Κάνει τον απολογισμό του και βάζει πλώρη για ανανέωση και ηρεμία ο ΔΗΣΥ

Πραγματοποιείται σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, το 17ο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πρόκειται για μια διαδικασία που ως βασικό στόχο έχει τον απολογισμό της απερχόμενης ηγεσίας, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανώτατη ηγεσία και τα αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις επαρχίες το επόμενο Σάββατο.

Με δεδομένη τη μεγάλη κρίση που έχει περάσει η παράταξη το προηγούμενο διάστημα και την ήττα στις Προεδρικές Εκλογές, το Συνέδριο αναπόφευκτα θα απασχολήσει η αποτίμηση της εκλογικής πορείας του κόμματος και των αιτιών που οδήγησαν στο κακό αποτέλεσμα, ως μέρος της ευρύτερης αξιολόγησης των προηγούμενων ετών. Αναμένεται, ταυτόχρονα, να χρησιμοποιηθεί ως βήμα από μέλη που έχουν έντονη άποψη για συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, στα οποία αποδίδεται η εσωστρέφεια αλλά και ο διχασμός που παρουσιάστηκε τους προηγούμενους μήνες.

Ανάμεσα στα μέλη υπάρχουν διάφορες απόψεις ως προς το ποιοι χειρισμοί δεν ήταν ορθοί, οι οποίοι δεν αφορούν αποκλειστικά τις Προεδρικές Εκλογές, αλλά ουσιαστικά τη διαχείριση της δεκαετίας, κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης βρισκόταν στην Προεδρία του κράτους και ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο τιμόνι του κόμματος. Για παράδειγμα, μία από αυτές είναι πως έχει δημιουργηθεί διάσταση μεταξύ της ηγεσίας και της βάσης, η οποία πρέπει να γεφυρωθεί. Επίσης υπάρχει η αντίληψη πως το κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες του και πρέπει να αναπροσαρμόσει την ιδεολογική του πυξίδα. Κάποιοι διαπιστώνουν ότι, κατά την ενάσκηση της εξουσίας, έγιναν επιλογές που προκάλεσαν την αποξένωση μερίδας της βάσης, που αισθάνθηκαν ότι ο ΔΗΣΥ δεν τους αντιπροσωπεύει πλέον. Αυτή η αυτοκριτική, σε συνδυασμό με την ανάλυση των λόγων που οδήγησαν στο κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική βάση συμπερασμάτων για τα επόμενα βήματα στην παράταξη.

Αρκετή έμφαση αναμένεται να δοθεί στις παρεμβάσεις και στην ανάγκη για ενότητα, ένας στόχος που φαίνεται σταδιακά να επιτυγχάνεται με την πάροδο του χρόνου και την απομάκρυνση από τα γεγονότα των Προεδρικών Εκλογών. Το γεγονός ότι εξελέγη νέα πρόεδρος μέσα από μια πολύ πολιτισμένη και ήρεμη διαδικασία, αλλά και το ότι φαίνεται να έχει ξεθυμάνει σε κάποιο βαθμό η υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Αναστασιάδη, επίσης συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. Παρά ταύτα, όλοι θα ήθελαν να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες, που να μην επιτρέπουν να διαβρώνεται η ενότητα όταν παρουσιάζονται δυσκολίες και διαφωνίες.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν όλα τα μέλη δικαίωμα συμμετοχής στο Συνέδριο. Οι σύνεδροι ανέρχονται σε περίπου τρεις χιλιάδες και αποτελούν πρόσωπα που είτε είναι εκλελεγμένα είτε διορισμένα και συμμετέχουν σε διάφορα κομματικά όργανα και οργανώσεις. Για την είσοδό τους στον χώρο του Συνεδρίου απαιτείται ταυτοποίηση, καθώς στην Πινδάρου σίγουρα θα ήθελαν να αποφύγουν δυσάρεστα φαινόμενα όπως αυτά που παρουσιάστηκαν στη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών, όταν το Συνεδριακό «κατέλαβαν» δεκάδες πρόσωπα, που προέβησαν σε προπηλακισμούς και τραμπουκισμούς, κάποια εκ των οποίων, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, δεν ήταν καν μέλη του ΔΗΣΥ.

Δικαίωμα λόγου έχουν όλοι οι σύνεδροι, ωστόσο θα πρέπει να εγγραφούν στον κατάλογο ομιλητών εκ των προτέρων. Εγγραφές γίνονταν αποδεκτές ηλεκτρονικά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δικαιούνται να γραφτούν και μεταξύ 9 και 10 το πρωί σήμερα. Έχει αποφασιστεί πως το κάθε μέλος θα έχει πέντε λεπτά χρόνο για την παρέμβασή του, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όπως έχει προγραμματιστεί, μέχρι τις 3:00 το απόγευμα. Αναμένεται πως τον λόγο θα λάβουν και πολλοί από τους δεκάδες υποψήφιους για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, προωθώντας εμμέσως την υποψηφιότητά τους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί με απολογισμό της απερχόμενης ηγεσίας από τον αναπληρωτή πρόεδρο, Χάρη Γεωργιάδη. Τον λόγο ακολούθως θα έχουν ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Το ανοιχτό μέρος της διαδικασίας θα κλείσει η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου με τη δική της ομιλία, η οποία θα δώσει, ουσιαστικά, και το πρόσταγμα για το μέλλον.

Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά τις Προεδρικές Εκλογές που θα βρεθούν μαζί σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι δικοί τους απολογισμοί. Η εκτίμηση των στελεχών είναι ότι δεν θα επιδιώξουν να αναζωπυρώσουν την αντιπαράθεσή τους δημοσίως, αφού και οι δύο αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο είναι ζημιογόνο για την παράταξη, σε μία περίοδο που προσπαθεί να επανακάμψει και να ανανεωθεί. Γι’ αυτό και αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν το παράδειγμα για μια παραγωγική συζήτηση.

Δειτε Επισης

«Εδώ και μία εβδομάδα με παρακολουθεί, θα σας κάψω, απείλησε»-Η δραματική κατάθεση της 40χρονης
Οργή στη Νιγηρία για τον ομαδικό γάμο 100 κοριτσιών και νεαρών γυναικών
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Μετά την Σιλιάνοφσκα προκαλεί και ο Μιτσκόσκι-«Θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία, αν θέλετε, πάμε Χάγη»
Η Λετονία συνέλαβε δύο υπόπτους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023