Τρεις τροπολογίες για τα τετράμηνα ενώπιον της Ολομέλειας-Λαμβάνει οριστικές αποφάσεις

Μέχρι το τέλος Μάϊου η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, θα καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση των τετραμήνων την επόμενη σχολική χρονιά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής σήμερα. Από πλευράς του, ο βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΔΗΚΟ, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντρέας Θεμιστοκλέους εξέφρασε στις δηλώσεις του την άποψη να μείνουν φέτος ως έχουν οι εξετάσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μυλωνάς είπε πως «εκείνο που σήμερα πληροφορήθηκα είναι ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Μάϊου η Υπουργός Παιδείας θα καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση των τετραμήνων την επόμενη σχολική χρονιά».

Επίσης, τρεις ενδεχομένως είναι οι τροπολογίες που αναμένεται να κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη σε σχέση με την κατάργηση ή όχι των τετραμήνων αλλά και τη βαρύτητα της γραπτής εξέτασης.

Όπως δήλωσε ο κ. Μυλωνάς θα κατατεθούν τροπολογίες, μία από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία και μία από το ΑΚΕΛ και ίσως και από μία άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αύριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ούτως ώστε κυρίως τα παιδιά να πάνε στις εξετάσεις του 2ου τετραμήνου έχοντας εις γνώσιν εκ των προτέρων και έγκαιρα τη διαδικασία».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, σε δικές του δηλώσεις δήλωσε ότι «για να είναι ισοσκελισμένο και δίκαιο πρέπει το 1ο τετράμηνο η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης να είναι 60 – 40 όπως και στο 2ο και το 3ο τετράμηνο 80 – 20 για να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές» .

Πρόσθεσε ότι «το 1ο τετράμηνο δεν αλλάζει εις βάρος κανενός οτιδήποτε κι αν έρθεις να το κάνεις στο τέλος τότε το αποτέλεσμα θα είναι δίκαιο και για τις δύο πλευρές διαφορετικά καλύτερα να είναι να μείνει το σύστημα ως έχει».

Όπως είπε ο κ. Κουλίας, «το σύστημα που έβαλε η κ. Υπουργός προϋποθέτει ότι ένας μαθητής στο 1ο τετράμηνο τα πήρε όλα 20 και έχει ένα 16 τότε αυτός ο μαθητής βγάζει 19, αν στο 2ο τετράμηνο τα έχει όλα 20 και ένα 16 τότε επειδή αλλάζει η ποσόστωση βγάζει και αυτός 20 κάτι το οποίο δεν γίνεται, αυτή είναι αλχημεία είναι απίστευτη και νομικά είναι λανθασμένη συνιστώντας ένα θανάσιμο σφάλμα».

Υπέδειξε ότι «δικαιώματα δεν έχουν μόνο τα παιδιά του 1ου τετραμήνου έχουν και τα παιδιά του 2ου τετραμήνου που είναι τα ίδια παιδιά διότι πρόκειται για μια σύνθετη διοικητική πράξη με δύο σκέλη, το 1ο τετράμηνο και το 2ο τετράμηνο, επομένως, πρέπει να αλλάξεις το τελικό τετράμηνο».

Ο κ. Κουλίας είπε αναφερόμενος στην τροπολογία του ΔΗΚΟ, ότι «η πρότασή μας διορθώνει τα πράγματα κατά ακριβοδίκαιο και σωστό τρόπο και δεν δημιουργεί νομικά προβλήματα διότι αυτά που λέει το Υπουργείο Παιδείας να αποφύγει, στο τέλος τα πολλαπλασιάζει κι αν εφαρμόσει αυτό το σύστημα με το 80 – 20  στο 2ο τετράμηνο, τότε αδικεί περαιτέρω τα παιδιά που έχουν υποστεί τη διαδικασία του λανθασμένου 1ου τετραμήνου».

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να αλλάζει στο ημίχρονο ο κανονισμός και η διαδικασία του οποιουδήποτε αγώνα».

Πρόσθεσε ότι κατανοεί «την προσπάθεια της Υπουργού Παιδείας να εξομαλύνει τα πράγματα, αλλά αυτή η προσπάθεια εκτός από αντισυνταγματική είναι και παράνομη και στο τέλος και ανήθικη υπό την έννοια ότι άριστοι μαθητές του 1ου τετραμήνου θα βαθμολογηθούν με μια αξία και στο 2ο τετράμηνο με εντελώς διαφορετική».

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους «η λύση είναι απλή, να παραμείνουν, δηλαδή, τα τετράμηνα για φέτος όπως ακριβώς ήταν». Για το μέλλον, πρόσθεσε, ότι «εάν από τον Σεπτέμβρη μέχρι τα Χριστούγεννα που πρέπει να τελειώνει το 1ο τετράμηνο διδάσκεται για 5 μήνες η διδακτέα ύλη, που είναι για 9 μήνες τότε ο βαθμός βαρύτητας πρέπει να είναι πέντε ένατα και τέσσερα ένατα στο 2ο τετράμηνο».

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «είναι άδικο για πέντε μήνες οι μαθητές να διδάσκονται την ύλη πέντε ένατα, αλλά η βαρύτητα των εξετάσεων να μετρά για ένα ένατο».

«Είναι άδικο δεν το θέλει ούτε ο μαθητής είναι και αντιπαιδαγωγικό υπό την έννοια ότι ακυρώνει και πλήττει το ενδιαφέρον των μαθητών για κάθε μία από τις δύο αυτές εξετάσεις», δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Είπε τέλος, ότι «αν η Κυβέρνηση θέλει να τα καταργήσει τα τετράμηνα, να τα καταργήσει, αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά, μια άποψη, η οποία πιστεύω κερδίζει έδαφος διότι αντιλαμβάνεστε ότι είναι και η πλέον ανώδυνη και οι μαθητές θα την χαιρετίσουν, ιδιαίτερα οι τελειόφοιτοι».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ-Τουλάχιστον δύο τραυματίες
Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Μεγάλη ποσότητα αδασμοαφορολόγητων καπνικών πίσω από κλουβιά πουλιών-Υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ η αξία (pics)
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα