Βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τα μέτρα για τον χουλιγκανισμό...
11:47 - 05 Απριλίου 2023
Πάμε τώρα στο κομμάτι του ποδοσφαίρου και στη δήλωση της υπουργού. Η υπουργός, έσπευσε να δηλώσει πως έπιασαν τόπο τα μέτρα και δεν έγιναν επεισόδια στα παιχνίδια της αγωνιστικής που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με το ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί, είναι το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τη μάχη του τίτλου ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Όσοι παρακολουθούν ποδόσφαιρο και αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, γνωρίζουν πως ένας από τους λόγους που δεν έσπασε μύτη, δεν έχει να κάνει με το ότι οι χούλιγκαν συμμορφώθηκαν ή φοβήθηκαν, αλλά επειδή, ήταν τέτοια η βαθμολογική σημασία του αγώνα και τέτοια η διακύμανση του σκορ, που δεν έδωσαν το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να τολμήσει να χαλάσει τη γιορτή. Ο ΑΠΟΕΛ, προηγείτο με ένα γκολ διαφορά μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, οι οπαδοί του έβλεπαν πως βρίσκονταν μερικά λεπτά μερικά από την πιο σημαντική νίκη και από την άλλη οι οπαδοί της ΑΕΚ, ήλπιζαν πως στο τέλος η ομάδα τους θα καταφέρει να σκοράρει, διότι το δεύτερο μισό του αγώνα ανέβασε ρυθμό και τελικά το πέτυχε.
Μπορεί αυτά να φαίνονται, είτε απλοϊκά είτε άσχετα με το θέμα, ωστόσο εάν όντως θέλουμε να ερμηνεύουμε τα όσα συμβαίνουν γύρω μας ορθολογικά, θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη, πριν επικοινωνήσουμε μη ασφαλή συμπεράσματα, που ενδεχομένως να μας αφήνουν εκτεθειμένους.
Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τον άλλο αγώνα του πρώτου γκρουπ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μεταξύ του Απόλλωνα και του Άρη, μπροστά σε αρκετές χιλιάδες οπαδών. Σε εκείνο τον αγώνα, ενδεχομένως για πρώτη φορά φέτος δεν έπεσε όχι κροτίδα, αλλά ούτε χαρτάκι από το πέταλο των οργανωμένων του Απόλλωνα. Θα πει κανείς, απλοϊκά σκεπτόμενος, «φοβήθηκαν οι οπαδοί, μετά το ότι έγινε και από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και συμμορφώθηκαν». Είναι έτσι όμως τα πράγματα; Ή οι οργανωμένοι γνώριζαν ότι τα βλέμματα είναι πάνω τους και η παραμικρή ατασθαλία ενδεχομένως να τους κόστιζε την παρουσία τους στο ντέρμπι της ερχόμενης Δευτέρας στο ΓΣΠ;
Όλα αυτά είναι παράγοντες που κάποιος που βρίσκεται μακριά και δεν γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του μέσου Κύπριου οπαδού να μην αντιλαμβάνεται. Ωστόσο, ο κάθε αρμόδιος, έχει υποχρέωση, όταν δεν γνωρίζει κάτι, να ακούει και να συμβουλεύεται τους πιο σχετικούς και να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση διαφοροποιούνται. Εξάλλου, αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση των επεισοδίων στο Τάσος Παπαδόπουλος. Συνεπώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι, έχουν υποχρέωση να παρουσιάζουν τα δεδομένα και να μην ωραιοποιούν καταστάσεις, ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε αγώνα και να μην βρίσκονται στο τέλος της ημέρας προ εκπλήξεως.
Ο κάθε ένας με τις βασικές γνώσεις της ιστορίας χουλιγκανισμού στον κυπριακό αθλητισμό, γνωρίζει πως όπου και όταν το αποφασίζουν οι χουλιγκάνοι να κάνουν επεισόδια, θα τα κάνουν. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε και πρόσφατα η Αστυνομίας.
Τις επόμενες 40 ημέρες, αναλόγως και των αποτελεσμάτων και αν η ομάδα τους βρίσκεται πλέον εκτός στόχων, το σενάριο επεισοδίων δεν μπορεί να θεωρείται απομακρυσμένο, με βάση και την προϊστορία.
Συνεπώς είναι πολύ νωρίς, πριν καλά καλά εφαρμοστεί το 90% των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, να υπάρχουν πανηγυρισμοί για την επίλυση του προβλήματος του χουλιγκανισμού. Ο χουλιγκανισμός, όπως λέγαμε την περίοδο της πανδημίας, είναι ο αόρατος εχθρός και εκεί που θα βρει τις κατάλληλες συνθήκες, θα εισβάλει και θα σπείρει την καταστροφή.
Περί… χασικλίδων
Ουδείς αμφισβητεί πως το βασικότερο πρόβλημα σε ότι αφορά γενικότερα τη βία, είναι η παιδεία. Η παιδεία σε ένα άνθρωπο είναι το άλφα και το ωμέγα.
Ωστόσο, άπαντες θα πρέπει να αντιληφθούν πως για τα θέματα παιδείας, ευθύνη έχουν όλοι και τα προβλήματα αρχίζουν από την διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, που αρχίζει από το σπίτι και το σχολείο. Σε μια εποχή που τα ναρκωτικά είναι παντού και τα βρίσκεις ακόμα και στο περίπτερο και σε χώρους όπου συχνάζουν οι νέοι, η παραδοχή πως οι χούλιγκαν είναι χρήστες, δεν δίνει ελαφρυντικό στους αρμόδιους, αντιθέτως δείχνει την αποτυχία του κοινωνικού συστήματος.
Θεωρείται δεδομένο πως πίσω από την χρήση ναρκωτικών από κάποιο άτομο, μπορεί να υπάρχουν χίλιοι λόγοι, ωστόσο ουδείς γεννιέται με όνειρο να γίνει χρήστης ναρκωτικών. Όπως σε κάθε κοινωνία, υπάρχουν ευάλωτες ομάδες, ευάλωτα παιδιά, που μέσα από την χρήση ναρκωτικών και τις ενσωμάτωση τους σε μάζες, ενδεχομένως να αναζητούν μια διέξοδο.
Συνεπώς, η χρήση ναρκωτικών, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο, όπως πολλές φορές επεξήγησαν ειδικοί, χρειάζεται συγκεκριμένη προσέγγιση. Η επανάληψη και ο διατυμπανισμός πως πρόκειται για «χασικλήδες», ενδεχομένως να επιφέρει ακόμη πιο αρνητικά αποτελέσματα προς αυτά τα άτομα και να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο η «επιθυμία» για παιχνίδι με την εξουσία και με το σύστημα, το οποίο ενδεχομένως, λόγω και έλλειψης κοινωνικής πρόνοιας, να τους οδήγησε σε αυτό το σημείο. Χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί κανόνα για όλους, ωστόσο σε ότι αφορά τους έφηβους και τους νεαρούς, το θέμα, όπως τόνισαν ουκ ολίγες φορές ειδικοί, χρειάζεται συγκεκριμένη προσέγγιση.
Μια προσέγγιση, που δεν έρχεται μέσα από τις επαναλαμβανόμενες αναφορές από πλευράς αρμόδιών πως πρόκειται για ναρκομανείς, λες και αυτό αποτελεί ελαφρυντικό για την αδυναμία του συστήματος να τους αντιμετωπίσει αλλά κατά κύριο λόγο να τους βοηθήσει.