Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στον ΔΗΣΥ-Αντίστροφη μέτρηση για τις υποψηφιότητες

Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το σκηνικό για τις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου. Μετά από μία περίοδο έντονης φημολογίας και βροχής ονομάτων, πολλαπλάσιος αριθμός προσώπων από ότι είναι οι διαθέσιμες θέσεις έχει ήδη εξαγγείλει υποψηφιότητα για τα αξιώματα της ανώτατης ηγεσίας, λίγο πριν την επίσημη υποβολή. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες τελικά, ενώ πηγές από το κόμμα κάνουν λόγο και για πιθανές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία υποβολής είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης και θα υποβληθούν υποψηφιότητες για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, των τριών αντιπροέδρων, την πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ και τα 25 εκλελεγμένα μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Βάσει Καταστατικού, κάθε μέλος δικαιούται να υποβάλει υποψηφιότητα μόνο για μία θέση. Αν και όλα τα φώτα είναι στραμμένα στις θέσεις της ανώτατης ηγεσίας, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο από την στιγμή που τα πρόσωπα αυτά, μαζί με την Αννίτα Δημητρίου, θα είναι τα πλέον σημαντικά και προβεβλημένα στελέχη για τα επόμενα χρόνια, στην πραγματικότητα αναμένεται πως οι υποψηφιότητες θα είναι συνολικά μερικές δεκάδες.

Τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, ενός ρόλου που αναμένεται να είναι αναβαθμισμένος σε αυτή τη θητεία λόγω της διπλής ιδιότητας της κ. Δημητρίου, η οποία πέραν από πρόεδρος του κόμματος είναι και Πρόεδρος της Βουλής, διεκδικούν τρία στελέχη: Ο νυν αντιπρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο πρώην αντιπρόεδρος Σωτήρης Σαμψών και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος Μιχάλης Σοφοκλέους.

Αρχικά υποψήφιος ήταν και ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του. Πάντως, παρά το γεγονός πως έκτοτε δεν υπήρξε άλλη ανακοίνωση, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ονόματα, καθώς φαίνεται πως κάποια στελέχη, όπως οι τέως υπουργοί Νίκος Νουρής και Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, δέχονται παραινέσεις για να διεκδικήσουν, αν και, σε αυτό το στάδιο θα εισέλθουν στην κούρσα από μειονεκτικό σημείο, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι εργάζονται ήδη προεκλογικά. Εάν όντως θα υπάρξουν νέες υποψηφιότητες, εξυπακούεται ότι έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προεργασία, δεδομένου ότι για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητα χρειάζεται να προσκομίσουν κατάλογο με 75 υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων επτά μελών από κάθε επαρχιακή οργάνωση του κόμματος.

Αντίστοιχες προϋποθέσεις υπάρχουν και για τους υποψήφιους για την αντιπροεδρία, αν και οι υποστηρικτές μειώνονται στους 50 και η μίνιμουμ συμμετοχή από κάθε επαρχία στα πέντε μέλη. Ο αριθμός τους, ωστόσο, δεν είναι καθόλου μειωμένος, καθώς υπάρχουν δύο υποψήφιοι για κάθε θέση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ορισμένα από τα πρόσωπα που φημολογείτο το τελευταίο διάστημα ότι βρίσκονταν σε σκέψεις και βολιδοσκοπούσαν το έδαφος, όντως το έχουν πάρει απόφαση και θα υποβάλουν υποψηφιότητα, χωρίς να αποκλείονται και νέα ονόματα.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν θέση αντιπροέδρου έξι στελέχη του ΔΗΣΥ. Πρόκειται για τη βουλεύτρια Λευκωσίας Σάβια Ορφανίδου και τη βουλεύτρια Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου, τον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο, τη γραμματέα πολιτικού εκσυγχρονισμού Ξένια Κωνσταντίνου, τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Μιχάλη Μιχαήλ και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ονησίφορο Ιορδάνου. Ονόματα που έπαιξαν έντονα τον τελευταίο καιρό και που δεν αποκλείεται τελικά όντως να διεκδικήσουν θέση αντιπροέδρου είναι αυτά της Τζώρτζιας Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, του Χρίστου Πάλλη, του Βαλεντίνου Ιωάννου και του Πέτρου Δημητρίου.

Κοινή συνισταμένη στις εξαγγελίες των υποψηφιοτήτων είναι η ανάγκη για επιστροφή της παράταξης σε ήρεμες ήμερες και σε πνεύμα συναγωνιστικό, που να χαρακτηρίζεται από ενότητα. Αυτό ήταν και το κεντρικό σύνθημα της ίδιας της Αννίτας Δημητρίου και φαίνεται πως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τις θέσεις της ανώτατης ηγεσίας συνεχίζουν στην ίδια γραμμή. Αν και τίθενται και πολλά άλλα ζητήματα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού, ακόμη και ιδεολογικής ταυτότητας και αξιακού προσανατολισμού, γίνεται από όλους κατανοητό ότι αυτό που προέχει είναι να αντιμετωπιστεί ο διχασμός που προκλήθηκε σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος κατά την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών.

Πολλά είναι τα στελέχη που εκτιμούν πως για να περάσει οριστικά η κρίση, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες και να πιάσει δουλειά η νέα ηγεσία, έχοντας συγκεκριμένο πλάνο. Είναι κοινή η αντίληψη πως, όποια κι αν θα είναι η τελική σύνθεση της ανώτατης ηγεσίας, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να απαλειφθούν οι συνθήκες εκείνες που επέτρεψαν να υπάρχει τόσο μεγάλη διάσταση μεταξύ ηγεσίας και βάσης τους προηγούμενους μήνες, καθώς και η εξεύρεση μηχανισμών για καλύτερη κάθετη συνεννόηση εντός του κόμματος.

Δειτε Επισης

Πράσινο φως για εθελοντική στράτευση από το Υπουργικό-Στόχος το φθινόπωρο για την πρώτη σειρά
Τάση καθόδου στη διαφθορά βλέπει ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ Πάφου-Πού πρέπει να ριχθεί το βάρος
Εξαίρεση και όχι ο κανόνας οι συμβάσεις που διακόπηκαν διαμηνύει ο Βαφεάδης-Ετοιμάζονται μέτρα
Ψάχνουν το κίνητρο για να φθάσουν στους δράστες του εμπρησμού σε οικία στην Πάφο-Επικεντρώνονται στα CCTV
Τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας συζήτησαν Αριστοτέλους και υφυπουργός Άμυνας Ινδίας
Νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας-Εξελέγη με 160 ψήφους
Καθησυχάζουν οι ειδικοί στην Τουρκία για πιθανό τσουνάμι μετά τους συνεχόμενους σεισμούς
Βγαίνει μπροστά η Ένωση Δικαστών για τα Τέμπη-«Η απαίτηση για απονομή Δικαιοσύνης, για εμάς είναι καθήκον»
Επιστολές Καρυστιανού για μη διεξαγωγή ψηφοφορίας για ΠτΔ-«Επισφραγίζεται η συγκάλυψη»
Η ανάλυση των κινήσεων Τράμπ για Ουκρανία-Πιθανή πρόταση για εκεχειρία και άμεσες εκλογές