Ψάχνουν λύση για όσους έχασαν το στεγαστικό λόγω υπερωριών κατά την πανδημία

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής τίθεται το θέμα που έχει προκύψει, αναφορικά με τους υγειονομικούς λειτουργούς, στους οποίους έχουν απορρίψει τις αιτήσεις τους για να λάβουν στεγαστικό επίδομα, λόγω υπερωριών που τους καταβλήθηκαν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά την πανδημία, μετά και τις καταγγελίες που έλαβαν τα μέλη της Επιτροπής. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πρόθυμο να εξετάσει τις περιπτώσεις και να διορθώσει τις στρεβλώσεις εκεί και όπου υπάρχουν.

Το θέμα που έχει εγείρει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρήστος Σενέκκης, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής στην παρουσία του Κωνσταντίνου Ιωάννου, αλλά και εκπροσώπων της Υπηρεσίας Μέριμνας, αφορά σε μερίδα υγειονομικών λειτουργών, είτε αυτοί είναι ιατροί, είτε νοσηλευτές, που κλήθηκαν να εργαστούν υπερωρίες κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και όταν έλαβαν την αμοιβή που τους αντιστοιχούσε, η Υπηρεσία Μέριμνας απέρριψε τις αιτήσεις τους, με τη δικαιολογία ότι υπερβαίνουν το όριο που έχει τεθεί, σχετικά με την αμοιβή τους.

Πάντως, καταγγελίες φαίνεται να δέχθηκαν και άλλα μέλη της Επιτροπής, αφού όπως πληροφορείται ο REPORTER, ενώπιόν τους υπάρχουν αναφορές για περίπου δεκαπέντε με είκοσι περιστατικά επαγγελματιών υγείας, που τόσο το 2020, όσο και το 2021, δύο χρονιές που ήταν επιτακτική ανάγκη για να εργαστούν στα νοσηλευτήρια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκαστικά παρείχαν υπηρεσίες τους, σε ώρες που υπερέβαιναν το ωράριο εργασίας τους. Σε αυτούς τους λειτουργούς είχαν καταβληθεί γύρω στα 1,000-1,200 ευρώ για τις υπερωρίες, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένα τα έσοδά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί λειτουργοί κατέθεσαν αίτηση στην Υπηρεσία Μέριμνας του Υπουργείου Εσωτερικών, για να λάβουν στεγαστικό επίδομα, οι λειτουργοί της Μέριμνας να τους απορρίψουν τις αιτήσεις τους και ως αιτιολογία να αναφέρουν ότι τα έσοδά τους είναι περισσότερα από το όριο που τέθηκε από την Κυβέρνηση.

Οι καταγγελίες αυτές έχουν δει αυτή τη στιγμή το φως της δημοσιότητας, αφού οι αιτήσεις των επηρεαζόμενων υγειονομικών λειτουργών, κατά πάσα πιθανότητα, απορρίφθηκαν εντός του 2022, όταν οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Μέριμνας βασίστηκαν στα στοιχεία μισθοδοσίας που υπήρχαν για το προηγούμενο έτος της υποβολής της αίτησης, που ήταν το 2021. Μία χρόνια που ήταν αρκετά δύσκολη, όπως και το 2020, για τον τομέα της υγείας, που κλήθηκε να σηκώσει ένα αρκετά μεγάλο βάρος, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της πίεσης που δέχθηκαν τα νοσηλευτήρια.

Πάντως, οι καταγγελίες αυτές φαίνεται να θορύβησαν την Επιτροπή Προσφυγών, η οποία αποφάσισε όπως στην επόμενη συνεδρία της εγγράψει το θέμα, με τη μορφή του αυτεπάγγελτου, ώστε με την επιστροφή στα έδρανα μετά τις διακοπές του Πάσχα, να ανοίξει η συζήτηση και να ακουστούν τα προβλήματα. Μάλιστα, αυτό που διαμηνύεται από τους βουλευτές είναι ότι τους συγκεκριμένους ανθρώπους, που τώρα επηρεάζονται, πριν τρία χρόνια τους χειροκροτούσε κάθε βράδυ η Κύπρος και τώρα αδικούνται με αυτό τον τρόπο.

Έτοιμο να άρει την αδικία το Υπουργείο Εσωτερικών

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να αναλάβει δράση και να άρει την όποια αδικία φαίνεται να προέκυψε, σε σχέση με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να δηλώνει ότι αν κατατεθούν τα χαρτιά στο Υπουργείο του, από τους άμεσα επηρεαζόμενους, θα μελετηθούν.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι θα πρέπει να μελετηθούν τα έσοδα των συγκεκριμένων ατόμων και για τις χρονιές 2019 και για το 2022, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο οι υπερωρίες που έχουν λάβει είναι μόνο για τις δύο χρονιές, που ήταν επιτακτική η ανάγκη να εργαστούν υπερωρίες. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ότι τις άλλες χρονιές, τα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν το όριο που έχει τεθεί, τότε θα δοθούν οδηγίες να επανεξεταστούν οι εν λόγω περιπτώσεις.

Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι εν λόγω υγειονομικοί λειτουργοί λάμβαναν υπερωρίες και πριν την πανδημία, αλλά και μετά, περιόδους που δεν δικαιολογούνται να εργάζονται επιτακτικά στα νοσηλευτήρια, τότε ενδεχομένως να υπάρξει νομικό πρόβλημα αν δοθούν οδηγίες για επανεξέταση και καταβολή εισοδήματος.

Δειτε Επισης

Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία
Επ. Περιβάλλοντος: Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα
Άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας του Δήμου Πάφου
ΠτΔ: Σταθμός η λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εξαγγελία σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών για Χαμηλοσυνταξιούχους ζητά η ΕΚΥΣΥ
Ακόμη ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια φορτώθηκε στην Κύπρο-Απέπλευσε προς Γάζα
Άδεια για επαύλεις σε ποταμό στο κατεχόμενο Μπελαπάις μετά από πιέσεις Τατάρ
Ζητά σύσκεψη στο Προεδρικό για το μέλλον του Τσιρείου η Επιτροπή Παιδείας
Έντονη αντίδραση Ισότητας για τους ωρομίσθιους ταχυδρομικούς διανομείς-«Αδιαφορία από τη Διεύθυνση»
Διευκολύνσεις σε 363 περιπτώσεις που έλαβαν λάθος λογαριασμούς νερού στο Δήμο Πάφου