Χωρίς σύστημα απενεργοποίησης κινητών οι Φυλακές-Φιάσκο αξίας δύο εκατομμυρίων

Πλήρως εκτεθειμένοι παραμένουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και οι προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Μεταφορών, που διαμήνυαν από το περασμένο καλοκαίρι πως είναι θέμα χρόνου η αναβάθμιση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στην τότε Διεύθυνση Αριστοτέλους σε σχέση με την καθυστέρηση, με την ίδια να προειδοποιεί για την αδυναμία της Ανάδοχου εταιρείας, κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει με έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής, το Σεπτέμβριο του 2022, το οποίο καταλόγιζε ευθύνες, τόσο στην εταιρεία όσο και στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

Ωστόσο άπαντες, βρίσκονταν σε θέση άμυνας και απέρριπταν τις θέσεις Αριστοτέλους και Οδυσσέα, ενώ τόνιζαν με έντονο τρόπο, πως το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο (σ.σ 2022) το σύστημα θα βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία και δεν προκύπτει καμία καθυστέρηση.

Εντούτοις, από τον Ιούνιο 2022, οπότε έπρεπε να παραδοθεί το σύστημα με βάση τη σύμβαση, μέχρι σήμερα, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει συμβεί, αλλά οι άλλοτε σύμμαχοι, Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και Ανάδοχος εταιρεία, που τότε είχαν καταγγείλει μέχρι και ποινικά την Άννα Αριστοτέλους σε σχέση με ένα email της εταιρείας που αποκάλυπτε πως τίθεται θέμα παρεμβολών και αν ενεργοποιούνταν οι παρακολουθήσεις θα καταγράφονταν τα δεδομένα των πολιτών, έχουν έρθει σε οριστική ρήξη. Και αυτό διότι, η Ανάδοχος εταιρεία επέμενε πως τα προβλήματα επιδιορθώθηκαν, ενώ το ΗΜΥ σε ουκ ολίγες επιστολές του, τόνιζε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παρεμβολών στα κινητά των πολιτών και το σήμα δεν περιορίζεται εντός της κλειστής Φυλακής.

Για χάρη της ιστορίας, θα πρέπει να σημειωθεί, πως πριν από μερικούς μήνες, οπότε το θέμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τις συνομιλίες Κατσουνωτού με βαρυποινίτη, οι υπουργού επέμεναν πως δεν τίθεται θέμα παρεμβολών και διέψευδαν τόσο την Αριστοτέλους όσο και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τους τελευταίους όμως να επιβεβαιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης, λόγω των παρεμβολών που καταγράφονται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, σε περίπτωση που η Διεύθυνση δεν αρνείτο να υλοποιήσει τις οδηγίες της Στέφης Δράκου, που ήθελε καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, με την Διεύθυνση να επιμένει πως για κάτι τέτοιο χρειάζεται δικαστικό διάταγμα, τότε σήμερα το σύστημα θα κατέγραφε τα δεδομένα και των πολιτών και όχι μόνο των κρατουμένων.

Μετά από δέκα μήνες προσπαθειών και διαδοχικών παρατάσεων, με την ανοχή της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας η οποία έδωσε ουκ ολίγες ευκαιρίες στην Ανάδοχο εταιρεία παρά τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που τόνιζε πως θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις και να διακοπή η σύμβαση, συγκλήθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, πλην της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο ρόλος της οποίας σε τέτοια θέματα είναι σημαντικός, κατά την οποία θα εξεταστεί η οριστική διακοπή της σύμβασης.

Η απόφαση, έρχεται μετά τις τελευταίες μετρήσεις που διενεργήθηκαν από όλες τις υπηρεσίες αλλά και από ξεχωριστή εταιρεία, όπου άπαντες κατέγραψαν σοβαρά προβλήματα παρεμβολών στα κινητά των πολιτών και πως το σήμα δεν περιορίζεται εντός της κλειστής Φυλακής. Μάλιστα, η συνδρομή της ανεξάρτητης εταιρείας ζητήθηκε μετά την επιμονή της Ανάδοχου εταιρείας που ανέφερε πως το σύστημα λειτουργεί κανονικά χωρίς παρεμβολές, με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, να τονίζει πως η εταιρεία επιμελώς αποφεύγει να αποδεχθεί τα προβλήματα και προσπαθεί να τα προσπεράσει με αιτιάσεις που δεν ευσταθούν, ενώ αναφέρει πως αδυνατεί να αντιμετωπίσει και να προσφέρει οριστική λύση.

Κατά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ενώ το θέμα παρακολουθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία είχε ζητήσει απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σημειώνεται, πως στην έκθεση της η Ελεγκτική υπέδειξε πως έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρεία, με βάση τα όσα προνοεί η σύμβαση, ενώ υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο στοίχησε περίπου δύο εκατομμύρια.

Ωστόσο, οι αδυναμίες τις εταιρείας, όπως καταγράφεται και στην έκθεση, διαπιστώθηκαν από την αρχή, αφού μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος, η οποία έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση, μπήκαν στη ζωή μας νέες συχνότητες (5G). Εξού, και από τον Ιανουάριου του 2021 είχαν αποσταλεί από την Διεύθυνση Αριστοτέλους 35 επιστολές, με τις οποίες υποδείκνυε την ανάγκη για αναβάθμιση του συστήματος. Εν τέλει, διανύουμε τον Απρίλιο του 2023 και τα δύο εκατομμύρια που καταβλήθηκαν στην εταιρεία φαίνεται να πετάχτηκαν στον αέρα, αφού αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον παρονομαστή του 2018, οπότε υπογράφηκε η σύμβαση για εγκατάσταση του συστήματος που θα έλυνε το πρόβλημα από τη ρίζα του.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως το θέμα, με αφορμή τις καταγγελίες κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, απασχόλησε έντονα διάφορες υπηρεσίες και είχαν εκδοθεί και διάφορες ανακοινώσεις, εντούτοις για το σήριαλ των τελευταίων μηνών, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση.

Το χρονικό του... σήριαλ

  • Ιούνιος 2018:

Υπογράφηκε η σύμβαση για εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές, αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 16 εβδομάδων, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

  • Δεκέμβριο 2020:

Εγκαταστάθηκε με καθυστέρηση δύο ετών το σύστημα απενεργοποίησης κινητών, ωστόσο μπήκε στο ζωή μας το 5G και έπρεπε να αναβαθμιστεί.

  • Ιανουάριος 2021-Ιούνιος 2022:

Η Διεύθυνση των Φυλακών, απέστειλε 35 επιστολές ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση του συστήματος, χωρίς όμως ανταπόκριση. (Από το 2015, οπότε αποφασίστηκε η εγκατάσταση του συστήματος, αποστάλθηκαν συνολικά 86 επιστολές).

  • Ιούνιος 2022:

Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του συστήματος, με βάση την σύμβαση, ώστε το σύστημα να συνάδει με την τεχνολογία. Ωστόσο, η εταιρεία ζήτησε παράταση δύο μηνών.

  • 13 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου:

«Σε ένα με δύο μήνες θα γίνει πλήρης αναβάθμιση του συστήματος και θα περιλαμβάνει και το 5G. Είμαστε στην ώρα μας, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο».

  • 22 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου:

«Η εταιρεία ζήτησε παράταση στην αναβάθμιση λόγω πολέμου και το σύστημα αναβάθμισης αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου».

  • Αύγουστος 2022:

Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Οκτώβριο.

  • 4 Αυγούστου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου:

«Ούτε μία ημέρα δεν καθυστέρησε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, τις εργασίες αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες».

  • Σεπτέμβριος 2022, Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το Σύστημα:

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δικαιώνει την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και καταλογίζει ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία και Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία για την μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση του συστήματος. (ΕΔΩ η έκθεση).

  • Οκτώβριος 2022:

Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Νοέμβριο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας:

«Η επιτροπή παραλαβής σε επιτόπιο έλεγχο εντόπισε τμήματα εντός του περιφραγμένου χώρου των κεντρικών φυλακών όπου οι νέες ρυθμίσεις που έγιναν επηρέασαν, σε κάποια σημεία, το σύστημα και προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις στην ανάδοχο εταιρεία για να προχωρήσει με επιπρόσθετες νέες ρυθμίσεις ώστε η επιτροπή να επαναλάβει τον έλεγχο στις 16 Δεκεμβρίου 2022».

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας:

«Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο ανάδοχος ενημέρωσε το Τμήμα, ότι εντοπίστηκε χαλασμένος κλιματιστικός εξοπλισμός σε τέσσερις (4) επιμέρους μονάδες του συστήματος, πλησίον των αντενών, και ως εκ τούτου ότι το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο για έλεγχο πριν τις 23 Δεκεμβρίου, 2022. Ο Ανάδοχος με δικά του έξοδα και σύμφωνα με τη Σύμβαση θα πρέπει να προχωρήσει με τις σχετικές επιδιορθώσεις. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ΤΗΜΥ δεν προτίθεται να παραλάβει το σύστημα, εάν δεν ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της Σύμβασης».

  • 21 Δεκεμβρίου 2022:

Η εταιρεία λαμβάνει νέα παράταση για τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε θα παρέδιδε το σύστημα στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022:

Η εταιρεία δεν παρέδωσε το σύστημα, καθώς δεν ήταν έτοιμο για παραλαβή, αφού δεν λειτουργούσε σύμφωνα με την σύμβαση. Δεν δόθηκε νέα ημερομηνία για παράδοση του συστήματος.

  • 9 Ιανουαρίου 2023:

Η εταιρεία δεν παρέδωσε μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία το σύστημα στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία απέστειλε νέα επιστολή στην ανάδοχο εταιρεία με την οποία της ανέφερε πως, «παρ' όλες τις μέχρι σήμερα υποδείξεις του Τμήματος προς εσάς για ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης με σκοπό την παραλαβή του συστήματος, κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό. Σε συνέχεια των επιστολών μας ημερ. 14/12/2022, 19/12/2022, 21/12/2022 και 29/12/2022 για ρύθμιση της λειτουργίας/ απόδοσης του συστήματος, ώστε αυτό να λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης, στις μέχρι σήμερα τρεις επί τόπου συναντήσεις της Επιτροπής Παραλαβής, διαπιστώθηκε ότι έχετε αποτύχει να εκπληρώσετε τις συμβατικές σας υποχρεώσεις».

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία στην επιστολή της έδωσε νέο τελεσίγραφο στην εταιρεία, προειδοποιώντας της πως εντός δεκατεσσάρων ημερών (σ.σ 23 Ιανουαρίου 2023) για παράδοση του συστήματος, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει με τερματισμό της σύμβασης.

  • 20 Ιανουαρίου 2023:

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δίνει στην εταιρεία νέα παράταση για παράδοση του συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

  • 26 Ιανουαρίου 2023:

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δεν παρέλαβε το σύστημα, αφού δεν ανταποκρινόταν στα όσα προνοούσε η σύμβαση και διαπιστώθηκαν νέα προβλήματα παρεμβολών. Ως εκ τούτου, το σύστημα δεν αναβαθμίστηκε.

  • 16 Φεβρουαρίου 2023:

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε όπως δοθεί νέα παράταση στην εταιρεία, για επίλυση των προβλημάτων και ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, δεν προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν από την εταιρεία να τους αναφέρει τον χρόνο που χρειάζεται.

  • 20 Φεβρουαρίου 2023:

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ενημερώνει την Ανάδοχο Εταιρεία πως ο νέος έλεγχος για την παραλαβή του συστήματος, θα γίνει στις 7 Μαρτίου 2023.

  • 22 Φεβρουαρίου 2022:

Η Ηλεκτρομηχανολογική αποστέλλει επιστολή την Ανάδοχο Εταιρεία, μέσω της οποίας αναφέρει μεταξύ άλλων πως απορρίπτει τις αναφορές της για μη ενημέρωση για το θέμα των παρεμβολών, ενώ την παραπέμπει σε όσα προνοεί η σύμβαση.

  • 23 Φεβρουαρίου 2023:

Η Ηλεκτρομηχανολογική αποστέλλει νέα επιστολή, με την οποία ενημερώνει πως συνεχίζουν να υπάρχουν θέματα παρεμβολών και θα πρέπει να σβήσει το σύστημα μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων.

  • 28 Φεβρουαρίου 2023:

Η Ηλεκτρομηχανολογική ενημερώνει την Ανάδοχο εταιρεία πως για να παραληφθεί το σύστημα δεν θα πρέπει να υπάρχουν παρεμβολές, ενώ απορρίπτει την αναφορά πως το σύστημα λειτουργεί επιτυχώς. Σημειώνει πως θα πρέπει να καλύπτει όλους τους χώρους των Φυλακών.

  • 7 Μαρτίου 2023:

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δεν παρέλαβε το σύστημα, αφού αυτό δεν ανταποκρινόταν στα όσα προνοεί η σύμβαση.

  • 8 Μαρτίου 2023:

Η Ανάδοχος εταιρεία αποστέλλει επιστολή στην Ηλεκτρομηχανολογική, αναφέροντας πως το σύστημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, χωρίς να υπάρχουν παρεμβολές.

  • 9 Μαρτίου 2023:

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ενημερώνει την Ανάδοχο εταιρεία πως στις 13 Μαρτίου 2023 θα επαναληφθεί νέα μέτρηση, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως το σύστημα λειτουργεί χωρίς παρεμβολές.

  • 13 Μαρτίου 2023:

Κατά τις μετρήσεις διαπιστώθηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν παρεμβολές στα κινητά των κατοίκων, συνεπώς δεν παραλήφθηκε από το ΗΜΥ. Διαπιστώθηκε πως το σύστημα υπολειτουργεί στο εσωτερικό μέρος των Φυλακών.

  • 29 Μαρτίου 2023:

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ενημερώνει πως στην τελευταία μέτρηση που διενεργήθηκε από ανεξάρτητη εταιρεία, επιβεβαιώθηκαν τα σοβαρά προβλήματα με τις παρεμβολές, τις οποίες απορρίπτει η Ανάδοχος εταιρεία. Το ΗΜΥ αναφέρει πως η εταιρεία επιμελώς αποφεύγει να αποδεχθεί τις παρεμβολές, προσπαθεί να προσπεράσει με αιτιάσεις που δεν ευσταθούν και αδυνατεί να αντιμετωπίσει και προσφέρει οριστική λύση. Ως εκ τούτου, το ΗΜΥ ζήτησε σύγκλιση συνάντησης με όλους τους εμπλεκόμενους.

Δειτε Επισης

Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Βίντεο εντός του λεωφορείου με τον οδηγό να προσπαθεί να αποφύγει την πτώση-Στους επτά οι νεκροί
Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών έξω από μπαρ στην Μύκονο-Βγήκαν μαχαίρια, ένας νεκρός
Πάνω από 280 υιοθεσίες στην Κύπρο μέσα σε πέντε χρόνια-Τριψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων από το 2021
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Καταγγελίες επιβατών για προβληματικά check-in, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια
Ο Θανάσης στραγγαλίστηκε, το Κράτος Δικαίου ξεφτιλίστηκε-Υπάρχει ευθιξία για ανάληψη ευθυνών;
Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»
Προτεραιότητα η δημόσια τάξη-«Οι πολίτες όχι μόνο πρέπει να αισθάνονται αλλά και να είναι ασφαλείς»
Απουσιάζει 14χρονος από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία