Α. Προκοπίου: Χτίζουμε και δεν χαλούμε στις Φυλακές, δεν επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος

Τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει να χτίζει στη βάση του σωφρονιστικού έργου που εφάρμοσε η προηγούμενη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και ότι δεν θα επιστρέψει σε προηγούμενες εποχές, που δεν συνάδουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, έδωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, δίνοντας έτσι το στίγμα ότι η εποχή των αστυνομικοκρατούμενων φυλακών αποτελούν παρελθόν και δεν πρόκειται να επανέλθει.

«Χτίζουμε και δεν χαλούμε στις Φυλακές» ήταν τα ακριβή της λόγια κ. Προκοπίου, ερωτηθείσα σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους κρατούμενους με τον προσωρινό διορισμό του αναπληρωτή Διευθυντή Ιωάννη Καπνουλλά, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας.

Η κ. Προκοπίου πραγματοποίησε την πρώτη της εθιμοτυπική επίσκεψη στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ σε δηλώσεις της θέλησε να τονίσει πως πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αυτό εφαρμόζει την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθείται, είναι να ακολουθήσει τη φιλοσοφία του σωφρονισμού στις Κεντρικές Φυλακές, ειδικά μετά και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς κρατουμένων ότι οδηγείται το ίδρυμα σε καταστάσεις προ Αριστοτέλους-Δημητρίου, ειδικά αυτή τη στιγμή, που στην ηγεσία βρίσκεται άτομο από την Αστυνομία.

«Πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά και να βελτιωνόμαστε και να μην επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος που δεν συνάδουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θεωρώ αυτονόητο ότι χτίζουμε και δεν χαλούμε στις Φυλακές, αυτή είναι η φιλοσοφία και αυτή τη φιλοσοφία ενστερνίζονται και όλες οι προτάσεις που θα πάνε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας», ξεκαθάρισε η υπουργός.

Στο μεταξύ, η Άννα Προκοπίου θέλησε να τονίσει πως το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών είναι ανοιχτό, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έχουν ετοιμαστεί κάποιες προτάσεις για αλλαγή της κατάστασης στο σωφρονιστικό ίδρυμα σε ότι αφορά τον υπερπληθυσμό και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως να παραδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τις μελετήσει με την ομάδα του, ώστε να προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, για ψήφιση.

«Το δεύτερο που μπορώ να πω σήμερα, με πολλή θετικότητα, είναι ότι η ομάδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης επεξεργάζεται πολλές προτάσεις και σκέψεις να προχωρήσουμε με προγράμματα, που αφορούν την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία και επίσης με προγράμματα που αφορούν την αποθεραπεία μέσα στις Φυλακές, αλλά και άλλες επιμορφωτικές προτάσεις. Είμαστε σε επαφή και με εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν εμπειρογνωμοσύνη σε αυτά τα θέματα, αφού ο τρίτος πυλώνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία διεύθυνση του Υπουργείου μας που επωμίζεται μεγάλο φόρτο εργασίας, τα καθήκοντα της οποίας θα αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταφέρει να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο στα μέτρα που εξετάζει το Υπουργείο της συμπεριλαμβάνεται και το πολυσυζητημένο βραχιολάκι, η κα. Προκοπίου ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή, δεν είναι πρόθεσή τους να ασχοληθούν με ζητήματα που άπτονται αλλαγής της νομοθεσίας ή χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης.

«Σε πρωταρχικό στάδιο, οι προτάσεις αφορούν την αποσυμφόρηση των Φυλακών με νέους σχεδιασμούς. Αναφορικά με ζητήματα που εμπίπτουν στην αλλαγή της νομοθεσίας και εισαγωγή προτάσεων όσον αφορά στις ποινές ή το βραχιολάκι, είναι προτάσεις στις οποίες δεν έχουμε καταλήξει μέχρι στιγμής και αντιλαμβάνεστε ότι αφορά και την Βουλή. Εκεί δεν μπορώ να τοποθετηθώ προς το παρόν, αλλά πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε αλλαγές και προς αυτή την κατεύθυνση».

Ψάχνουν λύσεις για το πρόβλημα του συστήματος απενεργοποίησης

Η επίσκεψη της Άννας Προκοπίου στις Κεντρικές Φυλακές πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά, που το Υπουργείο Μεταφορών παραδέχθηκε ότι η συμφωνία για την τοποθέτηση συστήματος απενεργοποίησης των κινητών κατέληξε σε ένα μεγάλο φιάσκο.

«Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί και είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επιλύσουμε εμείς από μόνοι μας, είναι το ζήτημα του συστήματος της απενεργοποίησης των κινητών στις Φυλακές. Με μεγάλη μου ικανοποίηση μπορώ να πω ότι το Υπουργείο Επικοινωνιών και Μεταφορών επεξεργάζεται πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, μας κρατά ενήμερους και πιστεύω ότι θα μπορεί να μας δώσει κάποιες λύσεις, μέσα στους επόμενους μήνες και είναι κάτι που θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο, υπουργό Μεταφορών, ο οποίος κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό».

Δειτε Επισης

Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε στη Γάζα τις σορούς τριών ομήρων της Χαμάς
Δύο αδέρφια έσπασαν τον κώδικα του Ethereum και έκλεψαν crypto $25 εκατ. μέσα σε δευτερόλεπτα
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»
Εφιάλτης για 17χρονο στη Σπάρτη-Συγγενείς της κοπέλας του τον απήγαγαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια
Σκότωσε τη σύζυγο του και πήγε σε ξενοδοχείο να δει ειδήσεις ο 50χρονος στο Μενίδι
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση