Εκμηδενίζεται το ΦΠΑ σε προϊόντα, παίρνουν ανάσα οι καταναλωτές-Φόβοι για αισχροκέρδεια

Ακτίδα φωτός και ελπίδας διαφαίνεται μέσα από την πρόταση που προχωρεί προς υλοποίηση, για τον μηδενικό ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα για περίοδο έξι μηνών, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση της ακριβείας, που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά βασικών υλικών αγαθών.

Συγκεκριμένα, στον κατάλογο που έχει καταλήξει το Υπουργείο Οικονομικών για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, περιλαμβάνονται προϊόντα όπως τα αυγά, το ψωμί, το γάλα, οι παιδικές τροφές, οι παιδικές πάνες και πάνες ενηλίκων και ορισμένα είδη γυναικείας υγιεινής. Η εν λόγω λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται να οδηγηθεί προς έγκριση την επόμενη βδομάδα που θα πραγματοποιηθεί το Υπουργικού Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εφαρμογή του μέτρου για περίοδο έξι μηνών, ενώ αναλόγως της οικονομικής κατάστασης, ίσως να υπάρξει παράταση στον μηδενικό συντελεστή.

Μιλώντας στον REPORTER, η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, ανέφερε ότι αν και στον Σύνδεσμο Καταναλωτών δεν έχει κοινοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση Νόμου από το Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να γνωρίζουν τις διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν, ωστόσο, «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι έχουν κλειδώσει κάποια προϊόντα, με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι το γάλα, το ψωμί, οι βρεφικές τροφές, παιδικές πάνες και πάνες ενηλίκων και είδη γυναικείας υγιεινής».

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών χαιρετίζει θετικά την πρωτοβουλία που έλαβαν σε συνεργασία τα δυο Υπουργεία, όμως, «παρ’ όλα αυτά αναμένουμε ότι θα επεκταθεί ο κατάλογος αυτός και θα συμπεριληφθούν και άλλα προϊόντα, ώστε ακριβώς να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο αυτό το οποίο προσφέρεται προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια».

Ανησυχία για αισχροκέρδεια

Για τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας που τυχόν θα υπάρξουν ανησυχεί την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, αφού σε άλλες χώρες που ακολουθήθηκε παρόμοια τακτική με μηδενικό ΦΠΑ, ορισμένες επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής, να μην βλέπει κάποια διαφοροποίηση στο καλάθι της αγοράς.

Όπως ανέφερε η κ. Χρήστου, «ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει και έχει συζητηθεί και με άλλες οργανώσεις καταναλωτών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σε κάποιες εξ’ αυτών εφαρμόστηκε το μέτρο για μείωση του συντελεστή για ΦΠΑ, ή για να μηδενιστεί ο συντελεστής, μας έχουν αναφέρει ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις αισχροκέρδειας, στα πλαίσια των οποίων κάποιες επιχειρήσεις προχωρούν στο να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους και επομένως όταν έρχεται αυτός ο μειωμένος συντελεστής, δεν είναι τόσο ξεκάθαρη η μείωση που υπάρχει».

Έτσι, όταν συμβαίνει αυτό, συμπλήρωσε, «είναι σάμπως και ο καταναλωτής αγοράζει το προϊόν χωρίς να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Είναι κάτι που μας προβληματίζει και βέβαια το παρακολουθούμε και εμείς σαν Σύνδεσμος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι υπάρχει και η αρχή της ελεύθερης αγοράς στην οποία, μπορούν οι επιχειρήσεις να αυξάνουν τα προϊόντα τους, αλλά παρ’ όλα αυτά ευελπιστούμε ως Σύνδεσμος, ότι δεν θα καταχραστούν αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης και θα συνεργαστούν όλοι για το καλό συμφέρον των καταναλωτών».

Δειτε Επισης

Υπεραμύνεται των αποφάσεων της για Κατσουνωτό η Εισαγγελία-Αντεπιτίθεται στην Αρχή, ενοχλημένη με τις επικρίσεις
H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος