Αποφασίζει για ευθύνες η Προκοπίου για τα επεισόδια-Τράβηξε γραμμή για Αρχηγό, πολιτικό το θέμα
13:42 - 05 Απριλίου 2023
Στα χέρια της υπουργού Δικαιοσύνης αναμένεται να διαβιβαστεί εντός της ημέρας, τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας που διατάχθηκε και ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Δύναμης, σε σχέση με τα λάθη και τις παραλήψεις αναφορικά με το επιχειρησιακό πλάνο που λήφθηκε, στη σκιά των επεισοδίων στο Τάσος Παπαδόπουλος, για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες αλλά δεν αξιοποιήθηκαν.
Η Άννα Προκοπίου δήλωσε πως η έρευνα θα βρίσκεται στα χέρια της μέχρι το απόγευμα, η οποία θα της παραδοθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας, στον οποίο την παρέδωσε από την πλευρά του ο Υπαρχηγός της Δύναμης, ο οποίος έλαβε καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους και κατέληξε σε συμπεράσματα.
Σε δηλώσεις της η κ. Προκοπίου, ερωτηθείσα για το θέμα των ευθυνών, ανέφερε πως «η διαδικασία είναι πως όταν ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα, τότε προχωρούμε σε ένα επόμενο στάδιο να εξετάσουμε αν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα για συγκεκριμένα άτομα που προκύπτουν από τη διαδικασία της έρευνας και αρχίζει μια άλλη διαδικασία, σε ένα άλλο επίπεδο, ακριβώς για να αποδοθούν ευθύνες, αν και εφόσον υπάρχουν».
Κληθείς να τοποθετηθεί ως προς τις φωνές που υπάρχουν κατά καιρούς, σε σχέση με τις αλά καρτ ευθύνες που δεν αγγίζουν τα ψηλά δώματα της Αστυνομίας, παρά την εμπλοκή στελεχών, η Άννα Προκοπίου ανέφερε πως, «δεν γίνονται αλά καρτ και ούτε εξαιρείται κανείς», προσθέτοντας πως σε ότι αφορά τον Αρχηγό της Δύναμης, «ο διορισμός του Αρχηγού και του Υπαρχηγού είναι πολιτικός διορισμός, άρα έχουν πολιτικές ευθύνες, άρα είναι υπόλογοι σε αυτό που τους διορίζει, δηλαδή στον Πρόεδρο. Και για αυτό ακριβώς οι εντολές δόθηκαν στον Αρχηγό, ο οποίος καθηκόντως ζήτησε από τον Υπαρχηγό να διερευνήσει τις ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν, εάν υπάρχουν, σε όλες τις κατώτερες βαθμίδες. Αρχίζουν από τους βοηθούς αρχηγούς και κάτω, δε εξαιρείται κανείς. Για μένα είναι πασιφανές πως δεν εξαιρείται κανείς».
Ερωτηθείσα για το μέσα από πια διαδικασία θα ελεγχθούν οι ανώτεροι αξιωματικοί αν αποδίδονται και σε αυτούς ευθύνες, η κ. Προκοπίου ανέφερε πως από την διαδικασία εξαιρούνται μόνο ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός, αφού πρόκειται για πολιτικούς διορισμούς.
Όπως είπε, «διαδικαστικά εξαιρούνται ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός. Αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, επειδή είναι πολιτικοί διορισμοί, και εγώ είμαι πολιτικός διορισμός, θα αποφασίσει ο Πρόεδρος. Αν αποφασίσει ο Πρόεδρος πως δεν κάνω τη δουλειά μου, θα με στείλει σπίτι μου. Και είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά της διοικητικής έρευνας που αφορά το προσωπικό της αστυνομίας, για αυτό είπα είναι από το επίπεδο του βοηθού αρχηγού και κάτω. Αν υπάρχουν ευθύνες θα τους αναλογιστούν μέσα από την έρευνα».
Σε σχέση με τους ισχυρισμούς πως είναι δεμένα τα χέρια των αστυνομικών και πως υπάρχει συνεχώς ο φόβος για καταγγελία για υπέρμετρη βία, η υπουργός Δικαιοσύνης, απέρριψε τις αναφορές, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως υπάρχουν περίπου 5000 αστυνομικοί και έγιναν περίπου 400 καταγγελίες, από τις οποίες προέκυψαν μόνο τέσσερις καταδίκες. «Έχω ακούσει αυτό το επιχείρημα αλλά να πούμε και τα δεδομένα. Οι αστυνομικοί είναι περίπου πέντε χιλιάδες μέλη. Ετησίως, να αναφερθώ στα τελευταία στατιστικά, είχαμε 400 καταγγελίες. Δηλαδή ένα ποσοστό, όχι ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό με βάση τα μέλη. Από αυτό τον αριθμό, υπήρχαν τέσσερις καταδίκες. Άρα οι αριθμοί νομίζω είναι ενδεικτικοί. Ναι μπορεί να υπάρχει αυτό ως αμφιβολία στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων αστυνομικών, αλλά όταν δούμε τα νούμερα βλέπουμε πως δεν αντιστοιχούν στο να χαρακτηρίζουμε τέτοιο φόβο ως τον μέγιστο που μπορεί να έχει κάποιος αστυνομικός όταν εκτελεί τα καθήκοντα του. Έτσι και αλλιώς μιλάμε για Σώμα Ασφαλείας. Ο ρόλος τους είναι ξεκάθαρος και η εκπαίδευση τους γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Έχει τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει πότε είναι υπέρμετρη βία όταν βρεθεί ενώπιον τέτοιων περιστατικών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τα μέτρα για τον χουλιγκανισμό...