Συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα κατεχόμενα

Τα προβλήματα που αφορούν την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται στα κατεχόμενα, ενώ ο Ερσίν Τατάρ επιμένει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Τουρκία, με τις συντεχνίες από πλευράς του να προειδοποιούν για διακοπή των εργασιών επιδιόρθωσης του δικτύου.

Για διακοπή των εργασιών επιδιόρθωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που η «κυβέρνηση» δεν αλλάξει στάση και θέσει σε δημόσια διαβούλευση το «νομοσχέδιο» περί «δημοσίων προσφορών» για τον ηλεκτρισμό, προειδοποίησε η συντεχνία των εργαζομένων της «αρχής ηλεκτρισμού» (EL-SEN).

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα η συντεχνία ανακοίνωσε σήμερα ότι «σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης, τα συνεργεία μας δεν θα επέμβουν μέχρι η κυβέρνηση να αλλάξει στάση. Το μόνο μέλημα της συντεχνίας μας είναι να μην δοθούν προνόμια σε αυτό το νομοσχέδιο με βάση την εκμετάλλευση του λαού μας». Η EL-SEN ζητά «την τροποποίηση του άρθρου νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με το οποίο ‘θα υπογράφονται συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό με όσους επενδύουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικό ρεύμα’».

Σύμφωνα με τη συντεχνία σε περίπτωση που το «νομοσχέδιο» τεθεί σε ισχύ, «η μίσθωση από την AKSA, που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι σήμερα είναι υψηλοί, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο».

Τατάρ και Ουστέλ για μεταφορά ρεύματος από την Τουρκία

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ μίλησαν για αποφασιστικότητα για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα από την Τουρκία.

Χθες το απόγευμα ο Τατάρ συναντήθηκε με το «διοικητικό συμβούλιο» και τον «γενικό διευθυντή» της «αρχής ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ) και είπε ότι κανέναν δεν ωφελεί να θυματοποιούνται οι πολίτες με τις μεγάλες διακοπές ρεύματος και κάλεσε όλους να επιδείξουν λογική.

Είπε ακόμα ότι υπάρχει μια «αποφασιστικότητα στο ανώτατο επίπεδο» για να υλοποιηθεί το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδιο, σε διαβούλευση με την Τουρκία.

Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι στόχος της «κυβέρνησης» είναι να παρέχει στον «λαό» και στην «χώρα» καθαρή και φθηνή ενέργεια με ασφάλεια και ο πιο βασικός τους στόχος είναι να υλοποιήσουν το έργο της μεταφοράς ηλεκτρισμού με καλώδιο και να φτιάξουν ένα σύστημα διασυνδεδεμένο με την Τουρκία.

Σε γραπτή δήλωση για τις κινητοποιήσεις της El-Sen, ο κ. Ουστέλ είπε ότι καμία κινητοποίηση δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ζωής και περιουσίας του «λαού» και είναι δικαίωμα των συντεχνιών να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις, όμως η «κυβέρνηση» παρεμβαίνει αν αυτές απειλούν την ασφάλεια ζωής και περιουσίας.

«Για κάποιο λόγο, κάποιοι θέλουν να μας καταδικάσουν σε τρεις φορές ακριβότερο ηλεκτρισμό που θα λαμβάνεται από τον ελληνοκυπριακό τομέα. Όμως εμείς δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνομιλίες για ανανέωση της συμφωνίας παροχής ρεύματος με την «κυβέρνηση» δήλωσε ο διευθυντής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας AKSA, Σενέρ Σέντουρκ.

Η υφιστάμενη συμφωνία είπε, λήγει στις 31 Μαρτίου 2024, και υπάρχει η πρόνοια ότι οι συνομιλίες για ανανέωση αρχίζουν 18 μήνες πριν κι ολοκληρώνονται 12 μήνες πριν τη λήξη της. Δεν ξεκαθάρισε, συνέχισε, αν η νέα συμφωνία θα ισχύει για 15 χρόνια, όπως υποστηρίζεται, και πρόσθεσε ότι με το πέρας των συνομιλιών η διάρκεια μπορεί να είναι 10 ή και 17 χρόνια.

Ερωτηθείς τι απαιτεί η AKSA, ο κ. Σέντουρκ απάντησε ότι δεν έχουν κάποια επιπρόσθετη απαίτηση. «Υπάρχει μόνο ένα θέμα που ζητείται από εμάς, στο οποίο μας ασκείται πίεση, μας τίθεται όρος. Ένα διασυνδεδεμένο σύστημα ανάμεσα στην Τουρκία και την τδβκ». Πρόσθεσε ότι το αξιολόγησαν αυτό.  «Το πρώτο πράγμα που ρωτηθήκαμε όταν άρχιζαν οι συνομιλίες ήταν το ερώτημα ‘θα μπορέσετε να κάνετε την διασύνδεση;’ Αν δεν μπορείτε να την κάνετε, να μην συνομιλήσουμε καθόλου, μας είπαν. Έχουμε εμπειρία στη Γεωργία στο θέμα της διασύνδεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, είπαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε την δουλειά αυτή», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι μιλάνε για διασύνδεση του ψευδοκράτους στο εθνικό δίκτυο της Τουρκίας, όχι σε οποιονδήποτε ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στην Τουρκία. «Όταν συνδεθείτε εκεί, συνδέεστε και με την Ευρώπη», είπε

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Τσαγλαγιάν Τζεσούρερ, πρόεδρος της El-Sen είπε ότι στόχος τους είναι να εμποδίσουν την αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος. «Πληρώνουμε 540 εκατομμύρια ΤΛ τον χρόνο στην AKSA. Μόνο το κόστος ενοικίου είναι πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια. Μήπως αυτή η κοινότητα πρέπει να πληρώνει αυτά τα ποσά για άλλα 15 χρόνια;», είπε

Απαντώντας στις δηλώσεις εκείνων που λένε ότι η AKSA καλύπτει το 30% των αναγκών τους και αν φύγει θα σημάνει το τέλος τους, ο κ. Τζεσούρερ σημείωσε ότι το πρωτόκολλο είναι ξεκάθαρο και στην «συμφωνία» αναφέρει σαφώς ότι αν η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» το επιθυμεί μπορεί να παρατείνει την «συμφωνία» για άλλα 3 χρόνια.

Αναφέροντας ότι η «ΚΙΒ-ΤΕΚ» έχει ηλεκτροπαραγωγό σταθμό 310 μεγαβάτ και δυνατότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 110 μεγαβάτ, επεσήμανε ότι δίδουν εγγύηση στην AKSA ότι θα αγοράζουν 365 ημέρες τον χρόνο ενέργεια την οποία χρειάζονται για ορισμένες ώρες σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους. «Ενώ οι δικοί μας ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί δίδουν ενέργεια προς 9 σεντ, αγοράζουμε ενέργεια από την AKSA προς 15-23 δολάρια», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, με γραπτή ανακοίνωση το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο ανέφερε ότι «το αίτημα της κυβέρνησης για την άδεια να προβαίνει σε αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και νερού χωρίς διαγωνισμό για διάστημα έως και 20 ετών έχει προκαλέσει σοβαρή ένταση στην κοινωνία. Όπως γίνεται αντιληπτό από την προσέγγιση της κυβέρνησης, η εξουσιοδότηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί ειδικά και κυρίως για τον σκοπό της υπογραφής 20ετούς σύμβασης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την AKSA. Αυτό αυξάνει περαιτέρω την ένταση και προκαλεί εξελίξεις που θα απειλήσουν την κοινωνική ειρήνη».

Πρόσθεσε ότι «παρόλο που η σύμβαση με την AKSA λήγει σε ένα χρόνο, το γεγονός ότι οι εναλλακτικοί μέθοδοι παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν οριστικοποιηθεί αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα. Είναι απαράδεκτο να παραδοθεί η κάλυψη των αναγκών της τδβκ σε ηλεκτρική ενέργεια στην AKSA για 20 χρόνια, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς να διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις».

Ο «σύνδεσμος νέων επιχειρηματιών» (GİAD) επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι της «αρχής ηλεκτρισμού» έχουν το δικαίωμα στην απεργία και μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, «αλλά είναι απαράδεκτο να σφετερίζονται την ηλεκτρική ενέργεια που ανήκει στο δημόσιο κατά τη διάρκεια της άσκησης αυτών των δικαιωμάτων».

Ο αναπληρωτής γγ του Δρόμου Ανεξαρτησίας, Μουνίρ Ραχβαντζίογλου ζήτησε να ακυρωθεί η σύμβαση με την AKSA, η οποία λήγει σε 11 μήνες, λέγοντας ότι «πρέπει να κρατικοποιηθεί αμέσως ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Γαστριά, πρέπει να αποσυρθεί η τροποποίηση του νόμου που ετοιμάζεται για να γίνει χωρίς διαγωνισμό 15ετής σύμβαση με την AKSA, πρέπει να αυτονομηθεί ο τουρκοκυπριακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η αρχή ηλεκτρισμού πρέπει να λειτουργήσει με μια δημόσια λογική και όχι με μια εμπορική λογική».

Το «επιμελητήριο μηχανολόγων μηχανικών» ανέφερε ότι η αιτιολόγηση της τροποποίησης του «νόμου περί δημοσίων συμβάσεων» δεν είναι προς το «δημόσιο συμφέρον» και δήλωσε ότι είναι αντίθετη με την αρχή της αμεροληψίας η παρουσία της AKSA, η οποία είναι ο ανάδοχος, στην ίδια επιτροπή με την «κεντρική επιτροπή διαγωνισμού» και την «επιτροπή ανταγωνισμού» και η νομική τροποποίηση για τη σύναψη συμβάσεων.

Διχασμένη κι αγανακτισμένη η κοινή γνώμη

Ο αρθρογράφος της Κίπρις ποστασί, Λεβέντ Όζανταμ γράφει σήμερα ότι η ΚΙΒ-ΤΕΚ κάνει λόγο για σαμποτάζ, ενώ η «αστυνομία» έχει στα χέρια της ευρήματα σε σχέση με την τοποθέτηση αλυσίδας σε έναν μετασχηματιστή. Η συντεχνία EL SEN ισχυρίζεται ακριβώς το αντίθετο, σημειώνει και υποστηρίζει ότι αυτοί που υποφέρουν είναι οι «πολίτες». 

Για το ίδιο θέμα ο αρθρογράφος Αλί Οσμάν γράφει διερωτάται σήμερα στην Αβρούπα εάν η «διοίκηση» της ΚΙΒ-ΤΕΚ δεν ήξερε ότι η El-Sen θα κατέφευγε στην κωλυσιεργία μετά την απαγόρευση της απεργίας από το «υπουργικό συμβούλιο». Το ήξερε, συμπληρωνει. «Όμως, σκοπός τους ήταν να χτυπήσουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Έριξαν πάνω στη συντεχνία όλο το φταίξιμο για τις διακοπές. Ενώ η συντεχνία επικρίνει το γεγονός ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην ΚΙΒ-ΤΕΚ, η διοίκηση της ΚΙΒ-ΤΕΚ κατηγορεί την συντεχνία. Επομένως, ο πολίτης πληρώνει την νύφη».

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα