Μεσολαβητική πρόταση για ΑΤΑ από Παναγιώτου στους εταίρους

Τη συμβιβαστική του πρόταση, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία σε σχέση με τον θεσμό της ΑΤΑ, η οποία προνοεί αύξηση του ποσοστού της ΑΤΑ στο 66,67%, παρέδωσε την Παρασκευή στους κοινωνικούς εταίρους ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, τονίζοντας ότι «ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά, αλλά είναι απαραίτητος για το συλλογικό καλό και για το δημόσιο συμφέρον».  

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με τους εταίρους, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η συμβιβαστική πρόταση προνοεί την ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών ετών, αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στα δύο τρίτα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντί στο 50% που ισχύει σήμερα και στο μηδέν που ίσχυε προηγουμένως, άμεση καταβολή των αυξήσεων στους εργαζομένους από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2022 και ανάπτυξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το 2025 με μονιμότητα.

«Χρειαζόμαστε εργατική ειρήνη και πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία στο θέμα της ΑΤΑ», υπογράμμισε.

«Αναμένουμε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα προσεγγίσουν τη συμβιβαστική πρόταση της Κυβέρνησης με νηφαλιότητα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως διαχρονικά λειτουργούν στη χώρα μας και αισιοδοξώ ότι κατά τη συνάντηση μας, που προγραμματίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει θετική ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Οι κοινωνικοί εταίροι θα θέσουν την πρόταση στα συλλογικά τους όργανα και θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή στις 10.00 το πρωί για να δώσουν την τελική τους θέση επί της συμβιβαστικής πρότασης του Υπουργού.

Ανέφερε επίσης ότι «πέρα από την όποια συμφωνία για την προώθηση του θεσμού της ΑΤΑ στο πλαίσιο του στόχου για μεγαλύτερη κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα με τον προσανατολισμό που τίθεται από την ΕΕ, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα, που να αποτελέσουν κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση».

«Η Κυβέρνηση διεξήγαγε εκτενή κοινωνικό διάλογο και για να βοηθήσει στην προσπάθεια για συμβιβασμό κατέθεσε σήμερα συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας και στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας», σημείωσε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι «η οικονομία μας και η κοινωνία μας χρειάζονται ομαλότητα και σταθερότητα για να έχουμε ανάπτυξη και συνοχή», προσθέτοντας ότι «το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές και οι γεωπολιτικές συνθήκες δημιουργούν έκρυθμες καταστάσεις».

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να συμφωνήσουμε, να έχουμε στην χώρα μας ομαλότητα, σταθερότητα, εργατική ειρήνη, η οικονομία μας να μπορεί να αναπτυχθεί, η κοινωνία μας να έχει συνοχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεσο αντίκτυπο από τον επόμενο μήνα στους μισθούς τους λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό του 2022».

Κληθείς να σχολιάσει τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα δοθούν στους εργοδότες σε σχέση με τη διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης για διεύρυνση της κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθορίζεται στο 80%, είναι γνωστός, προσθέτοντας ότι για προσέγγιση αυτού του στόχου «χρειάζεται η Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένες ενέργειες που σε σημαντικό βαθμό θα έχουν τη μορφή κινήτρων, τα οποία εφόσον λειτουργήσουν και εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη κάλυψη θα συνεπάγονται και προώθηση του θεσμού της ΑΤΑ για περισσότερους εργαζόμενους».

«Δεν έχουμε κάτι το οποίο να είναι αυτή την στιγμή ανακοινώσιμο, αλλά επεξεργαζόμαστε διάφορες επιλογές, οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ΑΤΑ, επειδή είναι κάτι διαφορετικό», πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφέρει τα επόμενα βήματα στην περίπτωση που είναι αρνητική η απάντηση των δυο πλευρών, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι από τη στιγμή που είμαστε σε αυτή τη διαδικασία θέλουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα, κάτι που αποδεικνύεται, όπως είπε, «μέσα από την προσπάθεια που καταβλήθηκε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης».

«Έχουμε προχωρήσει ακόμη ένα βήμα, καταθέτοντας συμβιβαστική πρόταση, η οποία είναι σύμφωνη με τις δυνατότητες της οικονομίας, οι οποίες δεν είναι απεριόριστες και οι οποίες είναι συγκεκριμένες», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αφού είπε ότι η ενδιάμεση συμφωνία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2022, ανέφερε ότι «τα όσα έχουμε ακούσει απέχουν από τους στόχους που είχαμε θέσει και από τις παραμέτρους που η ενδιάμεση συμφωνία είχε προδιαγράψει».

Στόχος ήταν η σταδιακή επαναφορά της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι το εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θα συνεδριάσει στις 15.30 σήμερα για να αξιολογήσει τις παραμέτρους που έχουν κατατεθεί από τον Υπουργό.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι πρώτη εκτίμηση της ΣΕΚ «διαγράφει το γεγονός ότι δεν καλύπτονται όλοι οι προβληματισμοί που είχαμε θέσει και δεν προκύπτουν απαντήσεις σε σχέση με τη συνολική διευθέτηση της εκκρεμότητας σε σχέση με την αποκατάσταση της ΑΤΑ».

«Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται η διασύνδεση της αποκατάστασης της ΑΤΑ με τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δημιουργείται μεν μια προοπτική η οποία είναι συμβιβαστική», αλλά «ο βηματισμός δεν είναι αυτός που αναμενόταν να γίνει, έτσι ώστε να είναι σαφής η προδιαγραφή της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ».

Ανέφερε ότι θα ενημερωθεί η εκτελεστική επιτροπή της ΣΕΚ σε σχέση με το περιεχόμενο της πρότασης και «στη συνέχεια θα ενημερώσουμε και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα που συναποτελεί την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη».

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι η ΔΕΟΚ θα πάρει την απόφαση της σήμερα το απόγευμα κατά τη συνεδρία του εκτελεστικού της συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «είναι μία πρόταση, η οποία απέχει από βασικές αρχές τις οποίες είχε προδιαγράψει το συνδικαλιστικό κίνημα σε σχέση με την ΑΤΑ».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εργασίας για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης «ενός θέματος πραγματικά δύσκολου», είπε ότι η πρόταση δεν μας ικανοποιεί «με την έννοια ότι ήταν αυτό που προσδοκούσαμε».

«Υπάρχουν και θετικά, υπάρχουν και αρνητικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα εξετάσει την πρόταση στα συλλογικά της όργανα και στη συνέχεια «θα το δούμε με τις υπόλοιπες οργανώσεις του κρατικού τομέα αλλά και πανσυνδικαλιστικά και θα τοποθετηθούμε».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι «δεν είναι αυτό που αναμέναμε, αλλά μέσα από μια διαπραγμάτευση πρέπει να βρούμε κάποιαν χρυσή τομή», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά, καθώς θα μεταφέρει την πρόταση στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας.

«Θα κοιτάξουμε τα αρνητικά και θα ψάξουμε τα θετικά και εντός των ημερών θα επανέλθουμε με μια θέση σε ό,τι αφορά την πρόταση του Υπουργού», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή ή όχι από τα Σώματα του επιμελητηρίου και «θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας όταν συζητηθεί εκτενώς και δούμε όλα τα δεδομένα γύρω από την πρόταση που έχουμε μπροστά μας».

Ανέφερε πως το ΚΕΒΕ έχει δηλώσει πως το 50% της ΑΤΑ, όπως έχει η υφιστάμενη συμφωνία «δεσμευόμαστε να το καταβάλουμε και δεν είχαμε κανέναν πρόβλημα να συνεχίσουμε να το καταβάλλουμε».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Ασθενοφόρων
«Νόμιζα ήταν ταπεινός, σιωπούσε»-Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Τυχικό να διευθετήσει τις θέσεις του
Θλίψη στο νομικό κόσμο-Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης
Διορίστηκε το νέο ΔΣ της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
Επέκταση ωρών εφημερίας προσωπικού ιατρού για τις 25 και 26 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο ΟΑΥ
Σοβαρές ενδείξεις για στρέβλωση στην τιμή ντόπιων μπανανών εντοπίζει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Η Βουλή ενέκρινε προϋπολογισμούς τριών οργανισμών δημοσίου δικαίου
Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό υποστηρίζουν οι Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών
Αλλαγή νομικού πλαισίου Ταμείου Ευημερίας ΡΙΚ ζητά η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής
Τα ακίνητα συνέχισαν το 2024 να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας