Καλοβλέπουν την ενίσχυση από ΣΥΟΠ Προκοπίου και Αρχηγός-Η πρόταση Σιζόπουλου

Με θετικό μάτι βλέπουν την πρόταση που έχουν στα χέρια τους υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας, αναφορικά με την ενίσχυση του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών, οι οποίοι αφού ολοκληρώνουν την υπηρεσία τους στην Εθνική Φρουρά μετά την ηλικία των 42 ετών, να έχουν την ευθύνη για παροχή ασφάλειας σε αεροδρόμια, σε λιμάνια, σε πρεσβείες και σε άλλα κρατικά κτήρια, έτσι ώστε να μην υπάρχει απόσπαση στελεχών είτε της Αστυνομίας, είτε της Εθνικής Φρουράς και να υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Η εισήγηση που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνο Σιζόπουλο, που έχει ως απώτερο στόχο να αποφορτίζεται η Αστυνομία και να μην μετατίθενται μέλη της Δύναμης σε λιμάνια, αεροδρόμια και πρεσβείες, είναι κάτι που απασχόλησε έντονα και συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η Υπουργός Δικαιοσύνης, πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, μελετώντας τη συγκεκριμένη εισήγηση για τους ΣΥΟΠ, οι οποίοι είδαν με θετικό μάτι την υλοποίησή της.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, αυτά που διερευνώνται από πλευράς Υπουργείου, είναι τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν και το κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς να προκύπτουν νομικά κολλήματα. Έτσι, στις τάξεις του Υπουργείου, επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα για την υλοποίηση της ενίσχυσης του θεσμού των ΣΥΟΠ και να τοποθετηθούν επί χάρτου, όλες οι δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή της πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ουσιαστικά, σκοπός της εν λόγω εισήγησης, είναι να ενισχυθεί ο θεσμός των ΣΥΟΠ και να δοθούν κίνητρα στους οπλίτες, ούτως ώστε να μην αποχωρούν από τη θέση που κατέχουν και στη συνέχεια να υπάρχει η ανάγκη αναπλήρωσής τους. Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στάθηκε στις τρεις προτάσεις που αφορούν τους ΣΥΟΠ, που έπρεπε να υλοποιηθούν από πλευράς της Κυβέρνησης.

«Η πρώτη πρόταση είναι να αφαιρεθεί ο περιορισμός των δέκα χρόνων και να μπορούν να υπηρετήσουν, εφόσον έχουν ευδόκιμη υπηρεσία, μέχρι και την ηλικία των 42. Δηλαδή, κάποιος ο οποίος είναι 24 ετών και κατατάσσεται ως ΣΥΟΠ, να μην αναγκάζεται να φεύγει στην ηλικία των 34, επειδή συμπλήρωσε τη δεκαετία. Είναι πράγμα το οποίο υιοθετήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και τον προηγούμενο Υπουργό Άμυνας και ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Η δεύτερη πρόταση, είναι ότι με κάθε ανανέωση του συμβολαίου τους, να υπάρχει και μια μισθολογική αύξηση, για να είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο, ούτως ώστε, να μην βρίσκουν μια άλλη δουλειά και να τα παρατούν και να φεύγουν».

Η τρίτη πρόταση, για την οποία έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με την Υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και με τον Υπουργό Άμυνας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι, «οι ΣΥΟΠ, όταν θα έχουν φθάσει στην ηλικία των 42 ετών, στο πλαίσιο μιας ευδόκιμης υπηρεσίας, να μπορούν αυτά τα άτομα εάν το επιθυμούν, να μεταταχθούν σε ένα ειδικό σώμα ασφαλείας, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη φρούρηση των αεροδρομίων, των λιμανιών, ενδεχομένως κυβερνητικών κτιρίων και πρεσβειών. Κάτι που θα μπορούν να υπηρετήσουν μέχρι την ηλικία των 57».

Σκοπός της πρότασης, εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος, «είναι επειδή σήμερα για να δώσουμε προσωπικό ασφαλείας σε αυτές τις υπηρεσίες, γίνεται απόσπαση στελεχών της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς. Άρα, υποστελεχώνουμε τμήματα δυο κρίσιμων τομέων του συστήματος ασφαλείας και την ίδια στιγμή, τα χρήματα τα οποία ξοδεύουμε είναι περισσότερα. Πέραν από το γεγονός ότι αυτά τα άτομα τα οποία θα αποσπαστούν, θα πρέπει να τύχουν και ειδικής εκπαίδευσης και κάθε φορά θα πρέπει να εκπαιδευτούν. Ενώ όταν υπάρχει αυτό το σώμα, στην ουσία θα μπορεί να εκπληρώσει αυτά τα καθήκοντα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ενώπιον Χριστοδουλίδη η πρόταση για ΣΥΟΠ

Αφού έχει γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση για τους ΣΥΟΠ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόκειται να θέσει επίσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την εισήγησή του με όλες τις λεπτομέρειες, για να μπορέσει να προχωρήσει ουσιαστικά η δημιουργία ενός Νομοσχεδίου από πλευράς Κυβέρνησης, για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή και να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο κ. Σιζόπουλος, «είναι να υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο, για να ετοιμαστεί το σχετικό Νομοσχέδιο, καθώς δεν μπορούμε από την πλευρά μας να το καταθέσουμε στη Βουλή με τη μορφή της πρότασης Νόμου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αύξηση των εξόδων του κράτους. Μπορεί μακροπρόθεσμα και έμμεσα να υπάρχει μείωση των εξόδων, αλλά το γεγονός ότι χρειάζεται να εγκριθεί συγκεκριμένο ποσό για να μπορέσει να λειτουργήσει, αυτό εξ υπακούει ότι πρέπει να είναι με την συγκατάθεση της Κυβέρνησης».

Αναφορικά με το ποσό που θα χρειαστεί για τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης, ακόμη είναι κάτι που δεν έχει υπολογιστεί, καθώς θα πρέπει να καθοριστεί ο συγκεκριμένος αριθμός οπλιτών, να καθοριστεί η μισθοδοσία που θα έχουν αυτά τα άτομα και την ίδια στιγμή, θα πρέπει να γίνει ένας ισολογισμός με τα λεφτά που ξοδεύει το κράτος ως επιδόματα στα στελέχη της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, τα οποία αποσπώνται για να εκτελούν αυτά τα καθήκοντα.

Κόκκινη γραμμή από τους αστυνομικούς

Την ίδια ώρα, αντίθετοι με την εν λόγω πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι οι αστυνομικοί, καθώς θεωρούν ότι μόνο κανονικοί αστυνομικοί, μπορούν να βρίσκονται στα συγκεκριμένα πόστα που γίνονται σκέψεις να τοποθετηθούν Συμβασιούχοι Οπλίτες.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, o πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, «διαφωνούμε με το μέτρο της πρόσληψης ΣΥΟΠ στις θέσεις αστυνομικών. Έκαναν αυτό έκτακτο μέτρο με τους οριοφύλακες, χρησιμοποιώντας το κονδύλι της Ε.Ε., όμως εμείς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη πρόσληψη, πέραν από αστυνομικούς, με τα δεδομένα που υπάρχουν τα οικονομικά και με το νέο είδος πληρωμής στις κλίμακες, είναι λάθος. Από εκεί και πέρα, εάν θέλουν να προχωρήσουν με αυτή τη σκέψη για τους συμβασιούχους, το ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί δεν προχωρούν στην πρόσληψη ΣΥΟΠ για μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα και για τα γραφειακά καθήκοντα της Αστυνομίας;».

Μάλιστα, ο κ. Λοϊζίδης, επεσήμανε ότι δεν μπορούν να ενταχθούν άλλοι συμβασιούχοι στην Αστυνομία, «καθώς δεν υπάρχει λόγος και πρόκειται για ερασιτεχνικές κινήσεις. Για παράδειγμα, ένας ειδικός αστυνομικός για να εκπαιδευτεί, χρειάζεται λιγότερο από τέσσερις μήνες και ένας συμβασιούχος στην Αστυνομία, που έχουν προσλάβει πρόσφατα, χρειάζεται τρείς μήνες για να εκπαιδευτεί. Άρα το μόνο που ψάχνουμε είναι οικονομική περισυλλογή για το κράτος, αλλά όχι σωστή διαλογή και επιλογή μόνιμων αστυνομικών; Ιδιωτικοποίηση της Αστυνομίας δεν πρόκειται να δεχθούμε ποτέ και το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι μόνο προσλήψεις κανονικών αστυνομικών θα αποδεχθούμε στο μέλλον».

Δειτε Επισης

Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Λευκωσίας λόγω ανατροπής φορτηγού
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Άλλη μία σύλληψη μέλους της Αστυνομίας για υπόθεση διαφθοράς-Διερευνώνται σε βάρος του σοβαρά αδικήματα
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Καταζητείται ο 43χρονος Γεώργιος Φράγκους για κλοπή οχήματος (pic)
Εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του 16χρονου για την απόπειρα φόνου στο παλιό λιμάνι Λεμεσού-Αναζητείται δεύτερος (pics)
Συνελήφθη για ζημιές και επίθεση σε τζαμί, αφέθηκε ελεύθερος και έκανε τα ίδια
Σε μπελάδες ο Σαββίδης-Ερευνάται για τροχαίες παραβάσεις, την ώρα που προωθεί στέρηση άδειας σε νέους οδηγούς
Ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον Δήμο το θέμα των παλιών πολυκατοικιών-Λόγω ανακαίνισης η πτώση μπαλκονιού
Παρεμβολές μετά τον ντόρο από την συνέντευξη του ισοβίτη από Κεντρικές-Κατέβασαν τα βίντεο και το podcast