Ανησυχία για την πιτυοκάμπη-Ζητούν απαντήσεις για την έξαρση και τα μέτρα προστασίας

Με ανησυχία παρακολουθούν οι ειδικοί το φαινόμενο της πιτυοκάμπης που βρίσκεται σε έξαρση, θέτοντας σε κίνδυνο τα πευκοδάση της Κύπρου. Το φαινόμενο κατά την φετινή χρονιά έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο αριθμό ημιορεινών και ορεινών περιοχών, γεγονός που έχει προκαλέσει ερωτήματα ως προς το πότε έγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί, αλλά και εάν παρατηρείται πιο έντονα λόγω άλλων συνθηκών που έχουν προκύψει.

Αυτά τα ερωτήματα και άλλα, θα κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενώπιον της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το θέμα, το οποίο εγγράφηκε από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, Νίκο Κέττηρο, Ανδρέα Καυκαλιά και Μαρίνα Νικολάου.

Μπορεί το Τμήμα Δασών, να διαβεβαίωσε το κοινό πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο οι βουλευτές θα ζητήσουν ενημέρωση για το πότε έγιναν ψεκασμοί για αποτροπή του φαινομένου, όπως επίσης και τον αριθμό των περιοχών που έχει παρατηρηθεί, αλλά και τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν ώστε να μην καταστραφούν πεύκα.

«Είναι πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν και το τι προηγήθηκε, αλλά κυρίως για το τι θα ακολουθήσει, δεδομένου του κινδύνου για καταστροφή ακόμη και ολόκληρων δασών από την πιτυοκάμπη. Δηλαδή, εάν γλιτώσουμε τα δάση μας από τις πυρκαγιές, να μας τα φάνε οι πιτυοκάμπιες;», διερωτήθηκε μιλώντας στον REPORTER, ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος.

Όπως εξήγησε ο κος Κέττηρος, οι βουλευτές έχουν πληροφορηθεί πως ένας αρκετά μεγάλος αριθμός πιτυοκάμπης έχει προσβάλει πεύκα σε δάση της Κύπρου και έχει εκφραστεί η ανησυχία, για το γεγονός ότι μειώνει προσωρινά την ανάπτυξη των πεύκων. «Σύμφωνα με γεωπόνους, η πιτυοκάμπη μπορεί ακόμη και να καταστρέψει πευκοδάση, ενώ μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά δερματολογικά προβλήματα στον άνθρωπο όταν έρθει σε επαφή, όπως φαγούρα και εξανθήματα στο δέρμα. Λόγω του ότι η πιτυοκάμπη μοιάζει αρκετά σε εμφάνιση με το μαρτούι, που κάνει την εμφάνισή του αυτή την περίοδο, μπορεί να παραπλανηθούν και να επιφέρει πρόβλημα στην υγεία τους».

Αυτό που θα εξετάσουν, αναλόγως των απαντήσεων που θα λάβουν οι βουλευτές από το Τμήμα Δασών, είναι το κατά πόσον έχουν πραγματοποιηθεί οι ψεκασμοί αποτροπής της προσβολής των πεύκων από πιτυοκάμπιες, αφού ως κατάλληλη περίοδος θεωρούνται οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος. «Αυτοί οι μήνες θεωρούνται καταλληλότεροι, λόγω του ότι η πιτυοκάμπη δεν θα προλάβει να εκκολαφθεί. Εάν προχωρήσουν σε ψεκασμούς αργότερα, ίσως είναι αργά. Εάν περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο με Νοέμβριο, που θα είναι η επόμενη εκκόλαψη, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε καταστροφές εκτάσεων πευκοδάσους, δηλαδή καταστροφή του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να το περιορίσουμε», εξήγησε ο κος Κέττηρος.

Επιπλέον, ο κος Κέττηρος είπε πως το Τμήμα Δασών θα πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή για το ποιες και πόσες περιοχές έχουν επηρεαστεί, ενώ θα πρέπει να πληροφορηθούν για τους λόγους που το φαινόμενο δεν εμφανίστηκε τόσο έντονα τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το έντονο πρόβλημα από την πιτυοκάμπη, άλλαξε την όψη των πευκοδασών

Παγκύπριο το πρόβλημα

Πάντως το Τμήμα Δασών, όπως έχει ήδη ενημερώσει, πως είχε προχωρήσει σε ψεκασμούς για προληπτική αντιμετώπιση του φαινομένου από τον Δεκέμβριο, ενώ από τις αναφορές που έχει ενώπιον του, το πρόβλημα εμφανίζεται παγκύπρια.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, έχουν γίνει αναφορές από διάφορες περιοχές όπως την περιοχή του Κόρνου, της Αγίας Βαρβάρας, της Διερώνας, στο δρόμο Ορκόντα προς Κάμπο και στο δρόμο Ομόδους προς Φοινί. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο δεν πρέπει να ανησυχεί, αφού η πιτυοκάμπη έχει ήδη προχωρήσει στο έδαφος και σε δύο μήνες θα αρχίσουν να βγάζουν ξανά βελόνες τα πεύκα».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, ο λόγος που το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί πιο έντονα κατά τη φετινή χρονιά οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά του χειμερινούς μήνες. «Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς χαμηλές θερμοκρασίες και χωρίς αρκετά χιόνια. Εμείς καλούμε τους πολίτες όταν αντιληφθούν την πιτυοκάμπη να μην την αγγίζουν και να μην στέκονται κάτω από πεύκα που είναι μερικώς ξεραμένα ή έχουν κουκούλια πάνω».

Δειτε Επισης

Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Με είκοσι οκτώ γυάλινα ποτήρια έσπασε τα ρεκόρ Γκίνες ο χορευτής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες