρκωτικά, γι’ αυτό αν δεν αρχίσουμε από τα σήμερα με κάποια μέτρα, σε πέντε χρόνια που ολοκληρώνει τη θητεία της η Κυβέρνηση, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Γι’ αυτό υπάρχουν οι σκέψεις για διορισμό κοινωνιολόγων και ειδικών επαγγελματιών, οι οποίοι θα μιλάνε στους νεαρούς για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά».
Ταυτόχρονα, πονοκέφαλος επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας με τα δεκάδες επεισόδια που σημειώθηκαν μέχρι σήμερα στους αθλητικούς χώρους και τις λιγοστές συλλήψεις που υπήρξαν, αφού πέραν από τα κενά που υπήρξαν στα επιχειρησιακά πλάνα, φαίνεται να βάζει φρένο στις προσπάθειες τους και η μέτρια λειτουργία των κλειστών κυκλωμάτων σε όσα στάδια υπάρχει, αφού σε όσες φορές οι Αρχές κλήθηκαν να βασιστούν στα CCTV, στο τέλος, την πάθαιναν, καθώς είτε θα ήταν «χαλασμένη» η εικόνα και να μην διακρίνονται οι οπαδοί, είτε απλά θα φορούσαν κουκούλες οι οπαδοί.
Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, «είναι γεγονός ότι δεν μας βοηθά πολύ το σύστημα κλειστών κυκλωμάτων. Επίσης, πρέπει με το Υπουργείο Παιδείας, να εισάξουμε ζητήματα για ενημέρωση στα λύκεια και στα στρατόπεδα. Πιστεύουμε πολύ στην καλλιέργεια κουλτούρας. Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο ως Αστυνομία, στέλνουμε ομάδα και παρακολουθεί τα γήπεδα για το αν έγιναν βελτιώσεις. Στέλνουμε σε όλους τους αρμόδιους επιστολές ούτως ώστε να βελτιωθούν τα παθητικά μέτρα, είτε αυτά είναι κλειστά κυκλώματα, είτε είναι καταλληλόλητα των γηπέδων. Από πλευράς μας, θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βελτιωθούμε, αλλά χρειαζόμαστε όμως τη βοήθεια όλων και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό».
Τα εκατομμύρια που χρειάζονται για την αναβάθμιση των γηπέδων
Δεκάδες εκατομμύρια φαίνεται να χρειάζονται για την αναβάθμιση των γερασμένων γηπέδων, τα οποία εκπέμπουν SOS στους ανυποψίαστους οπαδούς, που τα κατακλύζουν κάθε αγωνιστική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ενώπιον της Επιτροπής η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Μαίρη Παπαμιλτιάδους, το Μακάρειο Στάδιο, χρειάζεται έργα δέκα εκατομμυρίων για να αναβαθμιστεί, ενώ την ίδια ώρα, όσον αφορά τα κλειστά κυκλώματα, ο ΚΟΑ, έχει προβεί σε διαγωνισμό για την εγκατάσταση CCTV σε κλειστές αίθουσες, δίνοντας προτεραιότητα στο Ελευθερία και στο Κίτιον.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, Γιώργος Καράς, παραδέχθηκε ότι κανένα κλειστό στάδιο δεν διαθέτει κλειστό κύκλωμα. «Πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μελέτη για να μπορέσουν να τοποθετηθούν κλειστά κυκλώματα. Αν πάμε να τοποθετήσουμε μόνο κλειστά κυκλώματα στο Ελευθερία, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι πρόνοιες που πρέπει. Αφού πάει ο ιδιοκτήτης και αγοράζει χαμηλής ευκρίνειας, χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα. Πρέπει να μας βοηθήσει επίσης η Αστυνομία σε αυτό το έργο».
Από πλευράς ΚΟΠ, υποστηρίζεται ότι τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα, δεν είναι εξ υπαιτιότητας των διαιτητικών αποφάσεων, αφού υπήρξαν επεισόδια που έγιναν πριν την έναρξη του αγώνα και φάνηκε μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, ότι οι οπαδοί πάνε με σκοπό στα γήπεδα για να δημιουργήσουν επεισόδια. Επίσης, ο προβληματισμός για την κατάσταση που βρίσκονται τα γήπεδα επικρατεί και στην Ομοσπονδία, όπως και η κάρτα φιλάθλου και τα κλειστά κυκλώματα.