Η υπερπροβολή υπουργών, οι παγίδες και τι έχει ανάγκη η κοινωνία

Θα μπορούσε να πει κανείς, πως η νέα Κυβέρνηση βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της περιόδου χάριτος που άτυπα της δόθηκε, από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αλλά και την κοινωνία, έτσι ώστε οι υπουργοί να εγκλιματιστούν, να ενημερωθούν και να αναλάβουν δράση, αλλά κυρίως να διατυπώσουν θέσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβαν.

Άλλοι πολύ, άλλοι λιγότερο και άλλοι σχεδόν καθόλου, υποχρεώθηκαν από τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες στη θέση του υπουργού να λάβουν αποφάσεις για τις οποίες ενδεχομένως να μην ήταν προετοιμασμένοι και στηρίχθηκαν σε συμβουλές και απόψεις συνεργατών τους ή επέλεξαν την πιο ασφαλή και με λιγότερα ρίσκα επιλογή. Αυτό ευνόησε την διατηρήσει ενός ήπιου πολιτικού κλίματος, χωρίς εξάρσεις, διαφωνίες και σκληρή αντιπολιτευτική κριτική, σε αυτό τον ένα μήνα διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αποτελεί εξάλλου από όλους παραδεκτό γεγονός, πως πράγματι τα κόμματα που τάχθηκαν στην αντιπολίτευση, δίδουν χρόνο σε Κυβέρνηση και υπουργούς για να προσαρμοστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανοχή θα διαρκέσει για αρκετό καιρό ακόμα.

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως οι υπουργοί, δεν λένε όχι στις δημόσιες παρεμβάσεις και την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης. Αφενός για να καταστούν πιο αναγνωρίσιμοι, αφού στη μεγάλη πλειονότητά τους ήταν μέχρι την 1η Μαρτίου άγνωστοι στις λαϊκές μάζες και αφετέρου, για να αποκτήσουν και οι ίδιοι εμπειρία στην επικοινωνιακή διαχείριση. Ως εκ τούτου, εμφανίζονται με κάθε ευκαιρία σε τηλεοπτικά πάνελ ή ραδιόφωνα, κυρίως διατυπώνοντας γενικές απόψεις επί των θεμάτων που ερωτώνται.

Είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν υπουργοί που ενδεχομένως να ξεπέρασαν και τις δέκα παρεμβάσεις σε πρωινές ή μεσημεριανές ενημερωτικές εκπομπές, μέσα στον πρώτο μήνα της παρουσίας τους. Το συμπέρασμα όμως που προκύπτει, είναι πως αυτές οι παρεμβάσεις περιορίζονται σε αόριστες τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, αφού οι πλείστοι δεν είναι έτοιμοι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τα ζητήματα που ερωτώνται, αφού μέσα σε ένα μήνα, δεν πρόλαβαν να ενημερωθούν καλά καλά, τόσο για τα ανοιχτά μέτωπα, όσο και για τους στόχους της Κυβέρνησης που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Θα διερωτηθεί κάποιος, καλά είναι κακό οι υπουργοί να προβάλλονται και να προβαίνουν σε δηλώσεις στα μέσα; Η απάντηση είναι βεβαίως όχι. Ωστόσο, αυτό που θα ανέμενε κανείς είναι η ποιότητα των παρεμβάσεων και όχι τόσο η ποσότητα. Κι αυτό επειδή, έχει μεγαλύτερη αξία -και ενδεχομένως να το αντιληφθούν και οι ίδιοι στην πορεία- μια παρέμβαση η οποία θα εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό και στόχο και θα ενημερώνει τους πολίτες για κάτι που είναι αναγκαίο να ενημερωθούν, παρά οι συνεχόμενες παρεμβάσεις, οι οποίες επί της ουσίας θα συνιστούν κουραστική επανάληψη γενικόλογων θέσεων.

Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που η κοινή γνώμη αυτό που απαιτεί και επιζητεί, δεν είναι λόγια, αλλά πράξεις που θα διορθώσουν τα κακώς έχοντα και θα δημιουργήσουν προοπτικές για το μέλλον. Έχει ανάγκη να ακούσει τις πράξεις που έγιναν και όχι μόνο αυτές που θα γίνουν. Έχει ανάγκη από ουσιαστικές αλλαγές και νοοτροπίες, που θα έρθουν κυρίως μέσα από έργα και όχι μέσα από επικοινωνιακές στρατηγικές.

Από την άλλη, η υπερπροβολή θα έλεγε κανείς πως κρύβει και παγίδες, αφού όσο περισσότερο μιλά κανείς και δεσμεύεται για μελλοντικές πράξεις, τόσο πιο πολύ θα βρεθεί εκτεθειμένος, αν αυτά όλα που σήμερα υπόσχεται στο τέλος δεν υλοποιηθούν. Και ο τόπος, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε από τις πρώτες ώρες της προεδρίας του, δεν έχει ανάγκη από λόγια, αλλά από πράξεις που θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της κοινωνίας που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, όρισε στην αντιπολίτευση τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο ίδιος ο Νίκος ο Χριστοδουλίδης, άλλωστε έδωσε το τέμπο που καλούνται να ακολουθήσουν οι υπουργοί. «Ανεβάστε τον πήχη ψηλά, κρατώντας την ίδια στιγμή τους τόνους χαμηλά», «θα λειτουργήσουμε ομαδικά, χωρίς μεγαλοστομίες, με έργα και όχι λόγια» και «σας καλώ να επιδιώκετε την κριτική και να γνωρίζετε ότι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και τίποτε άλλο», είναι μόνο μερικές από τις συμβουλές που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε στους υπουργούς του, λίγα λεπτά μετά την τελετή διαβεβαίωσης τους την 1η Μαρτίου στο Προεδρικό.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους