Απέρριψε ομόφωνα την αναπομπή του Προέδρου για τις τ/κ περιουσίες η Ολομέλεια
18:47 - 27 Απριλίου 2023
Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε ομόφωνα την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο νόμο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών τον οποίο ψήφισε στις 30 του περασμένου Μαρτίου.
Ο νόμος αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 12 Απριλίου 2023 κατ’ επίκληση του άρθρου 51.1 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο αναπεμφθείς νόμος προνοούσε όπως προτού παραχωρηθεί σε οποιοδήποτε δικαιούχο τουρκοκυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία για σκοπούς στέγασης ή επαγγελματικής χρήσης, ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για σκοπούς ασφάλειας να μεριμνά για την εκπόνηση σχετικής μελέτης αναφορικά με τη στατική επάρκεια του συγκεκριμένου ακινήτου, αφού είχε διαπιστωθεί ότι ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών παραχωρούσε τουρκοκυπριακές περιουσίες σε δικαιούχους οι οποίες έχρηζαν σημαντικών επιδιορθώσεων ή/και αναβαθμίσεων.
Ανάμεσα στους λόγους αναπομπής ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι με το νόμο η νομοθετική εξουσία επεμβαίνει στον τομέα αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας, κατά παράβαση της αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών.
Ανέφερε ακόμα ότι η εκτελεστική εξουσία ετοίμασε νομοσχέδια που ρυθμίζουν τον σκοπό του υπό αναπομπή Νόμου και αναμένεται μετά τον Μάιο να κατατεθούν στη Βουλή.
Σημείωσε επίσης ότι ο αναπεμφθείς νόμος επιφέρει αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών του κράτους.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι η ανάγκη για έλεγχο προέκυψε μετά από ένα τραγικό σεισμό στην Τουρκία και Συρία και θα ήταν ανεύθυνοι, όπως είπε αν δεν συνυπολόγιζαν αυτό το γεγονός. Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να μην συνυπολογίζει ενδεχόμενο σεισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι η αναπομπή δεν είναι της εκτελεστικής εξουσίας αλλά του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Το θέμα, είπε αφορά την ασφάλεια και υγεία όχι μόνο των κατοίκων στις τ/κ κατοικίες αλλά και ενός κρίσιμου αριθμού ατόμων που επισκέπτεται επαγγελματικά υποστατικά σε τ/κ περιουσίες.
Όσον αφορά το κόστος, είπε ότι η υπηρεσία υποχρεούται να προχωρήσει πρώτα στη διενέργεια μελέτης και όχι στις επιδιορθώσεις. Μπορεί, όπως είπε, η υπηρεσία να υποχρεώσει τον ενοικιαστή να κάνει τις εργασίες ή να θέσει ψηλότερο ενοίκιο για να πάρει πίσω το ποσό που επένδυσε. Δεν μπορεί, όπως είπε, να προϋπολογίζονται χωρίς μελέτη 30.000 ευρώ για την επισκευή μιας κατοικίας και όταν μπαίνουν μέσα οι τεχνίτες να φτάνει το κόστος στις 95 χιλιάδες, όπως υπήρξε σε συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου, εξέφρασε την έκπληξή του για την αναπομπή του Προέδρου σε ένα ζήτημα που αφορά τον προσφυγικό κόσμο και με στόχο να διασφαλιστεί η ασφάλεια και υγεία του. Όπως είπε, η αναπομπή αυτή ακυρώνει και είναι ανακόλουθη με τη φιλοσοφία και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης που εξήγγειλε το σχέδιο για τις προσφυγικές πολυκατοικίες. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για ζήτημα αύξησης δαπανών, αφού μέσα από τη διενέργεια στατική μελέτης, είναι δυνατόν να προληφθούν φαινόμενα κατασπατάλησης χρήματος κατά την επιδιόρθωση τ/κ κατοικιών, που πολλές φορές στοίχισαν πολύ περισσότερο από 35.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο.
Εξέφρασε επίσης απογοήτευση για την αναφορά του Προέδρου για τα επαγγελματικά υποστατικά και την ομολογία ότι δεν υπάρχει μελέτη και το κράτος μισθώνει επικίνδυνα υποστατικά λαμβάνοντας το 80% του αγοραίου ενοικίου.
Ο κ. Γεωργίου, ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση φέρει σχετικά νομοσχέδια και υπερψηφιστούν είναι έτοιμοι να ψηφίσουν καταργητικό νόμο για την συγκεκριμένη πρόταση.
Ο επίσης Βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριακός Χατζηγιάννης κάλεσε την Κυβέρνηση να είναι ευαίσθητη για την ποιότητα όλων των τ/κ κατοικιών που δεν θα περάσουν από τη διαδικασία της μεταβίβασης και βρίσκονται σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Ζήτησε να υπάρξει πρόγραμμα από πλευράς της Κυβέρνησης με τρόπο που να διασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό η ασφάλεια αυτών των κατοικιών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης είπε πως διαφωνεί ότι η επιδίωξη αυξημένης ασφάλειας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας αλλά, όπως είπε, είναι και της νομοθετικής εξουσίας και δεν έχουν ισχύ τα περί διάκρισης εξουσιών. Όπως ανέφερε, τίθεται περισσότερο ένα ζήτημα ηθικής τάξης και πρέπει να επιδεικνύεται περισσότερος σεβασμός από όλους σε μια πρόταση προς την ορθή κατεύθυνση και να συζητείται εγκαίρως εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι τα έξοδα που αναφέρονται στην πρόταση δεν αφορούν κάποιο είδος πολυτελείας αλλά γίνονται έξοδα ώστε το σπίτι που τους δίνεται να μην πέσει στο κεφάλι των δικαιούχων και να μπορούν να επιβιώσουν σε αυτό. Είπε επίσης ότι κερδίζεται πολύς χρόνος αν αυτό γίνεται πριν από την παράδοση του σπιτιού.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι η στατική μελέτη είναι αναγκαία για οικίες που είναι άνω των 50 ετών και κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να αναθεωρήσει τη στάση της στην συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Την κάλεσε επίσης να φέρει και ενώπιον της Βουλής τα νέα κριτήρια διάθεσης των τ/κ περιουσιών.