Προωθούν συμμετοχή ηλικιωμένων σε δραστηριότητες και δράσεις για μείωση χάσματος γενεών

H ενεργός γήρανση έχει πολυάριθμα οφέλη για τα άτομα, τις κοινότητες και τις κοινωνίες στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων αποτελεσμάτων υγείας, αυξημένης κοινωνικής συνοχής και μειωμένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ενεργό Γήρανση και τη Διαγενεακή Αλληλεγγύη στις 29 Απριλίου.

Σε ανακοίνωση, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας σημειώνει ότι στο πλαίσιο αυτό προωθεί τη συμμετοχή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευεξία, ενώ παράλληλα προωθεί δράσεις για μείωση του χάσματος των γενεών μέσα από διαγενεακές δραστηριότητες.

Αναφέρει, ακόμα, ότι η ενεργός γήρανση είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν υγιείς και ικανοποιητικές ζωές καθώς γερνούν και προσθέτει ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη, στη βάση συγκεκριμένων επιστημονικών προγραμμάτων. Καλεί, δε, την πολιτεία να προτεραιοποιήσει τη δημιουργία δομών που να προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.

«Λόγω της ιδιαίτερης αξίας των προγραμμάτων πρόληψης για ενεργό, υγιή και αξιοπρεπή γήρανση το Παρατηρητήριο απευθύνει δημόσια πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Υγείας και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας να επισκεφθούν το πρότυπο «Κέντρο Μνήμης» του οργανισμού στη Λεμεσό, ώστε να εξακριβώσουν οι ίδιοι τα τεράστια οφέλη που έχουν στη ψυχοσωματική υγεία των συμμετεχόντων αυτά τα προγράμματα», σημειώνει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το Παρατηρητήριο θεωρεί ότι είναι υψίστης σημασίας τα προγράμματα αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, «καθώς παρέχουν στους ηλικιωμένους μια αίσθηση σκοπού, κοινωνική υποστήριξη και την ευκαιρία να μεταφέρουν τη σοφία και τις εμπειρίες τους στις νεότερες γενιές».

«Μέσα από αυτά τα προγράμματα, οι νέοι αποκτούν επίσης νέες προοπτικές για τη ζωή αλληλεπιδρώντας με ηλικιωμένους ενήλικες και τους βοηθά να έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση απέναντι στις ανάγκες των άλλων, ενώ παράλληλα προάγει τον σεβασμό και την αλληλεγγύη», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συννεφιά και ελαφρές βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Σωσίβιο για τους αμάχους στη Μέση Ανατολή η Κύπρος-Πολυεπίπεδος και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Δημοκρατίας
Ένα χρόνο μετά κι ακόμη δεν απάντησαν σε καταγγελία για παράνομο βρεφονηπιοκομικό οι ΥΚΕ
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος
Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή-Παρουσιάζει πλεόνασμα 4,8%