Ευσταθίου: Αναπροσαρμογή εκπαιδευτικών συστημάτων με νέα τεχνολογία

Η ταχύτητα της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, επιβάλλει την ανάγκη αναπροσαρμογής των εκπαιδευτικών συστημάτων, ώστε τα σχολεία να εφοδιάζουν τους μαθητές με τα κατάλληλα εργαλεία και δεξιότητες για να αξιοποιούν τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αλλά και να προφυλάσσονται από τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Ευσταθίου εκπροσώπησε την Πέμπτη την Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) σε ακρόαση με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία, στο περιθώριο των εργασιών του Δευτέρου Μέρους της Συνόδου της ΚΣΣΕ 2023 που διεξάγονται στο Στρασβούργο.

Ο Κύπριος Βουλευτής ανέφερε ότι το σημερινό συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον καταδεικνύει τη σημασία της ασφαλούς χρήσης και αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους μαθητές.

Αναφέρεται ότι υπογράμμισε ότι η σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση πρέπει, αφενός, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης και, αφετέρου, να διασφαλίζει και να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, στα πρότυπα των  κατευθυντήριων γραμμών που έχει θεσπίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την καλύτερη προστασία των καλώς νοούμενων συμφερόντων του παιδιού.  

Την ίδια στιγμή, ανέφερε, παρατηρείται μεγάλη ανομοιομορφία ανάμεσα στα κράτη μέλη σε σχέση με τον ψηφιακό αλφαβητισμό του μαθητικού πληθυσμού,  η οποία δεν πρέπει να οδηγήσει σε νέες ανισότητες και διακρίσεις στην Ευρώπη. Πρέπει, τόνισε, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτική και συμπεριληπτική παιδεία, ιδιαίτερα τα παιδιά με αναπηρίες που χρήζουν μιας πιο εξειδικευμένης διαχείρισης.

Τα σχολεία, υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου, πρέπει να έχουν την αυτονομία να αναπτύσσουν νέες μεθόδους μάθησης και διδασκαλίας, οι οποίες να προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται επαρκώς στις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε σχολικής μονάδας. Η Ευρώπη σήμερα, δεν χρειάζεται ομοιομορφία αλλά περισσότερη δημιουργικότητα ως προς τη ασφαλή χρήση και αξιοποίηση του νέου ψηφιακού περιβάλλοντος, κατέληξε.  

Δειτε Επισης

«Σήμερα είχαμε παραλαβή»-Πώς ο 59χρονος έστελνε φωτογραφίες και βίντεο στον «στρατολογητή»
Διέκοψε τη στατική φρούρηση συναγωγών ο Αρναούτης, έντονη αντίδραση Αρχιραβίνου-«Λανθασμένη απόφαση, ο κίνδυνος είναι εκεί»
Στον κόσμο του το τουρκικό ΥΠΑΜ-Υποστηρίζει πως επιχειρείται αναβίωση της... «τρομοκρατικής νοοτροπίας της ΕΟΚΑ»
Κακόβουλη η πυρκαγιά στα Μανδριά-Τέθηκε υπό έλεγχο αφού έκαψε 1,5 εκτάριο
Προσδοκία Τατάρ να αλλάξει όνομα το ψευδοκράτος-«Δεν υπάρχει κράτος βορράς-νότος. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη»
Συνελήφθη 59χρονος για κατασκοπεία στην Ελλάδα-Δρούσε για λογαριασμό ρωσικής υπηρεσίας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Νέα ΓΓ του ΕΛΚ η Ντολόρς Μονσεράτ, πρώτος Αντιπρόεδρος ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»
Πυρκαγιά στα Μανδριά Λεμεσού-Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης