Μ. Σοφοκλέους: Η υπόγεια διαμάχη και οι τάσεις ανάμεσα σε Αναστασιάδη-Αβέρωφ στον ΔΗΣΥ

Για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί ο υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, Μιχάλης Σοφοκλέους, στο Podcast Legal Matters με τον Χριστόφορο Χριστοφή.

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σήμερα, ο κ. Σοφοκλέους υπέδειξε πως το βασικό ζήτημα, είναι η απουσία δομημένου διαλόγου και αυτό της συμμετοχής των νέων. Υπενθύμισε πως παλαιότερα ο ΔΗΣΥ διέθετε δέκα με δεκαπέντε στελέχη πρώτης γραμμής, με τα οποία όταν συνομιλούσε η βάση του κόμματος, ένιωθε ότι μιλούσε με τον Συναγερμό. Σήμερα, είπε ο κ. Σοφοκλέους, δεν νιώθει ο Συναγερμικός που βρίσκεται στην Τοπική του, ή σε άλλο θεσμικό οικοδόμημα, ότι μιλά με τον Συναγερμό, εκτός κι αν μιλά με τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος.

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ:

«Αυτό ήταν το λάθος του Αβέρωφ, Έκανε όλο το κόσμο να νομίζει ότι αν δεν μιλήσεις με τον Αβέρωφ δεν έκανες τίποτα. Όταν όμως είσαι ένας άνθρωπος και έχεις μια λίστα με 200-300 τηλεφωνήματα την ημέρα, υπάρχει ανθρώπινος τρόπος να τους πιάσεις όλους πίσω. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Οι Συναγερμικοί, υπέδειξε ο Μιχάλης Σοφοκλέους, «δεν στερήθηκαν την ττόκκα, στερήθηκαν να νιώθουν ότι είναι σημαντική για την παράταξη και πως δεν τους θέλουμε μόνο για νεροκουβαλητές».

Ο υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, απάντησε και σε διάφορα επιχειρήματα που ακούγονται εναντίον του, πως αποτελεί βασικό μειονέκτημα, το γεγονός πως δεν είναι εκλελεγμένος βουλευτής. Διερωτήθηκε τι θα γίνει εάν εκλεγεί ο Ευθύμιος Δίπλαρος, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2026 και με βάση το καταστατικό του κόμματος, δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής μετά από τρεις θητείες.

«Οι κανόνες που προσπαθούν να βάλουν ορισμένοι για το αν είναι έτσι ή αλλιώς, δεν είναι έτσι. Ο αναπληρωτής έχει συγκεκριμένα καθήκοντα στον ΔΗΣΥ. Κατ’εξοχήν καθήκον του είναι να ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας. Μια προεκλογική εκστρατεία, είναι πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα. Είναι τα Συνέδρια που πρέπει να κάνουμε πιο καλά και πιο συχνά. Αυτό είναι μεγάλο θέμα».

Κληθείς να αναπτύξει μια δική του δήλωση, ότι «η Αννίτα θέλω να πολιτεύεται χωρίς να κοιτάει πίσω της», εξήγησε πως μέχρι πρόσφατα, «είχαμε μια κατάσταση είτε σου άρεσε είτε όχι ο Αβέρωφ ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Δεν μπορεί να κάνεις εκστρατεία και να κοιτάζεις πίσω ποιος κρατάει μαχαίρι. Εγώ δούλεψα σε προεκλογική με τον Κληρίδη, τον Αναστασιάδη και τον Αβέρωφ. Δεν τους αγαπούσα όλους το ίδιο, αλλά δούλεψα για όλους το ίδιο. Για αυτό δήλωσα ότι η Αννίτα θέλω να πολιτεύεται χωρίς να κοιτάει πίσω της».

Και πρόσθεσε: «Ο αναπληρωτής και οι αντιπρόεδροι πρέπει να έχουν και ένα ρόλο για να δίνουν ασφάλεια στην ηγεσία. Διότι χωρίς ασφάλεια στην ηγεσία, δεν μπορεί να υπάρχει προοπτική στην κοινωνία».

Στο ερώτημα του Χριστόφορου Χριστοφή, εάν εκλεγεί ένας εκ των άλλων δύο συνυποψηφίων του, η Αννίτα Δημητρίου θα πρέπει να κοιτάει πίσω της, απάντησε πως, «το ανέφερε ως γενική αρχή και πως ο ίδιος είναι διατεθειμένος να σταθεί ασπίδα. Αυτή τη στιγμή η Αννίτα μας δίνει μια ευκαιρία. Η ευκαιρία είναι πως σε μια περίοδο δυσπιστίας, βγήκε μπροστά με στόχο να ανασυντάξει το κόμμα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και κυρίως να μιλήσουμε στην υπόλοιπη κοινωνία. Όμως αν δεν τα βρούμε μεταξύ μας δεν μπορείς να βγεις έξω. Δεν μπορείς να βγεις έξω αν πρέπει να κοιτάξεις πίσω ποιος κρατάει μαχαίρι», ανέφερε ο Μιχάλης Σοφοκλέους.

Κληθείς να προβεί σε μια εκτίμηση, για το ποιον θα ήθελε αναπληρωτή πρόεδρο η ίδια η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως, η δική του υποψηφιότητα δίνει μια ασφάλεια στην ηγεσία και δίνει προοπτικές στον ΔΗΣΥ να μεγαλώσει ξανά. «Επειδή ακριβώς θεωρώ ότι μπορώ να ενισχύσω το πολιτικό βάθος της παράταξης», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το σλόγκαν της προεκλογικής του που είναι, «μεγάλος, σοβαρός, αυθεντικός Δημοκρατικός Συανγερμός, επεσήμανε πως σήμερα, ο Συναγερμός έχει ένα πράγμα που αναγνωρίζει όλη η κοινωνία. «Ότι είτε τους αρέσει, είτε όχι νιώθουν τον Συναγερμό ως εγγυητή της ασφάλειας και της προόδου. Από αυτό ξεκινά. Νιώθουν και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, ότι έχουν ένα αξιόπιστο συνομιλητή, που καταλαβαίνει για τι συζητούμε. Μπορεί να μην συμφωνούμε, αλλά καταλαβαίνουμε γιατί συζητούμε». Σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποίησε ο ίδιος το επίθετο «σοβαρός».

Κληθείς να απαντήσει σε ένα ερώτημα που αποτελεί θέμα συζήτησης σε όλα τα επίπεδα του Συναγερμικού κόσμου, αν πρέπει δηλαδή το κόμμα να είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, ο Μιχάλης Σοφοκλέους, υπέδειξε πως επιτέλους αυτή η συζήτηση θα πρέπει να τελειώσει. «Δεν μπορεί ο Συναγερμός να μην είναι αντιπολίτευση. Υπάρχουν στιγμές που τα κόμματα που κυβερνούν, θα κάνουν νερά. Ο ΔΗΣΥ εκεί θα πρέπει να βγει μπροστά και να στηρίζει το σωστό, ακόμα κι αν θα φάει αυτός το πολιτικό ξύλο. Δεν μπορεί όμως να απολέσει την αντιπολιτευτική ιδιότητα του, σε ό.τι πάει να γίνει λάθος. Ο Συναγερμός δεν μπορεί να γίνει ουρά οποιασδήποτε κυβέρνησης και ειδικά του ΔΗΚΟ.

Σε σχέση με τις τάσεις που αναπτύσσονται εντός του κόμματος, μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, και στο ερώτημα αν ασκούν επιρροή στο κόμμα, ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως μετά από δέκα χρόνια Κυβέρνηση, μαζί με τους υπουργούς και οι πρώην πρόεδροι δεν έχουν ευκρινή ρόλο στο κόμμα. « Με όλα τους τα λάθη και των δύο, δεν μπορεί να διαγράψει κανείς ότι ο Αναστασιάδης πήρε τη χώρα στο γκρεμό και τη διέσωσε, οδηγώντας στην στην ανάπτυξη, τις Μεταρρυθμίσεις και τόσα έργα. Με όλα τα λάθη του Αβέρωφ, δεν μπορεί κανείς να διαγράψει ότι με αυτοθυσία, έδωσε τις μάχες και έπεφτε στη φωτιά», είπε ο κ. Σοφοκλέους.

«Υπάρχει υπόγεια διαμάχη στον ΔΗΣΥ αυτή τη στιγμή, αλλά είναι δουλειά της νέας ηγεσίας, να ηγηθεί και να αξιοποιήσει όλους τους ανθρώπους του ΔΗΣΥ με τρόπο ευεργετικό για τη χώρα και την παράταξη, με τρόπο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα», πρόσθεσε ο υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου στον ΔΗΣΥ.

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, αναφέρθηκε και σε ένα όρο που χρησιμοποίησε για τους «μαλιστάκιδες», εντός του κόμματος. Εξήγησε πως, «άκουσα που συν διεκδικητή τη θέση, πως την πολιτική του κόμματος την εκφράζουν ο Πρόεδρος και ο εκπρόσωπος Τύπου δεν είναι δουλειά του αναπληρωτή. Καλά γιατί θέλουμε ηγεσία τότε;», διερωτήθηκε.

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων