Συνεχίζουν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από Σουδάν μέσω Κύπρου-Αίτημα από Αυστραλία

Δεν σταματούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από Σουδάν μέσω Κύπρου και οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη κάνει αποδεκτό αίτημα από την Αυστραλία, η οποία θα απομακρύνει υπηκόους της μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Θεόδωρος Γκότσης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι Βρετανοί θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους ως την Τρίτη.

Μέχρι στιγμής απομακρύνθηκαν 2.200 άτομα και τα 1.800 έχουν ήδη αναχωρήσει για το ΗΒ. Μια πτήση αναχωρεί εντός της ημέρας.

Ο κ. Γκότσης είπε ότι υπήρξε αίτημα από την Αυστραλία, το οποίο και έγινε αποδεκτό, για απομάκρυνση υπηκόων της από το Σουδάν. Αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στρατιωτικό αεροσκάφος μεταφέροντας τους πολίτες, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι οι κυπριακές αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι σε εφαρμογή προς συνδρομή ξένων χωρών για απομάκρυνση πολιτών τους.

Επίσης ανέφερε ότι 2 μέλη οικογένειας ατόμου κυπριακής καταγωγής, που ταξίδευαν οδικώς προς Αίγυπτο, έφτασαν ήδη στην χώρα και είναι υπό την ευθύνη της κυπριακής πρεσβείας στο Κάιρο.

Πάντως, σύμφωνα με βρετανικά μέσα, συνολικά από το αεροδρόμιο Wadi Saeedna έξω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ προς τη Λάρνακα μεταφέρθηκαν 1.888 πολίτες.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών ήταν Βρετανοί υπήκοοι και μέλη των οικογενειών τους. Απομακρύνθηκαν επίσης ορισμένοι γιατροί που εργάζονται στο βρετανικό σύστημα υγείας NHS που δεν είναι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου.

Παρατείνεται για 72 ώρες η ανθρωπιστική εκεχειρία στο Σουδάν

Η ανθρωπιστική εκεχειρία στο Σουδάν παρατάθηκε την Κυριακή και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

«Σε απάντηση διεθνών, περιφερειακών και τοπικών εκκλήσεων, ανακοινώνουμε την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για 72 ώρες, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα, προκειμένου να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να διευκολυνθεί η μετακίνηση πολιτών και κατοίκων και να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους και να φθάσουν σε ασφαλείς περιοχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α
BINTEO: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στα περίχωρα της Βηρυτού-Χτύπησαν τη μεγαλύτερη αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας