Δεν συμβιβάζονται με τη διχοτόμηση ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες για την Πρωτομαγιά

Το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζονται με τη διχοτόμηση και θα συνεχίσουν τον αγώνα και τις κοινές τους δράσεις με μοναδικό στόχο την επικράτηση της ειρήνης και την επανένωση της πατρίδας μας, τονίζουν ΠΕΟ  και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέλη της ΠΣΟ, στην κοινή διακήρυξή τους με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς, την οποία θα γιορτάσουν από κοινού.

Στην κοινή τους διακήρυξη, που αναγνώσθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ, οι οργανώσεις ΠΕΟ, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες, όπως αναφέρθηκε

«Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά αφού η μακροχρόνια στασιμότητα και η απουσία διαλόγου σε συνδυασμό με την δημιουργία νέων τετελεσμένων οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας», τονίζουν οι συντεχνίες.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από τις δύο κοινότητες καλούν τους δύο ηγέτες να προσέλθουν και να συνεχίσουν άμεσα τη διαδικασία των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει με μοναδικό στόχο την επίλυση του κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και μακριά από σκοπιμότητες και ενέργειες που θα δημιουργήσουν εντάσεις.

«Με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας θα συνεχίσουμε τους κοινούς μας αγώνες μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους και με ίση πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα. Για να υπερασπιστούμε και να επεκτείνουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές».

Οι συντεχνίες σημειώνουν ότι η καπιταλιστική κρίση ολοένα και βαθαίνει και ο μόνος τρόπος για να διαφυλαχθούν και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι οι ταξικοί αγώνες. «Την ώρα που οι λαοί αντιδρούν και διεκδικούν, η απάντηση των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που κυβερνούν είναι η χρήση βίας και οι επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι, αναφέρεται στην διακήρυξη, που εδώ και σχεδόν 50 χρόνια βιώνουν τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τους πολέμους και τις ξένες επεμβάσεις.

Σημειώνουν δε ότι δυστυχώς αντί να προωθούνται ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τον σεβασμό του Διεθνές Δικαίου τα πράγματα εξωθούνται στην κλιμάκωση των εντάσεων, των εξοπλισμών και της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Οι εξοπλισμοί και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν αποτελούν την λύση αλλά αντίθετα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, σημειώνεται.

Το πρόγραμμα των Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων

Οι συντεχνίες ανακοίνωσαν ότι η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα, 1η Μαΐου στην Λευκωσία. Η ΠΕΟ θα πραγματοποιήσει στις 5.30 το απόγευμα συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα μιλήσουν η ΓΓ της Ομοσπονδίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και μετά θα ακολουθήσει πορεία προς το Λήδρα Πάλας. Οι πορείες ΠΕΟ και τ/κ συντεχνιών θα συναντηθούν και θα ενοποιηθούν στο γήπεδο της νεκρής ζώνης, στο Λήδρα Πάλας, όπου θα πραγματοποιηθεί κοινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, που θα διανθιστεί με δικοινοτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα
Συννεφιά και ελαφρές βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Σωσίβιο για τους αμάχους στη Μέση Ανατολή η Κύπρος-Πολυεπίπεδος και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Δημοκρατίας
Ένα χρόνο μετά κι ακόμη δεν απάντησαν σε καταγγελία για παράνομο βρεφονηπιοκομικό οι ΥΚΕ
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Γίνονται εκ νέου δεκτές αιτήσεις για Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Αναβάλλεται η διαμαρτυρία αγελαδοτρόφων-Θα συναντηθούν με εκπρόσωπο ΕΕ
Κατάθεση τελικής πρότασης ΟΚΥπΥ για συλλογική σύμβαση-Συνάντηση με συντεχνίες στις 7 Οκτωβρίου
Επιβεβαίωση στοιχείων πραγματικών δικαιούχων ζητά το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών
Εντός δύο εβδομάδων τα νέα μέτρα για δημογραφική πολιτική-Πάνω από τριάντα εκατομμύρια το κόστος