Νέο διάταγμα Πούτιν για απελάσεις ανθρώπων που κατοικούν στα προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα που δίνει σε ανθρώπους που ζουν σε ουκρανικές περιοχές, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, τη δυνατότητα να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα, με το διάταγμα να ανοίγει το δρόμο στην απέλαση όσων αρνηθούν να το πράξουν αυτό, ή δεν νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους.

Η ισχύς του διατάγματος επεκτείνεται στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τις οποίες η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς, τις οποίες η Μόσχα αναγνωρίζει ως μέρη της ρωσικής επικράτειας, αλλά ελέγχει στρατιωτικά εν μέρει. Αυτές είναι οι ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Το Κίεβο τονίζει ότι θα ανακαταλάβει στρατιωτικά και τις τέσσερις επαρχίες αυτές και κατηγορεί τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εκφοβίσει Ουκρανούς πολίτες να αποδεχτούν να λάβουν ρωσική υπηκοότητα.

Το νέο διάταγμα καθορίζει τρόπους με τους οποίους Ουκρανοί πολίτες, κάτοχοι διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί από αποσχισθήσεις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και κάτοικοι των εν λόγω τεσσάρων επαρχιών, μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία να γίνουν Ρώσοι υπήκοοι ή να νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους μέσω των ρωσικών αρχών.

Ωστόσο, το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι όποιος δεν προβεί σε αυτά τα μέτρα έως την 1η Ιουλίου του 2024 θα θεωρείται ξένος υπήκοος, κάτι που θα τον αφήσει έκθετο σε απέλαση από έδαφος που η Ρωσία θεωρεί δικό της.

Το διάταγμα δίνει παράλληλα στις αρχές την εξουσία να απελαύνουν άτομα από αυτές τις τέσσερις ουκρανικές κατεχόμενες από την Ρωσία επαρχίες, αν οι ρωσικές ή φιλορωσικές αρχές εκεί θεωρούν ότι τα άτομα αυτά συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας ή συμμετέχουν σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις, όπως τις αναφέρει το διάταγμα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Σύροι διώκονταν επί καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ
Η Ρωσία έριξε βαλλιστικούς πυραύλους στο λιμάνι της Οδησσού-Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
ΒΙΝΤΕΟ: Σε διαθεσιμότητα στρατιωτικός stalker που είχε γίνει εφιάλτης σε δύο γυναίκες στην Ελλάδα
Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα του γιου του επιχειρηματία ο Ivan Greko και οι άλλοι απαγωγείς
«Θα παίξουμε με τον δικό μου τρόπο»-Πού ποντάρει ο Τραμπ με τους δασμούς 50% στην ΕΕ
Σπέρμα δότη με σπάνια γενετική μετάλλαξη κατέληξε σε 67 παιδιά στην Ευρώπη-10 διαγνώστηκαν με καρκίνο
Σκάνδαλα κλονίζουν το πριγκιπάτο-Πρώην έμπιστος του Αλβέρτου βγάζει μυστικά στη φόρα
Συνάντηση Ερντογάν με τον πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα
Σαμποτάζ η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην πόλη των Καννών
Όποιος μπήκε μέσα στο σπίτι ήταν γνωστός της λέει γειτόνισσα της 48χρονης που βρέθηκε νεκρή στη Νέα Χαλκηδόνα