Η αυξανόμενη αμφισβήτηση Εισαγγελίας, η νέα κόντρα με Οδυσσέα και η Κομισιόν σε ρόλο διαιτητή

Την ανάγκη, αυτό που προεκλογικά έλεγαν και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, για την ανάγκη διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα σε δημόσιου κατήγορου και νομικού συμβούλου του κράτους, ήρθε να επιβεβαιώσει η πρόσφατη εξέλιξη με την κατσάδα από την Κομισιόν για την εσφαλμένη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σε σχέση με δημόσια σύμβαση που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετική καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή.

Η καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή, η απάντηση από την Κομισιόν και ακολούθως η χθεσινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πυροδότησε για άλλη μια φορά την κόντρα ανάμεσα στους δύο κορυφαίους θεσμούς με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να δηλώνει από τη μια δικαιωμένος και να κάνει λόγο για άδειασμα του Γενικού Εισαγγελέα από την Κομισιόν και τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντά, πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαστρέβλωσε και παραποίησε τα όσα η Κομισιόν ανέφερε στην απαντητική επιστολή της.

Η αλήθεια βέβαια για τον κάθε ένα που ενδιαφέρεται να την μάθει, δόθηκε με τη δημοσιοποίηση αυτούσιας της επιστολής της Κομισιόν που έγινε αργά χθες το απόγευμα, επίσημα, από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Μια αλήθεια που επί της ουσίας, είναι πως ναι μεν η Κομισιόν αναγνωρίζει την μη υιοθέτηση των οδηγιών που δόθηκαν στα κράτη μέλη για τις δημόσιες συμβάσεις, στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργείου Οικονομικών, από την άλλη δε, υποδεικνύει πως δεν πρόκειται να ανοίξει διαδικασία επί παραβάσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλήθηκε να εξετάσει την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή που αφορούσε δύο δημόσιες συμβάσεις για τος οποίες έγινε απευθείας ανάθεση σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους, μία τον Νοέμβρη του 2021 αξίας €95.200 και μία τον Ιούλη του 2022 αξίας €191.238, χωρίς μάλιστα τη ύπαρξη διαθέσιμων πιστώσεων.

H ερμηνεία που δόθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άδειασε τη Νομική Υπηρεσία, η οποία σε μια από τις σπάνιες φορές που οι αποφάσεις της ελέγχονται από κάποιον άλλο οργανισμό, εντός Κύπρου, κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι και ουδέποτε ελέγχεται ή δίνει λογαριασμό σε οιονδήποτε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές της.

Και εδώ για άλλη μια φορά δημιουργείται το εξής παράδοξο: Το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ελέγχεται και που σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία θα έπρεπε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών ή αστικών αδικημάτων, εκ μέρους των λειτουργών του, έχει το τέλειο άλλοθι, αφού ότι έπραξε το έπραξε μετά τη νομική συμβουλή της Γενικής Εισαγγελίας. Μάλιστα το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ο μόνος υπεύθυνος να το εντοπίσει για να παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης, είναι και πάλι ο Γενικός Εισαγγελέας. Συνεπώς ουσιαστικά ο Γενικός Εισαγγελέας, καλείται να αποφασίσει αν η γνωμάτευση που ο ίδιος εξέδωσε για το Υπουργείο Οικονομικών, είναι τελικά εσφαλμένη. Κάτι που όπως και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται, είναι αδύνατον να παραδεχθεί ο οποιοσδήποτε.

Κι αν στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ποσά μικρής κλίμακας, για το μέγεθος του κράτους και του προϋπολογισμού, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει, όταν αντί για 300 χιλιάδες, το διακύβευμα είναι πολιτική εξουσία, εκατομμύρια, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, συμφέροντα τρίτων ή διάφορα άλλα, που συχνά πυκνά απασχολούν την κοινή γνώμη και την επικαιρότητα.

Αν δηλαδή τη μια και μοναδική φορά, που έγινε καταγγελία εναντίον μιας από τις δεκάδες γνωματεύσεις της Γενικής Εισαγγελίας και διερευνήθηκε από έναν τρίτο που στην προκειμένη ήταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αυτήν η Νομική Υπηρεσία βρέθηκε εκτεθειμένη, διερωτάται κανείς, εν μέσω της δημόσιας αμφισβήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ποια συμπεράσματα θα κατέληγε, είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε οποιασδήποτε άλλος ανεξάρτητος θεσμός του εξωτερικού, αν διερευνούσαν και τις υπόλοιπες αποφάσεις για τις οποίες υπήρξε αμφισβήτηση και έγινε λόγος από κάποιους εκ των καταγγελλόντων, ακόμα και για συγκάλυψη.

Με δεδομένη την ομόφωνη παραδοχή των υποψηφίων που στηρίχθηκαν από όλα τα κόμματα της Βουλής, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, και με αφορμή αυτή την εξέλιξη με την εμπλοκή της Κομισιόν, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως κι αν ερμηνεύει κανείς την επιστολή, συμφωνεί πως υπήρξε παραβίαση των οδηγιών προς τα κράτη μέλη για τις δημόσιες συμβάσεις, πράγμα στο οποίο συνέτεινε η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, τίθεται πλέον πιο επιτακτική από ποτέ, η ανάγκη το θέμα του διαχωρισμού εξουσιών του να ανοίξει και αφού όλοι συμφωνούν, να προχωρήσουν τάχιστα, χωρίς έρευνες επί ερευνών και μελέτες επί μελετών, σε τέτοιες τομές που θα φέρει έναν νέο αέρα που θα λειτουργήσει ως φράγμα στο κύμα αμφισβήτησης που σήμερα απειλεί σαν τσουνάμι το κράτος δικαίου και την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών.

Και τώρα τι;

Επιστρέφοντας πίσω στην υπόθεση των δύο συμβάσεων, αν διερωτάται κανείς τώρα τι, σε σχέση με την εσφαλμένη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών, η απάντηση είναι, τίποτα. Αυτό που σημειώνεται στην απαντητική επιστολή της Κομισιόν, είναι πως ακόμα και για τη μια σύμβαση που είναι εντός του χρηματικού ποσού που θεωρείται παράνομη, δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει, από τη στιγμή που ενώπιον της βρίσκονται πολύ πιο σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα.

Και αυτό όχι λόγω της ουσίας της υπόθεσης, αλλά κυρίως λόγω του μικρού σε αναλογία ποσού που αφορούν τα δύο συμβόλαια με τους δύο χρηματοοικονομικούς συμβούλους, σε σχέση με τις υποθέσεις εκατομμυρίων που μονοπωλούν δικαιολογημένα το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δίνει αναφορά ο Οδυσσέας

Στο μεταξύ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκθεση του «Κράτους Δικαίου», που διεξάγει κάθε χρόνο. Μάλιστα, η εν λόγω συνάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν, είναι η πρώτη στα πλαίσια της έρευνας για το Κράτος Δικαίου, και ήρθε ως αποτέλεσμα των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή τα προηγούμενα χρόνια για τη μη πρόσβαση στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, που παρεμπιπτόντως και πάλι ήρθε μετά από γνωμάτευση της παρούσας ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, πέρυσι η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενημέρωσε τις Βρυξέλλες, για την αμφισβήτηση, όπως την χαρακτήρισε του έργου της από την Εκτελεστική Εξουσία και σε συνδυασμό με τα όσα προηγήθηκαν για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε πως πέραν από τους θεσμούς που συναντούσε στην Κύπρο για τις ανάγκες της έρευνας, μεταξύ των οποίων ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών, η Βουλή και μέλη της Κυβέρνησης, πλέον θα συναντά σε ετήσια βάση για να ενημερώνεται και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Μάλιστα κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναμένεται να δώσει μια πλήρη αναφορά των όσων συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, απαριθμώντας τις φορές που ο ίδιος ήρθε σε ρήξη, είτε με την Κυβέρνηση, είτε με την Νομική Υπηρεσία για μια σειρά από υποθέσεις.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους