Χτίζουν γέφυρες ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ-Θα συμμετέχει το κόμμα του Κέντρου στην πρωτοβουλία για Κυπριακό

Το ΔΗΚΟ αντικρίζει θετικά και θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών για την βάση λύσης του Κυπριακού δήλωσαν μετά την συνάντησή τους, οι Πρόεδροι των δύο κομμάτων που έδωσαν έμφαση στις διαφορές των κομμάτων τους αλλά και την πρότερα συνεργασία τους στη Βουλή. Η νέα Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου επισκέφθηκε τα γραφεία του ΔΗΚΟ, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συνάντηση και συζήτηση με την κ. Δημητρίου, λέγοντας ότι είναι διαφορετικά κόμματα και είναι θεμιτό, αναμενόμενο και σεβαστό σε επιμέρους ζητήματα να έχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι στο παρελθόν ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ έχουν συνεργαστεί αποτελεσματικά και παραγωγικά για το καλό του τόπου και του λαού. «Μαζί έχουμε πάρει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις σε κορυφαία ζητήματα, όπως για παράδειγμα η επίτευξη του εθνικού στόχου για την ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ, την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, που πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Αυτή η συνεργασία ήταν αποτελεσματική και παραγωγική ανεξαρτήτως του αν είτε το ΔΗΚΟ είτε ο ΔΗΣΥ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, πρόσθεσε. Γι αυτό το λόγο, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι αισιόδοξος και βέβαιος ότι αυτή η παραγωγική συνεργασία θα συνεχιστεί και σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στα προβλήματα της οικονομίας, στο μεταναστευτικό, στην αναβάθμιση των υποδομών της παιδείας, στη βελτίωσα των υποδομών του ΓεΣΥ και στην προσπάθεια επίλυσης του εθνικού προβλήματος, που είναι το κορυφαίο ζήτημα όπως είπε, «είναι εκεί κι απαιτούν την συνεργασία μας». Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη «φίλη Πρόεδρο του ΔΗΣΥ γιατί η δική της επιτυχία μας αφορά όλους».

Η Αννίτα Δημητρίου ευχαριστώντας για την υποδοχή και τη συζήτηση είπε κι αυτή ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορές, ωστόσο, χρειάζεται να βρίσκουν τις κοινές συνισταμένες, όπως το έπραξαν στο παρελθόν κι όπως «σας διαβεβαιώ θα πράξουμε και στο μέλλον. Γιατί υπάρχουν πολλές και σύνθετες προκλήσεις τις οποίες έχουμε να διαχειριστούμε και πάνω απ’ όλα είναι ο τόπος μας, η Κύπρος μας». Συμφώνησαν, πρόσθεσε, να κρατήσουν αυτή την επαφή για να βρουν τρόπους να συγκεράσουν απόψεις για διαχείριση «ειδικότερα των εσωτερικών ζητημάτων», που άπτονται των μεταρρυθμίσεων, «που θέλουμε να δούμε να δρομολογούνται με επιτυχία».

Ενημέρωσε, συνέχισε η κ. Δημητρίου, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Την αναγκαιότητα ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών και συμμετοχή της στην αναγκαιότητα λύσης με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο και ο κ. Παπαδόπουλος της ανακοίνωσε ότι θα προβούν από κοινού σε ενέργειες, «έχει αγκαλιάσει δηλαδή αυτή την εισήγηση και τον ευχαριστώ».

Θα συνεχίσουν αυτή τη συνεργασία και θα αντιμετωπίσουν όπως πρέπει αυτά που έχουν να διαχειριστούν, σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Κυπριακό

Σε ερώτηση αν η από κοινού ενημέρωση για το Κυπριακό θα αφορά τις συγκλίσεις και το μέχρι τώρα κεκτημένο των συνομιλιών και ποιο είναι αυτό, η κ. Δημητρίου είπε ότι ετοιμάζουν ένα πλάνο και θα το ανακοινώσουν. Όμως, συνέχισε, συμφωνούν ότι θα συζητήσουν με την κοινωνία των πολιτών – κάτι που σημείωσε και ο ΓΓ του ΟΗΕ στις εκθέσεις για τις καλές του υπηρεσίες – για να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τη συμφωνημένη βάση. Οι λεπτομερείς αυτής της από κοινού πρωτοβουλίας τους, είπε, θ’ ανακοινωθούν στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει ανταπόκριση κι από άλλους χώρους, όχι κατ’ ανάγκη ιδεολογικούς και να συναποφασίσουν πώς θα το προχωρήσουν.

«Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι ο παράγοντας χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, άρα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα κι ευχόμαστε να έχουμε τέτοιες θετικές εξελίξεις, που θα βοηθήσουν την προσπάθεια κι εννοώ την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συμφωνούν με την πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ και πιστεύουν ότι κάθε συζήτηση κι ενημέρωση της κοινής γνώμης για όλες τις πτυχές που αφορούν το Κυπριακό, είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούν να συμβάλλουν στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, συνέχισε, ιδιαίτερα σε φόρα και θεσμούς της ΕΕ, όπου μπορούν να αναλάβουν δράση και να ενημερώσουν τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, το ΔΗΚΟ στο τέλος του μήνα θα ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα στο ΕΚ των Σοσιαλδημοκρατών για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Στην ερώτηση εάν η πρόσφατη ελληνοτουρκική φιλία είναι αρκετή για ν’ αλλάξει την πάγια τουρκική αδιαλλαξία και τις διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η διπλωματία είναι το μόνο μέσο για να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε είτε ελληνοτουρκικά, είτε ευρωτουρκικά, είτε ευρωελληνικά, είτε το Κυπριακό. Το να χρησιμοποιούμε τη διπλωματία για να αναχαιτίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες εξελίξεις δεν είναι αρνητικό, πρόσθεσε.

«Φυσικά και ευχόμαστε να υπάρξει βελτίωση του κλίματος κι εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιατί θα είναι βοηθητικό και θετικό σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα, που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο. Όμως να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γι’ αυτές τις πιθανές εξελίξεις, είπε δείχνοντας τις εκλογές στην Τουρκία «που ενδεχομένως ν’ αλλάξουν τα δεδομένα και δεύτερον, δεν σημαίνει ότι επειδή έχει βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα βελτιωθεί το κλίμα και μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας». Μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνουμε, συνέχισε, διαφοροποίηση της προσέγγισης της Τουρκίας στο δικό μας εθνικό πρόβλημα. «Αντίθετα, διαπιστώνουμε τη συνέχιση της ίδιας επεκτατικότητας κι αδιαλλαξίας που δυστυχώς παρεμποδίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Γι’ αυτό η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως την ανέπτυξε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Εθνικό Συμβούλιο, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε αλλαγή του σημερινού στάτους κβο που αφορά την στρατηγική και τακτική της Τουρκίας εναντίον της ΚΔ και ν’ ανοίξει την προοπτική για άρση του αδιεξόδου και τις επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΙΜΟ

Κληθέντες να σχολιάσουν την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει με υποψηφιότητα της Κύπρου για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ), ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι οι επαφές και οι προσπάθειες συνεχίζονται κι εξέφρασε βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις και εισηγήσεις της τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αναμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης, δήλωσε από την πλευρά της και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επαναλαμβάνοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου για την θέση του ΓΓ του ΙΜΟ λόγω των θέσεων της Τουρκίας για μη αναγνώριση της ΚΔ, μη αναγνώριση του δικαίου κοκ. Η εισήγηση του ΔΗΣΥ, είπε, είναι μια υποψηφιότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση εξέφρασε τη θέση ότι θα προχωρήσει με εισήγηση για το συμβούλιο του ΙΜΟ και πώς την κρίνουν, η κ. Δημητρίου είπε ότι δεν γνωρίζει, «είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση και περιμένουμε κι εμείς απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα».

Συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

Ερωτηθείσα πώς αισθάνεται που επισκέφθηκε το «συγκυβερνών ΔΗΚΟ» ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση», η Αννίτα Δημητρίου απάντησε ότι στην πολιτική πρέπει να γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. «Οι ρόλοι μας αλλάζουν ανάλογα με τη θέση που μας βάζουν οι πολίτες. Το ΔΗΚΟ αυτή τη στιγμή ίσως να είναι ο κεντρικός πυλώνας της κυβέρνησης κι αυτό είναι δεδομένο.  Εμείς δεν κατηγοριοποιούμε, ούτε αποκλείουμε. Δεν ξεκινούμε μια πολιτική είτε με αποκλεισμούς είτε με οτιδήποτε άλλο». Βλέπουν, συνέχισε, ότι με το ΔΗΚΟ – και στο παρελθόν – είχαν δώσει δείγματα γραφής κι είχαν προβεί σε πολιτικές αποφάσεις ωφέλιμες για τον τόπο. «Αυτό μας ενδιαφέρει και πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθούμε σε όλους τους πολιτικούς χώρους γιατί μας ενδιαφέρει η Κύπρος και όλα όσα έχουμε να διαχειριστούμε».

Ειδικότερα, είπε, όταν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, αλλά  και στην παρούσα, πέρασαν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν με επιτυχία και είναι ωφέλιμες για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. «Με τον διάλογο και τη συνεργασία, και χτίζοντας γέφυρες, έχει πολύ περισσότερα να αποκομίσουν από το απλά να προδικάζεις την όποια εξέλιξη. Μακάρι να συμφωνούμε στα πάντα. Σίγουρα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι διαφορές. Αυτές να εδράζονται σε επιχειρηματολογία, σε πολιτικές θέσεις και όχι σε οτιδήποτε άλλο που δεν ωφελεί σε τίποτε».

Η κοινοβουλευτική συνεργασία θα συνεχιστεί εκεί κι όπου συμφωνούμε, «κι αυτό θα επιδιώξουμε. Γι αυτό είμαστε εδώ, να βρούμε τις κοινές συνισταμένες κι αυτή θεωρώ φίλε Πρόεδρε, ότι είναι η υποχρέωσή μας ως πολιτικά όντα», κατέληξε η κ. Δημητρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια
Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»
«Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»