Έδιωξαν σκιές, μίλησαν για το παρελθόν κι έστειλαν μηνύματα ανασυγκρότησης στον ΔΗΣΥ

Με στόχο να εξαφανιστεί κάθε σκιά ως προς τον ρόλο που θα έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατά τη διάρκεια της πενταετίας διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και να μπει ένα τέλος στη φημολογία που αναπτύσσεται για πιθανή συμμετοχή του στην Κυβέρνηση, το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος επικύρωσε, κατόπιν εισήγησης της προέδρου του, Αννίτας Δημητρίου, την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, που θέτει τον ΔΗΣΥ στην υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Η απόφαση που επαναβεβαιώθηκε από το Συνέδριο αναφέρει τα ακόλουθα: «Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού».

Τόσο η κ. Δημητρίου, όσο και οι τρεις ομιλητές που προηγήθηκαν, φρόντισαν να στείλουν σαφέστατα προσωπικά αλλά και συλλογικά μηνύματα στη βάση του κόμματος. Μηνύματα με διάθεση αυτοκριτικής αλλά κυρίως μηνύματα που τονίζουν την ανάγκη για ενότητα, μέσα από την οποία θα προκύψει και ισχύς του κόμματος τα επόμενα χρόνια.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκμεταλλεύτηκε το βήμα που του δόθηκε για να ξεκαθαρίσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στις Προεδρικές Εκλογές και την σχέση του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ο τέως πρόεδρος του κόμματος έκανε μια φορτισμένη παρέμβαση, που αποτελούσε τον προσωπικό του απολογισμό, με έντονα στοιχεία αντιπολίτευσης. Ο Χάρης Γεωργιάδης, κάνοντας τον επίσημο απολογισμό, τόνισε ότι η πατρίδα μας χρειάζεται τον ΔΗΣΥ, που με τις αρχές και τις αξίες του θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας απέναντι στον λαϊκισμό και τις ακρότητες.

«Θα μεγαλώνουμε ξανά»

Κατά την ομιλία της, την πρώτη σε συνεδριακό επίπεδο ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η κ. Δημητρίου τόνισε πως «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτά που πιστεύουμε και διεκδικούμε και να είναι σίγουροι κάποιοι ότι θα μεγαλώνουμε ξανά μέρα με την μέρα περισσότερο, μαζί και ενωμένοι στην πράξη».

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από σήμερα, όλες και όλοι μαζί, τη μεγάλη προσπάθεια για ενότητα και ανασυγκρότηση. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Αφήνουμε πίσω τη διχόνοια. Αφήνουμε πίσω την τοξικότητα. Ενωμένοι. Ενωμένοι. Μόνο ενωμένοι. Με την Ισχύ της Ιστορίας μας, αντικρίζουμε την επόμενη ημέρα με δυναμισμό. Με Αισιοδοξία. Με ευθύνη. Με συνέπεια. Για τον περήφανο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για την Κύπρο μας. Για το Αύριο που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η οποία προανήγγειλε μία σειρά από ενέργειες που θα δρομολογηθούν εκ μέρους της ηγεσίας για επίτευξη αυτών των στόχων.

Σήμερα, είπε, οφείλουμε να στείλουμε και ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους αποφαίνονται ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι σε σύγχυση ταυτότητας και ιδεολογίας. Και επί σκοπού, είτε καθημερινά προσβλέπουν στην διάσπασή μας, είτε επιχειρούν να μας ρυμουλκήσουν στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις. «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ιδεολογίας ή πολιτικής ταυτότητας. Πολύ πρόσφατα, το 2022, συλλογικά και δημοκρατικά, διατυπώσαμε ένα σύγχρονο ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο που εδράζεται στη Διακήρυξη Αρχών του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως αυτή υιοθετήθηκε στο Ιδρυτικό του Συνέδριο το 1976», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

«Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της Κύπρου! Αυτά πιστεύουμε. Και δεν πρόκειται να αλλάξουμε επειδή είχαμε ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, μέλημά μας είναι να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεων μας», υπέδειξε.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές και την πολιτική μας φιλοσοφία. Να μην ξεχνούμε ποτέ ότι είμαστε κόμμα αρχών, σημείωσε η πρόεδρος της παράταξης. «Όπως αναφέρει η ιδρυτική μας διακήρυξη του 1976, ο ΔΗΣΥ «είναι κόμμα ιδεολογικό και όχι προσωπικό». Ο ΔΗΣΥ, «προέρχεται από τον λαό και υπέρ του λαού τάσσει την ίδρυση, τη λειτουργία, την αποστολή του και όλους τους στόχους και σκοπούς του». Και εάν θέλουμε πραγματικά τον Δημοκρατικό Συναγερμό πρωταγωνιστή των πολιτικών και κοινωνικών δρώμενων του τόπου μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η δύναμη μας βρίσκεται στις θέσεις, τις αρχές και την ιδεολογία μας. Ο ΔΗΣΥ είναι η φιλελεύθερη παράταξη του τόπου μας. Είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη της πατρίδας μας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε οι πρωταγωνιστές», είπε.

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου, «για όλους όσους έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε το ωφέλιμο δεν ήταν ποτέ δεδομένη η συστράτευση άλλων πολιτικών δυνάμεων μαζί μας. Ακόμη και για να υλοποιήσουμε κρίσιμους εθνικούς στόχους. Είτε επειδή κάποιοι στόχοι δεν εξυπηρετούσαν τις ιδεοληψίες τους – όπως η ένταξη της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. (και ναι ο ευρωπαϊκός μας προσανατολισμός και ένταξή μας στην ΕΕ επιτεύχθηκε χάρη στον οραματιστή Γλαύκο Κληρίδη). Είτε επειδή κάποιοι άλλοι στόχοι, παρότι αναγκαίοι, εμπεριείχαν σημαντικό πολιτικό κόστος. Όπως ήταν η περίπτωση των αποφάσεων για διάσωση της κυπριακής οικονομίας, την οποίοι άλλοι είχαν οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής με αστόχευτες και επιζήμιες πολιτικές.

Ο κοινός παρονομαστής που τελικά οδήγησε στην κατάκτηση των μεγάλων εθνικών στόχων που υπηρετήσαμε, ήταν η ύπαρξη ενός ισχυρού Δημοκρατικού Συναγερμού. Με διευρυμένη εκλογική επιρροή, αναγνωρισμένη πολιτική και τεχνοκρατική ικανότητα, ωφέλιμες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις που μας εξασφάλιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Είτε ήμασταν κυβέρνηση, είτε βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. Αυτό είναι και το σημερινό στοίχημα για όλους εμάς. Ιδίως μετά την εκλογική αποτυχία της 5ης Φεβρουαρίου».

«Είμαστε εδώ σήμερα για να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Και για να μπορέσουμε να διορθώσουμε αδυναμίες, θα πρέπει να τις διαγνώσουμε ορθά. Όχι απλά να αρκούμαστε στην ανάγνωση αριθμών», ανέφερε η κ. Δημητρίου, κάνοντας τον δικό της απολογισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν. «Πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι έχει παρατηρηθεί ένα σοβαρό οργανωτικό πρόβλημα και να το διορθώσουμε. Τα παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας και αλληλοτροφοδότησης με τα μέλη και τους υποστηρικτές μας έχουν καταστεί ανεπαρκή. Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία και νέους τρόπους επικοινωνίας με τη βάση μας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής», τόνισε.

Οι τοπικές μας επιτροπές και τα συνδεδεμένα τμήματα έχουν αδρανοποιηθεί σε επικίνδυνο βαθμό. Και πολλοί νέοι άνθρωποι, ακόμη και τα εκατοντάδες ενεργά στελέχη της ΝΕΔΗΣΥ και της Πρωτοπορίας δεν μπορούν, ή, συχνά δεν θέλουν να ενταχθούν στις δομές του κόμματος, είπε. Και είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα πολιτικής κατάρτισης και πολιτικού στοχασμού στον κόσμο μας. Που πηγάζει από εμάς τους ιδίους. Την ηγεσία, τους αξιωματούχους, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, πρόσθεσε η πρόεδρος του κόμματος.

«Ταυτόχρονα έχουμε στοιχειώδη ηθική υποχρέωση να μην επιλέξουμε την εύκολη οδό της μονοσήμαντης επίρριψης ευθυνών στους προηγούμενους αφού και πριν την 5η Φεβρουαρίου είχαν σημειωθεί και άλλες εκλογικές αποτυχίες. Είναι γι’ αυτό που θεωρώ επιβεβλημένο να προχωρήσουμε – θεσμοθετημένα – σε αναβάθμιση και συγκεκριμενοποίηση του ρόλου και των καθηκόντων που θα πρέπει κάθε αξιωματούχος, και κάθε βουλευτής του κόμματος να αναλαμβάνει έναντι της οργανωμένης βάσης του κόμματος. Έναντι των τοπικών μας επιτροπών. Έναντι της Νεολαίας και των Φοιτητών μας. Και έναντι όλων των συνδεδεμένων με το κόμμα τμημάτων», σημείωσε η Αννίτα Δημητρίου.

«Εάν θέλουμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα και να εκσυγχρονιστούμε προς το καλύτερο, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Καταθέσαμε προεκλογικά και έχουμε συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα με βασικές πολιτικές επιδιώξεις και αναγκαίες οργανωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις για να μετατρέψουμε τη σημερινή δική μας κρίση, σε μια μεγάλη ευκαιρία ανασυγκρότησης. Και με τη δική σας βοήθεια μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία συλλογικά θα το υλοποιήσουμε», τόνισε.

Προανήγγειλε ότι «θα επαναλειτουργήσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η οποία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, θα αποτελούν τον χώρο όπου οι πολιτικές μας, σε τακτική βάση θα δοκιμάζονται μέσα από τον διάλογο και θα εμπλουτίζονται, όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και επιστημονικά. Θα ενεργοποιήσουμε τον θεσμό του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου το λεγόμενο, «Shadow cabinet». Ένας θεσμός που θα παρακολουθεί τις κυβερνητικές πολιτικές και θα προτείνει δράσεις και εισηγήσεις για βελτίωση ή αλλαγές».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε σε καταμερισμό συγκεκριμένων ρόλων και ευθύνης των κομματικών αξιωματούχων και βουλευτών, στο πλαίσιο μιας συνεχούς προσπάθειας για ανασυγκρότηση, αλληλοενημέρωση και καταρτισμό των τοπικών μας επιτροπών. Έτσι ώστε να διασφαλίζεται η φυσική παρουσία αξιωματούχων της ανώτατης ηγεσίας σε κάθε Τοπική Επιτροπή και σε κάθε Συνδεδεμένο Τμήμα, ανά περίοδο έξι μηνών. Ούτως ώστε να υποβοηθείται η πραγματική δραστηριοποίηση των τοπικών μας επιτροπών».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι αποφασισμένη να τηρήσω το συμβόλαιο τιμής μαζί σας, μέχρι και την τελευταία τελεία. Θέτοντας ως στόχο να έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιέχει εντός των επόμενων δύο ετών. Υλοποιώντας και επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις για την οργανωτική αναγέννηση, που θα κλείσουν την απόσταση μεταξύ ηγεσίας και βάσης. Μεταρρυθμίσεις που συλλογικά και δημοκρατικά, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία, θα συζητήσουμε και θα συναποφασίσουμε», είπε.

«Ουδέποτε θα θέσουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό»

Σε σχέση με τον αντιπολιτευτικό ρόλο του ΔΗΣΥ, η κ. Δημητρίου επεσήμανε πως η ετυμηγορία των εκλογών ήταν σαφής. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ανέθεσε στον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου και της υλοποίησης των όσων προεκλογικά υποσχέθηκε. «Στον Δημοκρατικό Συναγερμό ανέθεσε τον ρόλο του ελέγχου των πεπραγμένων της κυβέρνησης, του ελέγχου υλοποίησης των δεσμεύσεων της αλλά και της αναχαίτησης επιβλαβών πολιτικών», υπέδειξε.

«Είναι, εξάλλου, αξίωμα στη δημοκρατία, ότι κάθε κυβέρνηση που δεν ελέγχεται από μια ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση αναπτύσσει τάσεις αυταρχισμού, νεποτισμού και διαφθοράς. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός τη δεδομένη στιγμή είναι χρησιμότερος στην κοινωνία και στην κυβέρνηση, ασκώντας τον ρόλο μιας σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής παράταξης που ανήκει στην αντιπολίτευση. Εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου που πρέπει να λειτουργούν σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Αλλά και υποχρεώνοντας την ίδια την κυβέρνηση να λογοδοτεί για προεκλογικές δεσμεύσεις και να επιδιώκει την πολιτική συνεννόηση», πρόσθεσε.

«Και είμαι απόλυτη σε αυτό, κανένας πολίτης δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί για την υπεύθυνη στάση μας στα κρίσιμα θέματα. Εμείς, ουδέποτε θα αφήσουμε το κράτος χωρίς προϋπολογισμό για να εξυπηρετήσουμε πολιτικές σκοπιμότητες. Ουδέποτε θα θέσουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Προλογίζοντας την πρότασή της για υιοθέτηση από το Συνέδριο της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου, η Αννίτα Δημητρίου είπε πως «θα ήθελα επί τη ευκαιρία να τονίσω και κάτι άλλο: Από την επόμενη κιόλας των εκλογών, κάποιοι - για τους δικούς τους λόγους - συντηρούν τη φημολογία για ενδεχόμενη συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Και επειδή πιστεύω ακράδαντα, ότι είναι προς το συμφέρον και της παράταξης, αλλά και ευρύτερα της πατρίδας μας, να τερματιστεί οριστικά αυτή η ανούσια δημόσια συζήτηση, καταθέτω ενώπιον όλων εσάς, που αποτελείτε το Ανώτατο Συλλογικό Όργανο της Παράταξης μας, την πρόταση, το Συνέδριό μας σήμερα να υιοθετήσει αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, της 7ης Φεβρουαρίου 2023».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολίασε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προεκλογικά, έθεσε πολύ ψηλά των πήχη των προσδοκιών για τον ίδιο και την κυβέρνηση του. «Δεν είναι σκοπός μου σήμερα να αναλωθώ σε μια αξιολόγηση των πρώτων δύο μηνών της παρούσας διακυβέρνησης. Θα δώσουμε στη νέα κυβέρνηση, με καλή πίστη, την ευκαιρία και το χρόνο που δικαιούται για να παράξει έργο. Αναμένουμε όμως ότι θα κατανοήσουν ότι ο τόπος χρειάζεται περισσότερη ουσιαστική διακυβέρνηση και λιγότερη επικοινωνιακή διαχείριση», υπογράμμισε.

«Όπως εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό πράξαμε για τόσα χρόνια. Γι’ αυτό, καθόλου τυχαίο δεν είναι που, σε κάθε δύσκολη στιγμή, το σύνολο της κοινωνίας στρέφεται στη δική μας παράταξη, προσβλέποντας στη δική μας υπευθυνότητα για να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Το μήνυμα λοιπόν είναι σαφές. Θα στηρίζουμε την κυβέρνηση στο μέτρο που υιοθετεί πολιτικές που εξασφαλίζουν την πρόοδο και την ωφελιμότητα για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Πολιτικές του Δημοκρατικού Συναγερμού», διευκρίνισε η κ. Δημητρίου. «Την ίδια στιγμή θα κρίνουμε με θεσμικότητα, νηφαλιότητα και τεκμηρίωση κάθε κίνησή της που κρατά τη χώρα πίσω. Η αποστολή του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να υπηρετεί τους πολίτες. Δεν έχει καμία εξάρτηση και καμία δέσμευση ούτε με την κυβέρνηση ούτε με κανένα άλλο συμφέρον παρά μόνο από την δική μας στόχευση και στρατηγική που εδράζεται στις αρχές και αξίες μας», τόνισε.

«Και έχουμε σχέδιο, έχουμε πλάνο για το αύριο. Αν είμαστε εξαρτημένοι από κάτι είναι αποκλειστικά από τα μέλη μας και είμαστε αταλάντευτα δεσμευμένοι στο καλό της πατρίδας μας. Στο να λύνουμε τα προβλήματα του τόπου μας. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου μας, η πηγή όλων των άλλων, είναι η συνέχιση της τουρκικής κατοχής και ο κίνδυνος της διχοτόμησης. Η δε εξεύρεση λύσης, ήταν, είναι, και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδεολογικής μας ταυτότητας», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Μιλώντας για το Κυπριακό είπε, μεταξύ άλλων, πως «θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα σταματήσουμε ποτέ την προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Παρά την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς η οποία απορρίπτει το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να απευθυνθούμε προς τη Διεθνή Κοινότητα. Με τρόπο που ν’ αυξάνει την αξιοπιστία μας και να πείθει και τον πλέον κακόπιστο κριτή ότι έχουμε ειλικρινή βούληση για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και επίτευξη συνολικής λύσης».

Παράλληλα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Με παρόμοιο τρόπο πρέπει να αξιοποιήσουμε τις νέες προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας για επέκταση της περιφερειακής ασφάλειας και δημιουργία νέων ενεργειακών οδών, σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στείλουμε το μήνυμα στην Τουρκία αλλά και στις χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Άγκυρα, ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, βεβαίως και είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ένα ορθολογικό ενεργειακό σχεδιασμό, από τον οποίο και η ίδια η Τουρκία θα έχει σημαντικά οφέλη.

«Προς μια τέτοια κατεύθυνση θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια. Και ταυτόχρονα θα αναλάβουμε και εμείς δικές μας πρωτοβουλίες μέσα από την συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την μεγαλύτερη μας ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια», πρόσθεσε, στέλνοντας το μήνυμα πως «δεν θα γίνει αποδεκτό να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως άλλοθι για περαιτέρω αδράνεια. Ως πρόσχημα για τη μονιμοποίηση της κατοχής. Δεν θα γίνει αποδεκτό να επιχειρήσουμε, ή να δώσουμε την εντύπωση ότι επιχειρούμε, να υποβαθμίσουμε τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ή να εκφύγουμε του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί».

Η ευθύνη για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, τόσο στη Διεθνή Κοινότητα, όσο και εντός Κύπρου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση, επεσήμανε η κ. Δημητρίου, λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ, ως υπεύθυνη δύναμη, θα διαδραματίσει ακόμα μια φορά τον εθνικό, ιστορικό του ρόλο.» Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια διαρκή, παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων για το χθες, το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας. Συγκεκριμενοποιώντας τις αρχές που καθορίζουν τον πατριωτικό ρεαλισμό, την πολιτική του ευκταίου και του εφικτού, αλλά και επεξηγώντας τη μορφή και τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΔΟ που επιδιώκουμε», εξήγησε.

Επανέλαβε πως «έχουμε ήδη εξαγγείλει την πρόθεση, όπως ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναλάβει μια Πολιτική Πρωτοβουλία, προς την κατεύθυνση πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, εντός της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες συμμερίζονται το όραμα για επανένωση της Κύπρου στη βάση του πλαισίου που εισηγήθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά».

«Την ήττα μπορεί να την αντέξει ο ΔΗΣΥ, τη διχόνοια όχι»

«Μόνο μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες. Και συλλογικά να σχεδιάσουμε και να πορευτούμε στην επόμενη ημέρα. Μια επόμενη ημέρα που θα διασφαλίζει το μέλλον και την προοπτική της ιστορικής μας παράταξης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει και που έχει ανάγκη ο τόπος. Ότι η χώρα χρειάζεται έναν δυνατό Δημοκρατικό Συναγερμό, δεν αποτελεί καθόλου ένα εύηχο σύνθημα για να χαϊδεύουμε τα δικά μας αυτιά. Το εισπράττουμε, το εισπράττετε και εσείς. Όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά ακόμη και από αυτούς που προεκλογικά μας ασκούσαν σκληρή κριτική.

Και είναι οι ίδιοι που σήμερα εμφανίζονται να αγωνιούν για τη στάση που θα τηρήσουμε έναντι της κυβέρνησης. Ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που προδιαγράφονται καθώς πλέον αντιλαμβάνονται ότι όσα επισημαίναμε προεκλογικά για τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, ήδη επιβεβαιώνονται», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

«Απευθύνομαι για πρώτη φορά σε εσάς ως Πρόεδρος του κόμματος και δεν θα μπορούσα να μην εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη. Αισθάνομαι συγκίνηση, δέος και απεριόριστη ευθύνη. Αισθάνομαι συγκίνηση επειδή όλοι εσείς, τα στελέχη της πρώτης γραμμής αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες των μελών μας, επιλέξατε να εμπιστευθείτε σε εμένα – μαζί και με τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας ασφαλώς που θα εκλεγούν σε λίγες ημέρες - τη μελλοντική πορεία της μεγάλης μας παράταξης», εξομολογήθηκε η νέα πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Με τον τρόπο αυτό επιλέξατε να περιβάλετε με εμπιστοσύνη την νέα γενιά του κόμματός μας. Αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει η πλέον σύγχρονη πολιτική δύναμη του τόπου. Μια δύναμη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού που, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους νέους και τις γυναίκες, ανοίγει δρόμους και δημιουργεί πρότυπα στην κοινωνία. Σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλων, που είχατε το θάρρος να δώσετε τη σκυτάλη στα πολιτικά σας παιδιά. Και σας βεβαιώνω οι πόρτες του ΔΗΣΥ θα είναι πάντα ανοικτές για όλες και όλους ανεξαιρέτως αφού η παράταξή μας είναι και θα παραμείνει η παντοτινή μας οικογένεια», πρόσθεσε.

«Αισθάνομαι δέος, επειδή καλούμαστε να συνεχίσουμε την πορεία που διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας – πορεία που χάραξε ο ιδρυτής, ο οραματιστής πολιτικός, ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης. Πορεία που συνέχισαν για το καλό της χώρας καταξιωμένοι ηγέτες, όπως ο Γιαννάκης Μάτσης, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Προπάντων, όμως, αισθάνομαι ευθύνη. Ευθύνη να τιμήσω το συμβόλαιο εμπιστοσύνης που συνομολογήσαμε μαζί και μαζί θα υλοποιήσουμε», τόνισε.

«Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, σας ζήτησα να στηρίξετε την υποψηφιότητά μου και το πολιτικό πλαίσιο που την σκιαγραφούσε. Σε αυτό το κάλεσμα, ανταποκριθήκατε θετικά και θέλω να γνωρίζετε ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την σοβαρότητα της δέσμευσης που έχω αναλάβει έναντι σας. Είναι καθήκον μου να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Μαζί, θα κλείσουμε τις ρωγμές. Μαζί θα δυναμώσουμε τα θεμέλιά μας. Μαζί θα περιφρουρήσουμε την ενότητα στην πράξη. Και ναι θα φέρουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό ψηλά, εκεί που τον ονειρευόμαστε, εκεί που του αξίζει!», υπογράμμισε η κ. Δημητρίου.

«Όλες και όλοι αναγνωρίζουμε τις συνέπειες που προκάλεσε το πρόσφατο μη επιθυμητό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές. Όχι μόνο την απώλεια της εξουσίας. Αυτό υπάγεται στους κανόνες της δημοκρατίας. Αλλά, κυρίως, τη διχόνοια. Το τραύμα που επέφερε η διάσπαση και όσα ακολούθησαν. Τόσο πριν τις εκλογές, όσο και ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο γύρο.

Καταστάσεις και συμπεριφορές καθόλου αντάξιες της ιστορίας και της προσφοράς της παράταξης και των ηγετών της. Όχι αντάξιες των ανιδιοτελών αγώνων των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μας, που έχουν δώσει, πολλές φορές, όλο τους το είναι, για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Και τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας», ανέφερε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Γιατί, την ήττα μπορεί να την αντέξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Τη διχόνοια όχι», υπέδειξε. «Γι’ αυτό σήμερα σας καλώ, και επικαλούμαι την παραταξιακή σας ηθική: Μιλήστε μέσα από την καρδιά σας. Πείτε τις διαπιστώσεις σας, τις διαφωνίες, την αλήθεια. Δείξτε μας τα λάθη μας. Καταθέστε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Τις οποίες θα καταγράψουμε με προσοχή. Όταν όμως τελειώσει αυτή η Συνεδρία, και σβήσουν τα φώτα, να αφήσετε εδώ τις απογοητεύσεις σας. Την οργή, την πίκρα και τη στενοχώρια σας. Γιατί από την αίθουσα πρέπει να βγούμε ξανά οικογένεια. Πιο ενωμένοι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ!», τόνισε

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, για να κάνουμε ξανά τον Δημοκρατικό Συναγερμό πρωταγωνιστή θα χρειαστεί από την ηγεσία σκληρή δουλειά. Αποφασιστικότητα και τόλμη. «Αυτό αποτελεί και δική μου προσωπική υποχρέωση. Όμως, από τον καθένα και την καθεμία από εμάς, απαιτείται να εγκαταλείψουμε τοξικές συμπεριφορές, ψιθύρους και ρητορική που αντί να επουλώνει, μεγαλώνει την πληγή. Και είμαι πεπεισμένη πως μαζί μπορούμε, και θα υπερβούμε τις δυσκολίες. Θα υποτάξουμε τους εγωισμούς μας για το καλό της παράταξης και του τόπου», είπε.

Οι συμβουλές του πατέρα του Αβέρωφ

Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε κατά την έναρξη της δικής του ομιλίας ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Είπε πως πριν από 30 χρόνια, όταν πήρε την απόφαση να αναμειχθεί στην πολιτική, ο συγχωρεμένος ο πατέρας του, τού έδωσε κάποιες συμβουλές: «Ελπίζω να μην γίνεις σκλάβος της όποιας καρέκλας. Να είσαι πάντα υπεύθυνος των πράξεων σου και το πιο σημαντικό, μην προδώσεις ποτέ τα πιστεύω σου και να προσέχεις τους φίλους σου». «Τα μηνύματα αυτά χαράχτηκαν βαθιά μέσα μου. Η ουσία τους καθόρισε τη διαδρομή μου», τόνισε.

«Στην πορεία, τα βίωσα και τα εφάρμοσα ως ένα αξιακό τρίπτυχο: Nα πολιτεύομαι με Αξιοπρέπεια, να συναισθάνομαι την Ευθύνη που συνδέεται με τα κομματικά και τα πολιτικά αξιώματα, να θέτω πάντα προτεραιότητα την ενότητα της παράταξης», είπε. «Έτσι πορεύτηκα. Με επίγνωση του τι σημαίνει για έναν πολιτικό η δημόσια έκθεση. Με απόλυτη ειλικρίνεια και ευθύτητα προς όλους. Με νηφαλιότητα. Με πίστη στις ιδέες μου, αλλά πάντα με σεβασμό στις απόψεις των άλλων. Κυρίως, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών και στις αξίες της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό σημαίνει για μένα Αξιοπρέπεια στην πολιτική», τόνισε.

«Πορεύτηκα με σκληρή δουλειά. Με τόλμη και αποφασιστικότητα. Με διαρκή προσπάθεια να προχωρήσει η χώρα στις σύγχρονες κοινωνικές, τεχνολογικές και γεωπολιτικές συνθήκες. Με ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Με το βλέμμα στο μέλλον και στις νέες γενιές. Γιατί αυτό σημαίνει για μένα συναίσθηση της Ευθύνης που συνεπάγεται ένα πολιτικό αξίωμα. Και με ακούραστη προσπάθεια για σύνθεση και ισορροπία. Για συγκερασμό απόψεων στο εσωτερικό του κόμματός μας. Ισορροπίες μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης. Εξεύρεση συμμαχιών στη βουλή για να παραμένει η χώρα όρθια. Με αναγνώριση των λαθών και των παραλείψεων. Αλλά και με πάθος για τη διαρκή ανανέωση ιδεών και προτάσεων», είπε ο κ. Νεοφύτου.

«Με την πεποίθηση ότι αυτά που μας ενώνουν: η κληρονομιά του ιδρυτή μας και τα επιτεύγματά μας, όποτε ο λαός μάς εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου, είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο μεγάλα απ’ όσα, μικρά και περιστασιακά, μπορεί να μας χωρίζουν. Γιατί αυτό σημαίνει για μένα να βάζεις πάντα στην κορυφή το καλό του τόπου και την Ενότητα της Παράταξης. Με αυτό το πολιτικό και προσωπικό στίγμα, με αυτά τα διαπιστευτήρια, βρίσκομαι σήμερα εδώ, ξανά μπροστά σας, στο Συνέδριό μας. Ένα Συνέδριο που διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία στην πατρίδα μας. Για το μέλλον του τόπου μας. Για την ενότητα της παράταξης μας», ανέφερε.

Τα νοθευμένα αρώματα και τα πισώπλατα χτυπήματα

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η πολιτική της ουσίας και της αλήθειας, σχεδόν παντού στον κόσμο αλλά και εδώ, στην Κύπρο μας, ανταγωνίζεται συστηματικά την πολιτική της εικόνας και του life style. Η λογική είναι κατατρεγμένη, επεσήμανε. «Από τη μία υπάρχει η πολιτική με τις θέσεις, τα προγράμματα, τις δεσμεύσεις, τα καθαρά ναι και τα καθαρά όχι. Από την άλλη υπάρχουν τα επιφανειακά σλόγκαν και, τα ρηχά μηνύματα. Το κυνήγι της εντύπωσης και ο συναισθηματικός λαϊκισμός», πρόσθεσε.

«Ζούμε μια εποχή όπου ένα πάρτι γίνεται επίσημη ανάρτηση, την ώρα μάλιστα που η χώρα παραμένει σκλαβωμένη, το μέσο νοικοκυριό να δέχεται τις πιέσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, που 23 συμπατριώτες μας να κινδυνεύουν στο Σουδάν και η εικόνα της να κινδυνεύει από τις κυρώσεις», είπε, επικρίνοντας την Κυβέρνηση. «Βιώνουμε μια εποχή, στην οποία το θυμάρι και ο βασιλικός του τραγουδιού της Πρωτοπορίας, επισκιαστήκαν από πλαστικά φυτά και νοθευμένα αρώματα», τόνισε.

«Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα. Με απασχολούν τα φαινόμενα. Στην επέλαση του life style, η απάντηση της δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των θεσμών. Είναι η αναζωογόνηση των διαδικασιών. Είναι οι καθαρές κουβέντες. Αυτά μπορεί και πρέπει να υπηρετήσει το Συνέδριό μας. Γιατί αυτός ήταν πάντα ο Δημοκρατικός Συναγερμός: Η δύναμη της ευθύνης και της προόδου, που στάθηκε πάντα απέναντι στον λαϊκισμό, στα πρόσκαιρα οφέλη, στο ψέμα και στην αλλοίωση της ουσίας της πολιτικής», δήλωσε ο τέως πρόεδρος του κόμματος.

«Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Από μένα, μόνο τέτοιες θα συνεχίσετε να ακούτε. Εδώ είμαστε για την Πολιτική. Εδώ είμαστε για την αλήθεια, είμαστε για το καλό του τόπου. Εδώ είμαστε και για την Ενότητα. Θα μου πείτε, όλοι μιλούν για την ενότητα. Ακόμη και εκείνοι, οι οποίοι κτύπησαν πισώπλατα το Συναγερμό και μας πρόδωσαν, ορκίζονταν στην ενότητα. Όμως για μας, στην πράξη, σήμερα, η ενότητα είναι η πολιτική συμφωνία στο πρόγραμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο σεβασμός της μειοψηφίας στις επιλογές της πλειοψηφίας», τόνισε.

Ιδίως στην παρούσα φάση, η ενότητα δεν υπηρετείται από όρκους πίστης, αλλά από την συμφωνία της παράταξης. Σε ένα σαφές, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία και ένα ξεκάθαρο εθνικό στόχο, είπε.

«Εδώ βέβαια ανακύπτει το αναπόφευκτο ερώτημα: Αφού παρουσιάσαμε ένα τέτοιο σχέδιο για τον τόπο, γιατί χάσαμε στις εκλογές;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στη δική του ήττα. «Πολλοί αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη λεγόμενη φθορά από τη δεκαετή διακυβέρνηση. Λένε ότι μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη από την ίδια παράταξη είναι δύσκολη. Σε έναν ορισμένο βαθμό είναι βάσιμη αυτή η ερμηνεία. Αρκεί να μην τη χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία, ως μια εύκολη, βολική εξήγηση να κρύψουμε κάτω από το χαλί λάθη ή παραλείψεις, αστοχίες στη διαχείριση και στην ανάληψη προσωπικών ευθυνών. Αρκεί να μην τη χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία για τις υπονομεύσεις και τις προσωπικές ατζέντες», σημείωσε.

«Έκανα λάθη και κάναμε λάθη ως παράταξη και πλήρωσα και πληρώσαμε για αυτά. Πληρώσαμε και φορτωθήκαμε όμως και σφάλματα που δεν ήταν δικά μας. Κρατήσαμε την παράταξη όρθια σε δύσκολους καιρούς. Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο τοξικό περιβάλλον. Την ώρα που τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης έχασαν σημαντικό έδαφος. Σπάσαμε το ταβάνι της εκπροσώπησης των γυναικών με την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής. Στηρίξαμε την κυβέρνηση, αναστήσαμε την οικονομία, προστατεύσαμε τον πολίτη, αλλάξαμε την Κύπρο προς το καλύτερο», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Υπογράμμισε ότι «προσωπικά είμαι υπερήφανος για ό,τι πετύχαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαι υπερήφανος, ακόμα κι αν αυτή η επιτυχία συνοδεύτηκε από βαρύ προσωπικό μου κόστος. Είμαι υπερήφανος γιατί, επιτέλους, μπήκαν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης αλλά και εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις από τη δική μας κυβέρνηση. Μια ιδέα για την οποία αγωνιζόμαστε όλη μας τη ζωή. Τις μεταρρυθμίσεις δεν τις κάνεις άπαξ και τελειώνεις. Πρέπει διαρκώς να τις ανανεώνεις, να τις προωθείς. Αν η πολιτική δεν ανοίγει διαρκώς δρόμους στην οικονομία, αν η αγορά, οι ευκαιρίες και η επιχειρηματικότητα δεν παράγουν μέρισμα για τους πολλούς, τότε η ευημερία είναι προσωρινή, και εμείς οι πολιτικοί έχουμε αποτύχει. Οι μεταρρυθμίσεις για ένα φιλελεύθερο κόμμα είναι σαν τους ποδηλάτες: αν δεν προχωρούν, πέφτουν!». Όταν τολμάμε η κοινωνία ανταποκρίνεται, διεμήνυσε.

«Η εκλογική ήττα είναι όπως το λίπασμα»

«Ορισμένοι διατείνονται ότι η υποψηφιότητα του Αβέρωφ ήταν μια υποψηφιότητα «διαχείρισης ήττας». Δεν έχω ακούσει τίποτα πιο προσβλητικό. Όχι για μένα, προφανώς, αλλά για τους δεκάδες χιλιάδες Συναγερμικούς, που ακολούθησαν τον δύσκολο δρόμο, που πήραν την καμπάνια στα χέρια τους και έφεραν στο κόμμα, τη φωνή της κοινωνίας! Για όσους στήριξαν την απόφαση μας να κατεβούμε με την ταυτότητα και τα πιστεύω μας. Και όχι απλά να συρθούμε πίσω από δημοφηλίες και πειράματα των οποίων τα αποτελέσματα άρχισαν από πολύ νωρίς να γίνονται ορατά. Για όλες εκείνες τις χιλιάδες των πολιτών από άλλους ιδεολογικούς χώρους που πίστεψαν σε εμάς και μάτωσαν και έκλαψαν για εμάς», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Κάποιοι αναρωτιούνται: «Δηλαδή Αβέρωφ εσύ δεν έχεις καμία ευθύνη για το γεγονός ότι δεν περάσαμε στον δεύτερο γύρο;». Φυσικά έχω και την έχω αναλάβει πλήρως, παρά το γεγονός ότι – για να τα λέμε όλα – συνέβησαν πράγματα και θάματα για να χάσουμε. Να θυμίσω απλώς ότι ήταν η δεύτερη φορά σε 20 χρόνια που το κόμμα μας πληγώθηκε από διασπαστική κίνηση στην οποία προχώρησε Συναγερμικό στέλεχος. Παρόλα αυτά λοιπόν, εγώ την αυτοκριτική μου την έκανα και την ευθύνη μου την ανέλαβα έμπρακτα, ως όφειλα και όπως μου επέβαλαν οι αξίες, οι αρχές και η αξιοπρέπεια μου», τόνισε.

Ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε πως τώρα, το κόμμα πρέπει να κοιτάξει μπροστά. «Η εκλογική ήττα είναι σαν το λίπασμα. Μυρίζει άσκημα, αλλά κάνει καλό. Και σε μας μπορεί να κάνει καλό, αρκεί να βρούμε στις ρίζες μας, στις καταβολές μας, στην παρακαταθήκη του ιδρυτή μας. Τη δύναμη και την αρετή να είμαστε χρήσιμοι στην πατρίδα και όχι πρόσκαιρα αρεστοί στους ταγούς της μόδας. Ούτε σκλάβοι της εξουσίας και της καρέκλας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο και υποψήφιο του ΔΗΣΥ, «συνειδητοποιήσουμε ότι σ’ αυτές τις εκλογές, παρά την απογοήτευση που προκαλεί το αποτέλεσμα, ρίξαμε γερά θεμέλια. Αποκαταστήσαμε την επαφή με τη νέα γενιά, επειδή μιλήσαμε μια γλώσσα σύγχρονη, με ρεαλισμό αλλά και με όραμα: για μια Κύπρο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, πρωταγωνίστρια στην τεχνολογία, πρωταγωνίστρια στις υπηρεσίες υγείας, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Για όλα αυτά, υπάρχει όμως μια απαραίτητη προϋπόθεση. Όπως έχω ξαναπεί και δεν θα σταματήσω να λέω, οι καιροί απαιτούν ένα ξεκάθαρο στόχο για το εθνικό μας πρόβλημα», τόνισε, κάνοντας εκτενή αναφορά στο Κυπριακό. «Οφείλουμε όλοι -το τονίζω, όλοι- να αποδείξουμε ότι στο Κρανς Μοντανά δε γράφτηκε η ληξιαρχική πράξη ενταφιασμού του Κυπριακού», υπέδειξε.

«Θα συνεχίσω να είμαι παρών»

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας, τα μεγάλα διακυβεύματα, πρέπει να είναι η ατζέντα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε αυτά τα πεδία πρέπει να αναζητήσει λύσεις, να στρατεύσει τη νέα γενιά, να δημιουργήσει οράματα. Και σ’ αυτά πρέπει να επικεντρωθούν οι πολιτικοί. Οι νέοι και ενθουσιώδεις. Οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι. «Ανεξάρτητα από καρέκλες και αξιώματα, μακριά από τις φθορές τις μικροπολιτικής και της εσωστρέφειας που νομοτελειακά θα οδηγήσουν στην απαξίωση. Για όλα αυτά, εγώ θα συνεχίσω να είμαι παρών!», δεσμεύτηκε.

«Με ιδέες, με προτάσεις, με λύσεις. Όπως πάντα με σκληρή δουλειά και μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Χωρίς ανάγκη για τα οφίκια και τις πολυτέλειες της εξουσίας. Γιατί έτσι επιβάλλει η Αξιοπρέπεια με την οποία έφτασα μέχρι εδώ. Γιατί έτσι απαιτεί το αίσθημα της Ευθύνης με την οποία αντιμετώπισα όλα τα μέχρι σήμερα πολιτικά μου μετερίζια. Αλλά και γιατί έτσι υπαγορεύει η προσήλωσή μου στην Ενότητα της παράταξής μας», είπε.

«Εύχομαι η δική μου αποχώρηση από την Προεδρία να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη ενότητα. Και η νέα Πρόεδρος να πετύχει εκεί που δεν πέτυχα. Να πείσει τους συμπολίτες μας για το πρόγραμμά μας, την πρότασή μας, ότι είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για το μέλλον της Κύπρου μας. Θα είμαι δίπλα της. Να είστε κι εσείς!», τόνισε.

Καταληκτικά, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «βίωσα την ανιδιοτελή σας στράτευση στα πιστεύω μας, στις αρχές και στις αξίες μας. Ένοιωσα την αγωνία και την έγνοια σας για το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας. Συγκινήθηκα βλέποντας σας να ανοίγετε τα σπίτια σας και τις αγκαλιές σας για εμένα και τη Μαρία μου. Και πορώθηκα. Ναι, πορώθηκα και έκλαψα από το πάθος και τη φλόγα σας». «Για όλα αυτά σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», τόνισε.

«Ήταν τιμή μου να είμαι ο Πρόεδρος σας σε εκλογικούς αγώνες που ανεξάρτητα από αποτελέσματα, δόθηκαν πάντα με σοβαρότητα, με εντιμότητα, με αγάπη για την Κύπρο μας. Παραμερίζω τις πικρίες. Και κρατάω μόνο την πηγαία και γνήσια αγάπη, την ανιδιοτέλεια μελών και στελεχών αλλά και φίλων από όλους τους χώρους, την αγάπη της νεολαίας», πρόσθεσε.

«Θα είμαι πάντα ένας από εσάς. Για εσάς. Και με ‘σάς. Για πάντα. Και να ‘στε σίγουροι. Εγώ δεν θα σας προδώσω ποτέ. Ούτε εσάς, ούτε τα πιστεύω μας. Πάντα μάχιμος για τις αρχές και τις αξίες μας. Για την Αξιοπρέπεια μας. Δεν ειν’ αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής», κατέληξε.

Απάντησε στη φημολογία ο Αναστασιάδης

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Νίκος Αναστασιάδης, φρόντισε να αποκαλέσει «συναγωνιστή και αδελφό» τον Αβέρωφ Νεοφύτου, δίνοντας το στίγμα της ομιλίας που θα ακολουθούσε. «Φίλε Αβέρωφ έπραξες το καθήκον σου με εντιμότητα και περηφάνεια. Έφερες ένα αποτέλεσμα κάτω από τις δοσμένες συνθήκες. Η παράταξη και τα ηγετικά στελέχη στάθηκαν στο πλευρό σου», είπε, απευθυνόμενος στον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Θα ήθελα να απαντήσω ακριβώς, όχι για να αντιπαραταχθώ με οποιονδήποτε, αλλά για να γνωρίζετε πως συμπεριφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέναντι στην απόφαση του ηγέτη της παράταξης και των συλλογικών οργάνων να διεκδικήσει την προεδρία, είπε, αναφερόμενος στη φημολογία. Υπέδειξε πως πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι αυτή ήταν η παράταξη που σαν αποτέλεσμα των αρχών και αξιών του Γλαύκου Κληρίδη, που έλεγε ότι η δημοκρατία επιτάσσει τον διάλογο, την πολυφωνία, την ανοχή στην αντίθετη άποψη και τον σεβασμό. «Πολιτική και μικροψυχία δεν συμβαδίζουν. Αυτοκριτική και αυτογνωσία αποτελούν αρετή», τόνισε, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις του πολιτικού πρέπει να λαμβάνονται σε ώρα νηφαλιότητας και ποτέ εν βρασμώ ψυχής.

Όπως είπε, ο ίδιος με αυτές τις αρχές πολιτεύτηκε στα 50 σχεδόν χρόνια της παρουσίας του στα πολιτικά δρώμενα. «Δεν υπήρξαν ποτέ οι δικοί μου και οι άλλοι», τόνισε. Υπηρέτητσε, όπως είπε, 50 χρόνια τόσο την παράταξη όσο και την πατρίδα. Τόνισε πως πολιτεύτηκε με βάση το καθήκον του να είναι ωφέλιμος και όχι αρεστός και όσο περνά ο καιρός, τόσο θα γίνεται αντιληπτό το ΄ρεγο της δεκαετούς διακυβέρνησής του, πάντα με την στήριξη του ΔΗΣΥ και του τότε προέδρου του Αβέωφ Νοεφύτου.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη φημολογία πως αρνήθηκε την στήριξη και υπέσκαψε την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου, τονίζοντας ότι «όταν θα γράφεται η ιστορική πορεία του ΔΗΣΥ, η συμβολή του καθενός στην εδραίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου δεν θα συναντήσει πουθενά πως κατά την 50χρονη παρουσία μου παραβίασα τις αρχές της παράταξης ή υπήρξα ρίψασπις».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι αντιμετώπισε τις Προεδρικές του 2003 και το δημοψήφισμα του 2004. «Ποτέ δεν αρνήθηκα τις ευθύνες μου αλλά και ποτέ δεν επέτρεψα ο διχασμός να μειώσει τα ποσοστά και τη δύναμη της παράταξης. Το 2011, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που ήμουν πρόεδρος, το κόμμα συγκέντρωνε 34,5%», είπε.

Σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις για την προεδρία, σαν αποτέλεσμα των συλλογικών χειρισμών, η εκλογή μου την πρώτη πενταετία επετεύχθη με 57,5% και η επανεκλογή μου με 56%. Για τούτο υπήρξε προσφορά, γιατί υπήρξε συντονισμός από το κόμμα, γιατί παρουσιάσαμε έργο που καταγράφηκε, υπογράμμισε.

«Νοιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ πρώτα τη δική σας αγάπη και εμπιστοσύνη αλλά και το καθήκον να προασπίσω την προσωπική μου αξιοπρέπεια για την όποια ταπεινή συνεισφορά στην ιστορική μας παράταξη», δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκδήλωσης δύο υποψηφιοτήτων από συναγερμικά στελέχη, λέγοντας πως δεν παρέμεινε αδρανής. «Με σειρά συσκέψεων προσπάθησα να αποτρέψω το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Αποκορύφωμα την κοινή συνάντηση των τριών τον Δεκέμβριο», υπογράμμισε. Όπως είπε, διαφαινόταν μια έντιμη έξοδος από το απευκταίο. Κατέστησε σαφέστατα στον κ. Χριστοδουλίδη ότι απόρριψη της πρότασης που υπέβαλα ή εμμονή να μην ανακαλύπτει τις τελικές του προθέσεις, η εμμονή να μην αποδεχθεί αυτό που είχαμε καταλήξει, δεν θα του άφηνε άλλη από την ξεκάθαρη επιλογή στήριξη του προέδρου του κόμματος, τόνισε.

Ακολούθως, ο Νίκος Αναστασιάδης απαρίθμησε μία σειρά από ενέργειες στις οποίες προέβη, για υποστήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είπε, καθόρισε πρωινές συσκέψεις της ηγετικής ομάδας του ΔΗΣΥ με κυβερνητικά στελέχη, ώστε να δοθεί η μέγιστη στήριξη. Στη συνέχεια, κάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Βασίλη Πάλμα να υποβάλουν τις παραιτήσεις του, ενώ, όπως είπε, «δεν δίστασα να εκδιώξω μέλη της προεδρικής φρουράς».

Συνεχίζοντας την ανασκόπηση των ενεργειών του, ο τέως Πρόεδρος είπε πως κάλεσε το σύνολο των Υπουργών και Υφυπουργών του να υπογράψουν σύσσωμοι τη θέση ότι δεν θα αποδέχονταν διορισμό σε μια κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. «Σε όλες τις παρεμβάσεις μου στα ΜΜΕ ήμουν ξεκάθαρος πως η μόνη υποψηφιότητα που στήριζα δεν ήταν άλλη από εκείνη του Αβέρωφ Νεοφύτου», τόνισε. Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν θα επέτρεπε σε μέλη της Κυβέρνησης να εμπλακούν στην προεκλογική αν ήταν αντίθετος με την υποψηφιότητα, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πρόσχημα ότι δεν το επέτρεπε ο θεσμικός τους ρόλος.

Πρόσθεσε πως με ξεκάθαρες παρεμβάσεις συμμετείχε στο ιδεολογικό Συνέδριο, στην προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου μας στο Χίλτον, σε προεκλογικές εκδηλώσεις, στις τελικές προεκλογικές συγκεντρώσεις Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας, τονίζοντας με έμφαση την ανάγκη στήριξης του προέδρου του κόμματος. «Κατά τους τελευταίους δύο μήνες της προεκλογικής έδωσα πέντε συνεντεύξεις σε πέντε κανάλια με ξεκάθαρες τοποθετήσεις υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου», σημείωσε.

Ιστορική υποχρέωση

Αφήνοντας πίσω του όλα αυτά, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «ό,τι έγινε έγινε» και δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα παρουσιάζει το φαινόμενο της αποτυχίας. «Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ιστορική υποχρέωση να αφήσουμε μακράν την όποια πικρία και να επικρατήσει με νηφαλιότητα ο ορθολογισμός. Να διαφυλάξουμε τον ρόλο της ιστορικής μας παράταξης που υπήρξε και πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής», υπέδειξε.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται να δούμε πώς επανέρχονται όσοι για τους όποιους λόγους απέρριπταν την υποψηφιότητα του ηγέτη της παράταξης, πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι χρειάζεται προσέγγιση. «Από σήμερα κλάδος ελαίας για όλους, πάψετε τις αλληλοκατηγορίες», ήταν το σύνθημα που έστειλε. Μπορούμε να επισκευάσουμε τις ζημιές, σημείωσε, λέγοντας πως ο ΔΗΣΥ μπορεί να αποτελέσει το προπύργιο από το οποίο θα δώσουν τους αγώνες.

Επανέλαβε, τέλος, πως τίποτα δεν τον χωρίζει με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά αντιθέτως τους ενώνουν αγώνες 30 χρόνων. Κάλεσε, δε, τον κόσμο του ΔΗΣΥ να επιδείξει σεβασμό στον πρώην πρόεδρο και στήριξη στη νέα πρόεδρο.

«Δεν μας ξέρουν καλά»

Προβαίνοντας στον απολογισμό εκ μέρους της απερχόμενης ηγεσίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως «είναι πεποίθηση μου ότι μια παράταξη επιβεβαιώνει ότι είναι μεγάλη, μετά από μια εκλογική αποτυχία. Είναι μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα – περισσότερο παρά μετά από μια επιτυχία - που καλείται μια παράταξη να αποδείξει ότι διαθέτει εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά, την ωριμότητα, την ηγεσία, που θα της επιτρέψουν να ανασυνταχθεί και συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Και αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας σήμερα. Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει η μεγάλη, η συνετή, η υπεύθυνη, η πατριωτική παράταξη της Κύπρου».

Φρόντισε, ταυτόχρονα, να στείλει ευθύς εξ’ αρχής μηνύματα, τόσο προς τα έξω όσο και προς το ακροατήριο που βρισκόταν στην αίθουσα και θα λάμβανε αργότερα τον λόγο, λέγοντας πως «υπάρχουν πολλοί που αναμένουν ότι σήμερα, σε αυτό το Συνέδριο, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Κάποιοι, εκτός παράταξης, ίσως και να ελπίζουν ότι θα συγκρουστούμε, ότι θα έχουμε αποδοκιμασίες, αποχωρήσεις και προπηλακισμούς. Ότι θα καταγραφούν εικόνες ντροπής. Φαίνεται δεν μας ξέρουν καλά. Επειδή αυτές οι συμπεριφορές είναι ξένες, δεν έχουν θέση στον Δημοκρατικό Συναγερμό, δεν είναι αυτή η παράταξη μας. Η δική μας παράταξη είναι αυτή που εισήγαγε και καθιέρωσε την εσωκομματική δημοκρατία. Στην παράταξη μας συζητούμε ελεύθερα, σεβόμαστε την αντίθετη άποψη, σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Και ξέρουμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προβούμε σήμερα σε μια ειλικρινή ανασκόπηση και μόνο έτσι θα κρατήσουμε την παράταξη μας ενωμένη και δυνατή».

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συμπληρώνει σύντομα μισό αιώνα ζωής. Είναι πλέον μια ώριμη παράταξη, που έχει διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας. Σε αυτή την μακρά διαδρομή, πανηγυρίσαμε μεγάλες νίκες και καταγράψαμε ιστορικές επιτυχίες. Όχι μόνο εκλογικές, αλλά και πολιτικές. Επειδή η παράταξη μας ιδρύθηκε προκειμένου να προωθήσει μεγάλους πολιτικούς στόχους και να υλοποιήσει εθνικές επιδιώξεις.

Για να φέρει τον πλουραλισμό και να εμπεδώσει τη δημοκρατία στον τόπο μας. Για να διαφυλάξει την ελληνική εθνική μας ταυτότητα. Για να αγωνιστεί για την επίλυση του Κυπριακού, πριν την παγίωση των κατοχικών τετελεσμένων, όπως προειδοποιούσε πάντα ο Γλαύκος Κληρίδης. Για να προωθήσει την ελεύθερη οικονομία και να ενισχύσει ταυτόχρονα την κοινωνική δικαιοσύνη, στον πλαίσιο ενός σύγχρονου και αδογμάτιστου κοινωνικού φιλελευθερισμού. Για να ενισχύσει την εθνική μας άμυνα, να διασφαλίσει τον δυτικό προσανατολισμό και να οδηγήσει τη χώρα μας στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να σχεδιάσει και να πετύχει την ανάκαμψη της οικονομίας και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, μετά που άλλοι άφησαν πίσω τους καμένη γη. Για να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα μας. Για όλα αυτά ιδρύθηκε και αγωνίστηκε η παράταξη μας, είτε αυτή βρισκόταν στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση», τόνισε.

Η τρίτη θητεία

Την τελευταία δεκαετία, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε την ευθύνη και το προνόμιο να κρατά τα ινία της διακυβέρνησης υπό την ηγεσία του προέδρου Αναστασιάδη. Και ο όποιος απολογισμός επιχειρηθεί σήμερα, είναι προφανώς ταυτισμένος με τα πεπραγμένα αυτής διακυβέρνησης, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μιας απόλυτα πετυχημένης διακυβέρνησης για την οποία όλοι δικαιούμαστε να νιώθουμε περήφανοι. Παρά τα όποια λάθη και παραλήψεις, αποδείξαμε για άλλη μια φορά ότι η παράταξη μας είναι για τα δύσκολα. Παράξαμε έργο, διαχειριστήκαμε κρίσεις και καθόλου δεν διστάσαμε να λάβουμε αποφάσεις που επέφεραν πολιτικό κόστος, αλλά ήταν οι σωστές και ωφέλιμες αποφάσεις για τον τόπο μας. Και παρά τις δυσκολίες κρατήσαμε σε όλη αυτή την περίοδο τον Δημοκρατικό Συναγερμό ψηλά, ως την πρώτη πολιτική δύναμη», υπέδειξε.

Και αυτό που θα ήθελα να καταγράψω, πρόσθεσε, είναι την μετεκλογική δημόσια αναγνώριση από την νέα κυβέρνηση – τον ίδιο τον πρόεδρο και τους υπουργούς του - των επιτευγμάτων της δικής μας διακυβέρνησης σε πλείστους τομείς όπως είναι η οικονομία, η υγεία, η αμυντική και εξωτερική μας πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις. Που συνοδεύεται μάλιστα από δεσμεύσεις ότι ουσιαστικά θα υπάρξει συνέχεια.

«Ομολογώ, ότι μετά από την άδικη και τοξική κριτική που κατά καιρούς δέχτηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η κυβέρνηση και η παράταξη μας, αυτή η αναγνώριση - έστω και έρχεται μετεκλογικά - με ικανοποιεί. Πολύ μεγαλύτερη όμως θα ήταν η ικανοποίηση που θα νιώθαμε όλοι μας, εάν πετυχαίναμε τον στόχο μας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές», τόνισε.

Όπως είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, για πρώτη φορά η παράταξη διεκδικούσε τρίτη συνεχόμενη πενταετία στην διακυβέρνηση του τόπου. «Θυμίζω ότι το 2003, η πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη προς τους πολίτες δεν ήταν για πλήρη 3η θητεία, αλλά ουσιαστικά για 16-μηνη παράταση, προκειμένου να τύγχανε χειρισμού και να ολοκληρώνονταν η μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού. Και δεν μπορώ παρά να αναλογιστώ ότι οι τύχες της πατρίδας μας πιθανώς να ήταν διαφορετικές, εάν ο Γλαύκος Κληρίδης εξασφάλιζε αυτή την 16-μηνη περίοδο. Και αυτό που καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα το 2003, ήταν το ίδιο που έκρινε και τις εκλογές του 2023. Διεκδικήσαμε με διασπασμένες τις δυνάμεις μας», ανέφερε.

Η διεκδίκηση τρίτης συνεχόμενης κυβερνητικής θητείας ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη. Καμία άλλη παράταξη δεν το έχει πετύχει, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μακρές κυβερνητικές θητείες στην σημερινή εποχή είναι πλέον σπάνιες, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η διακυβέρνηση και πολύ περισσότερο μια διακυβέρνηση που δεν διστάζει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, αναπόφευκτα επιφέρει φθορά και πολιτικό κόστος. Παρόλα αυτά προκηρύξαμε τις διαδικασίες για επιλογή υποψηφίου, επειδή αυτή ήταν η υποχρέωση μας ως η μεγάλη και υπεύθυνη πολιτική παράταξη του τόπου. Και πιθανώς να τα καταφέρναμε εάν δεν πρόκυπτε μια δεύτερη υποψηφιότητα που αντλούσε από τον δικό μας χώρο», τόνισε.

Παρατεταμένη και επιζήμια αμφιταλάντευση

«Οι δυσκολίες έγιναν σχεδόν ανυπέρβλητες, όταν αποτύχαμε να αποτρέψουμε την εκδήλωση υποψηφιότητας από κορυφαίο στέλεχος της δικής μας κυβέρνησης, η οποία δεν τέθηκε και δεν πέρασε μέσα από τις διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά κινήθηκε ανεξάρτητα από την παράταξη. Μπορούμε να συζητήσουμε όσο θέλουμε για την οργανωτική επάρκεια της εκστρατείας μας, για την επικοινωνιακή μας πολιτική, για τον μεταξύ μας συντονισμό, αλλά άποψη μου είναι ότι δεν ήταν αυτά που καθόρισαν το αποτέλεσμα», υπέδειξε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, το καθοριστικό γεγονός, αυτό που έκρινε τις εκλογές, ήταν αυτό που καταγράφηκε στην αρχή, πριν καν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, με την εκτός κομματικών διαδικασιών υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Ειδικά εάν ληφθεί υπόψη η ψηλή δημοτικότητα που αυτή η υποψηφιότητα κατέγραφε. Δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Δημοκρατικού Συναγερμού και παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της παράταξης τον Νοέμβριο του 2021, κατέγραψε την εξής εικόνα: Χριστοδουλίδης 39%, Μαυρογιάννης 11%, Αβέρωφ Νεοφύτου 8%, μικρότερα ποσοστά σε άλλους υποψηφίους και 22% να παραμένει αδιευκρίνιστο.

«Τώρα, εάν ήταν ή είναι πολιτικά δικαιολογημένη αυτή η δημοτικότητα είναι άλλο ζήτημα και ίσως γι’ αυτό θα έπρεπε να πάμε ακόμη πιο πίσω, για να βρούμε πως και γιατί προέκυψε αυτή την τάση που καθιστά την εικόνα πιο σημαντική από την ουσία», σχολίασε.

«Ένα άλλο αναντίλεκτο γεγονός ήταν και ότι το πολιτικό προφίλ του Αβέρωφ Νεοφύτου είχε κάποια σημαντικά βαρίδια, τα οποία με κανένα τρόπο δεν τα υιοθετώ, τον αδικούν, αλλά ως αντίληψη ήταν εκεί», πρόσθεσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

«Μιλώντας για πολιτική εικόνα, να σημειώσω ακόμη ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ουδέποτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν προσπάθησε να απομακρυνθεί πολιτικά από τον δικό μας χώρο. Το αντίθετο, τόνιζε τους δεσμούς του με την παράταξη και απέφευγε την ευθεία αντιπαράθεση. Σημειώνω εδώ και την παρατεταμένη και επιζήμια αμφιταλάντευση στην δική μας πλευρά, γύρω από το περιβόητο ζήτημα των διαγραφών. Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσπάθησε να αποφύγει την εμπλοκή σε μια εξόχως πολιτική προεκλογική εκστρατεία, ή στην παράθεση πολύ συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων.

Κατάφερε με αυτό τον τρόπο να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του ως μια φαινομενικά ασφαλή – με πολιτικούς όρους – εναλλακτική επιλογή ως προς την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν ένιωθαν ψηφοφόροι μας ότι μετακινούνταν πολιτικά, ή ότι εγκατέλειπαν το κόμμα τους. Όσοι για τον ένα ή το άλλο λόγο είχαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του Αβέρωφ, είχαν εναλλακτική επιλογή», ανέφερε στην ανάλυσή του ο κ. Γεωργιάδης.

«Μέσα από την προεκλογική προσπάθεια οι διαρροές περιορίστηκαν. Από την αρχή καταφέραμε να κρατήσουμε τη συνοχή του στελεχιακού μας δυναμικού και αυτό ήταν σημαντικό. Δεν μοιράστηκε στα δύο, για παράδειγμα, η κοινοβουλευτική μας ομάδα όπως είχε συμβεί το 2003. Ο ίδιος ο Αβέρωφ, με απίστευτο σθένος πρέπει να πω, αλώνιζε σε όλη την επικράτεια. Αλλά όπως έδειχναν οι μετρήσεις μας, υπήρχε μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού που από την αρχή φαινόταν να είναι έντονη και αμετάπειστη σε σχέση με την επιλογή τους», παραδέχθηκε.

«Η προεκλογική προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν η πιο μακρά, εντατική και επίπονη εκστρατεία που διεξήγαγε ποτέ η παράταξη μας. Ίσως και η πιο δαπανηρή. Είναι αντικείμενο συζήτησης εάν η μακρά προεκλογική περίοδος βοήθησε τη δική μας υποψηφιότητα, αλλά οφείλω να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια αυτού του μακρού προεκλογικού, η ψαλίδα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη σιγά-σιγά έκλεινε. Άρα δεν είμαι βέβαιος εάν η διάρκεια της εκστρατείας ήταν το πρόβλημα», δήλωσε ακολούθως στους συνέδρους ο Χάρης Γεωργιάδης.

Προβαίνοντας σε περαιτέρω αυτοκριτική, υπέδειξε ότι εκεί που υπήρξε αποτυχία ήταν στη διασφάλιση συμμαχιών και συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ίσως μάλιστα να υπήρξε υπερεκτίμηση της προοπτικής εξασφάλισης συνεργασιών, τις οποίες τελικά εξασφάλισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Από την άλλη, ίσως υπήρξε υποτίμηση της προοπτικής του υποψηφίου του ΑΚΕΛ. Η επικέντρωση στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη ίσως συνέβαλε στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ ανεμπόδιστα να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη και να πετύχει την είσοδο στον δεύτερο γύρο», υπογράμμισε.

«Θα σχολίαζα ακόμη μια τάση που εκδηλώθηκε στους τελευταίους μήνες της δική μας εκστρατείας, εστίασης ουσιαστικά στον δικό μας σκληρό κομματικό πυρήνα. Όμως οι απώλειες μας δεν ήταν στον σκληρό πυρήνα, αλλά στην περιφέρεια. Ενώ οι προεδρικές εκλογές, δεν είναι ασφαλώς εσωκομματικές εκλογές και απαιτούν την μέγιστη δυνατή διεύρυνση της εκλογικής επιρροής», σημείωσε.

«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαμε. Προκάλεσε απογοήτευση και έβαλε τον κόσμο της παράταξης μας σε πολύ δύσκολη θέση. Η υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου συσπείρωσε το 64% των ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέσπασε το 26% και ένα 10% κατευθύνθηκε σε άλλους υποψηφίους», πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως ποτέ ξανά ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είχε αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών. Σε δύο περιπτώσεις χάσαμε προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, αλλά δεύτερος γύρος χωρίς υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν υπήρξε ποτέ ξανά.

«Και αυτό που έκανε την αποτυχία ακόμη πιο έντονη, ήταν η ατυχής, κατά την άποψη μου, διαχείριση του δεύτερου γύρου. Δεν αποφύγαμε δυστυχώς επιλογές μου τραυμάτισαν την συνοχή και την ενότητα της παράταξης μας. Δεν αποφύγαμε συμπεριφορές που συνιστούσαν προσβολή στις αρχές και της αξίες του Δημοκρατικού Συναγερμού. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της διάσπασης. Για την ιστορία αναφέρω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων που συνεργαζόταν μαζί μας, στον δεύτερο γύρο το 75% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού επέλεξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και το 25% επέλεξαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη», τόνισε.

«Η πικρία και η απογοήτευση μετά από μια εκλογική αποτυχία είναι κατανοητή. Ειδικά η δικού σου αγαπητέ Αβέρωφ. Την εκλογή την δικαιούσουν, ήσουν πράγματι ο πιο έτοιμος και όλα όσα είχα αναφέρει υπερ της υποψηφιότητας σου στην προεκλογική περίοδο εξακολουθώ να τα πιστεύω. Έτσι όμως είναι η πολιτική, έτσι είναι η δημοκρατία», είπε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ.

«Η πικρία και η απογοήτευση είναι επαναλαμβάνω δικαιολογημένη. Αυτό όμως που είναι ανεπίτρεπτο είναι να επιτρέψουμε στις πικρίες και στα πάθη να καθοδηγούν τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές μας. Πρέπει αντιθέτως να βρούμε το σθένος και τη βούληση να προσπεράσουμε αυτά που μας πλήγωσαν. Μπορεί να έγιναν λάθη και παραλήψεις. Προσωπικά αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Και να εκφράσω από αυτό το βήμα τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς όλους και όλες που δούλεψαν σκληρά σε αυτή την δύσκολη εκλογική μάχη. Αλλά ας αποφύγουμε, αυτή είναι η έκκληση μου την αχρείαστη αναμόχλευση παθών. Εξάλλου, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω», τόνισε.

«Θα βρούμε ξανά τον βηματισμό μας»

«Η παράταξη μας ήδη γυρίζει σελίδα. Η μαζική συμμετοχή των μελών μας στις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας είναι για μένα η καλύτερη επιβεβαίωση ότι η ενότητα και η προοπτική του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι διασφαλισμένη», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Απευθυνόμενος στην Αννίτα Δημητρίου, είπε πως «έχεις αναλάβει ένα βαρύ φορτίο. Μια δύσκολη αποστολή. Θα έχεις σύντομα δίπλα σου τα υπόλοιπα μέλη της νέας ηγεσίας. Και θα έχεις δίπλα σου όλους εμάς».

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ξανά τον βηματισμό μας. Με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, με πολιτικό στίγμα. Και με την ίδια συναίσθηση της ευθύνης που καθοδηγούσε πάντοτε τις αποφάσεις μας. Να επιδιώξουμε πολύ πιο έντονα την στελεχιακή ανανέωση. Να αναδείξουμε νέους ανθρώπους για να είναι έτοιμοι να λάβουν τη σκυτάλη.

Να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την εκλογική μας βάση. Να αποβάλουμε κάθε σκιά, κάθε υπόνοια διαπλοκής. Να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε την παράταξη μας. Να λειτουργήσουμε συλλογικά και συναδελφικά», υπογράμμισε, λέγοντας πως η πατρίδα μας χρειάζεται τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Που με τις αρχές και τις αξίες του θα συνεχίσει να αποτελεί τον στέρεο πυλώνα σταθερότητας απέναντι στον ανεύθυνο λαϊκισμό και τις ακρότητες.

«Για ένα είμαι βέβαιος. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει η μεγάλη, η πρωταγωνιστική δύναμη του τόπου. Τους ανθρώπους τους έχουμε. Τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες τις είχαμε πάντα. Και τις ευκαιρίες θα τις δημιουργήσουμε. Έτσι θα προχωρήσουμε. Για ένα μεγάλο και δυνατό Δημοκρατικό Συναγερμό. Για το καλό του τόπου μας. Για το καλό της πατρίδα μας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ
Άτυπο συμβούλιο ηγετών για την άμυνα ανακοίνωσε ο Κόστα-Παρόντες γ.γ. ΝΑΤΟ και Βρετανός Πρωθυπουργός
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Απουσιάζουν από τον χώρο διαμονής τους στη Λευκωσία τρεις ανήλικοι (pics)
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας προϊόντων που πωλούνταν χωρίς άδεια προχώρησαν οι Αρχές
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ζήτησε χρήματα από οδηγό για τροχαίο ο αστυνομικός που συνελήφθη για διαφθορά-Ήταν ξανά σε διαθεσιμότητα
Φωτιά σε χιονοδρομικό κέντρο στη Τουρκία-Δεκάδες παιδιά ανάμεσα στους 76 νεκρούς
Νέο περιστατικό με επιδειξία σε βάρος 18χρονης στην Πετρούπολη-Τον «δράκο» του Περιστερίου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.