Μα πού ήταν οι 1000 και πλέον κρατούμενοι κατά την επίσκεψη της Προκοπίου;

Την Παρασκευή, η υπουργός Δικαιοσύνης πραγματοποίησε την πρώτη της εθιμοτυπική επίσκεψη της, στις Κεντρικές Φυλακές, όπου έστειλε το μήνυμα πως συνεχίζει να χτίζει στο σωφρονιστικό έργο της προηγούμενης Διεύθυνσης και δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην εποχή του παρελθόντος, κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες των κρατουμένων στο άκουσμα πως στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή διορίστηκε ο Ιωάννης Καπνουλλάς, που προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 8 και 30 το πρωί. Γύρω στις 9, η υπουργός προέβη σε δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια τα ΜΜΕ αποχώρησαν, αφού η Άννα Προκοπίου συνομίλησε με αριθμό μελών - αν μετράμε σωστά περίπου 30 και αν δεν κάνουμε λάθος τα μέλη του προσωπικού είναι περίπου 300 - που κλήθηκαν να παρευρεθούν στο θέατρο των Φυλακών. Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί πως ορθώς απευθύνθηκε στα μέλη του προσωπικού η υπουργός, ώστε να δώσει το στίγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης.

343723072_3290176651313060_1622379401245294034_n (1)

343718511_696496409152199_6321675016621932970_n

Για όσους δεν γνωρίζουν, το θέατρο των Φυλακών, βρίσκεται δίπλα από το μεγάλο γήπεδο, ενώ από το σημείο βλέπεις αρκετές πτέρυγες και αρκετούς χώρους. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν πως δεν έβλεπες... ούτε ψυχή! Ούτε ένας κρατούμενες δεν θεάθηκε να περπατά. Ούτε ένας δεν βρισκόταν στο γήπεδο, ούτε ένας δεν υπήρχε στο προαύλιο. Μα και οι 1000 κρατούμενοι να κοιμούνται κατά την επίσκεψη της υπουργού Δικαιοσύνης;

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις άλλοτε επισκέψεις κρατικών αξιωματούχων στις Φυλακές, συνηθίσαμε όχι μόνο να βλέπουμε τους κρατούμενους στο προαύλιο, στις εργασίες τους, στο γήπεδο να γυμνάζονται κτλ, αλλά να συνομιλούν και με τους επισκέπτες. Στο μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως περίπου μέχρι τις 9 οι κρατούμενοι μπορούν να μεταβούν στα μαγειρεία για το πρόγευμα, αφού στη συνέχεια θα πρέπει να μεταβούν στις εργασίες στους, στις οποίες είναι ενταγμένοι.

Ωστόσο, κατά την επίσκεψη της υπουργού Δικαιοσύνης, δεν κινείτο φύλλο!

Εν τέλει, όπως μας αναφέρθηκε, η Διεύθυνση έδωσε οδηγίες, όπως οι κρατούμενοι παραμείνουν περιορισμένοι στις πτέρυγες τους κατά την επίσκεψη της υπουργού Δικαιοσύνης, πλην της πτέρυγας των γυναικών όπου επισκέφθηκε στη συνέχεια η κ. Προκοπίου. Άγνωστο βεβαία εάν ήταν εις γνώση της κ. Προκοπίου, ωστόσο σίγουρα δεν τίθετο κανένα θέμα ασφάλειας, ούτε προέκυψε ποτέ. Το μόνο που θα μπορούσε να συνέβαινε, ήταν κρατούμενοι να απευθυνθούν στην υπουργό, εάν ήθελαν να της μεταφέρουν κάτι, ή της μιλήσουν για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους ή απλά να συνομιλήσουν μαζί της σε ανθρώπινο επίπεδο. Ενδεχομένως ο λόγος που παρέμειναν κλειστοί ήταν για να μην πάει οτιδήποτε λάθος... Βέβαια η επίσκεψη σημαδεύτηκε με απόπειρα αυτοκτονίας, η τέταρτη στη σειρά από τον Ιανουάριο, ενώ καταγράφηκε και μια αυτοκτονία.

Πέραν τούτου όμως, το σκεπτικό να περιορίσεις τους κρατούμενους για να μην έρθουν σε επαφή με την υπουργό, εάν δεν ήταν δική της επιθυμία, τότε πρωτίστως θα έπρεπε να ενοχλήσει την ίδια την Άννα Προκοπίου και η ίδια θα έπρεπε να αναζητήσει να συνομιλήσει και να δει κρατούμενους, δεδομένου πως η ίδια στήριξε και στηρίζει όπως είπε, τη σωφρονιστική εποχή. Και σε μια τέτοια εποχή, η άμεση επαφή με τους κρατούμενους, σε ανθρώπινο επίπεδο, ώστε να νιώσουν πως η πολιτική προϊστάμενη του Τμήματος στηρίζει κάθε προσπάθεια τους για αλλαγή και πως θα συμβάλει στον σωφρονισμό και την επανένταξη τους, έχει τη σημασία του. Άλλωστε, το επίκεντρο ενός Σωφρονιστικού Ιδρύματος, δεν είναι μόνο τα μέλη του προσωπικού που βρέθηκαν στο κλειστό θέατρο, αλλά οι κρατούμενοι στους οποίους επενδύεις μέσα από διάφορες πρακτικές, ώστε να εφαρμόζεται η σωφρονιστική πολιτική.

Συνεπώς, ενδεχομένως μια επίσκεψη στα σχολεία, στα εργαστήρια και μια επαφή με τους κρατούμενους, να ήταν πιο εποικοδομητικής σημασίας, αντί οι κρατούμενοι να παραμείνουν περιορισμένοι μέχρι την αποχώρηση της υπουργού. Και αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε ενδεχομένως εν τέλει να ήταν συγκυρία που κοιμόντουσαν όλοι και δεν είχε ούτε ένα, μα ούτε ένα, έξω στην αυλή και στο γήπεδο... Και στο τέλος της ημέρας, ας «ξυπνούσαν» 10-20 άτομα της επιλογής τους, που θα συνομιλούσαν με την υπουργό, έστω για τους τύπους. Για μία καλημέρα...

Δειτε Επισης

Είναι πολλά τα λεφτά, τα ευλογημένα του Θεού…
Αναπαράσταση του... καφενέ για θανατηφόρο
Οι επικρίσεις για την γυναικοκτονία, η σύλληψη του μοναχού και οι συγκυρίες
Οι Παγκύπριες εν μέσω καύσωνα και το πείραμα της Βουλής που δεν έγινε
Το… πελλοκοπελλούι με το κοντοπαντέλονο που το Μένοικο που έκανε «ΠΑΜ»
Στον Καρογιάν ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη… Τιμής ένεκεν
Τα αλληλοlikes Κωνσταντίνου και Ελένης και τα στοιχήματα για καβγάδες και κρασί στις Βρυξέλλες
Εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Σταθμού Πισσουρίου από τον ΠτΔ και η παραβίαση Δικαστικών αποφάσεων
Ο Νίκος, ο Φειδίας, ο Αβέρωφ και η ιστορία του Χριστόφορου
Κωμικοτραγικά γεγονότα στα Δικαστήρια εν έτη 2024-Ολόκληρος αγώνας για βρεθεί Projector ή υπολογιστές