Οι Βρετανοί έχουν απομακρύνει 536 πολίτες από το Σουδάν

Στους 536 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν διασωθεί από το Σουδάν στο πλαίσιο της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης με συνολικά έξι πτήσεις προς τη Λάρνακα, όπως ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη το Foreign Office.

Σύμφωνα με το Politico, 361 εξ αυτών είναι Βρετανοί υπήκοοι και οι υπόλοιποι άλλων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών Βρετανών.

Η βρετανική πλευρά είχε πει πως μέχρι σήμερα το πρωί θα είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά οκτώ πτήσεις εκκένωσης.

Η πρώτη πτήση από τη Λάρνακα προς τη Βρετανία, με περίπου 150 διασωθέντες, προσγειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Στάνστεντ.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται στο Λονδίνο είναι πως σήμερα οι πολίτες που θα μεταβούν στο αεροδρόμιο βορείως του Χαρτούμ απ’ όπου πραγματοποιούνται οι πτήσεις με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη θα είναι πολλαπλάσιοι, καθώς πλησιάζει το τέλος της εκεχειρίας των 72 ωρών.

Σε πρωινές δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είπε πως οι εναπομείναντες Βρετανοί στο Σουδάν που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα πρέπει «να μετακινηθούν τώρα».

Χθες πάντως ο επικεφαλής της επιχείρησης εκκένωσης ταξίαρχος Νταν Ριβ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πτήσεις να συνεχιστούν και μετά από την παρέλευση της εκεχειρίας, που λήγει τα μεσάνυχτα. Όπως εξήγησε, η κατάσταση στο αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται είναι ήρεμη και ο χώρος προστατεύεται από τους Βρετανούς στρατιώτες.

Αν πάντως οι πτήσεις εκκένωσης χρειαστεί να σταματήσουν, ένα πιθανό εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει μετακίνηση πολιτών σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από το Χαρτούμ ως το λιμάνι του Πορτ-Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκεί πιστεύεται ότι κατευθύνεται η φρεγάτα HMS Lancaster.

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να απορρίψει τον ισχυρισμό Γερμανών αξιωματούχων που αποκάλυψε το BBC πως η ξαφνική εμφάνιση Βρετανών στρατιωτών στο αεροδρόμιο Wadi Saeedna εξόργισε τους επικεφαλής του σουδανικού στρατού, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι πτήσεις εκκένωσης άλλων χωρών.

Στο Λονδίνο στελέχη της κυβέρνησης ρωτήθηκαν επίσης χθες πώς κάποιος που φεύγει από το Σουδάν ως πρόσφυγας για να γλιτώσει από τον εμφύλιο πόλεμο μπορεί να ζητήσει άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άντριου Μίτσελ είπε πως «για την ώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς και νόμιμες οδοί» για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αργότερα η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν επισήμανε πως «δεν υπάρχουν σχέδια» δημιουργίας νόμιμων οδών για έλευση Σουδανών προσφύγων σε βρετανικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ψήφους 289 υπέρ έναντι 230 κατά το νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τη βρετανική πολιτική για την παράνομη μετανάστευση, κυρίως μέσω της Μάγχης. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στη Βουλή των Λόρδων, όπου αναμένεται να διατυπωθούν έντονες διαφωνίες.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο ράπερ Diddy-Κατηγοίες για εκβιασμό, σωματεμπορία και εξαναγκασμό σε πορνεία
Πέραν των 450 τραυματιών και 14 νεκροί από εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ
«Αυτός μου έμαθε πώς να ναρκώνω τη γυναίκα μου, τη βιάζαμε μαζί»-Νέες αποκαλύψεις στη δίκη Πελικό
Το Βερολίνο «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο
Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο και καρφώθηκε σε ακινοποιημένο τρένο–Δεκάδες τραυματίες
Το Ισραήλ μετακινεί μονάδες στα σύνορα με τον Λίβανο-«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου»
H λίστα με τους έντεκα νεκρούς από την επίθεση στα προπύργια της Χεζμπολάχ-Ανάμεσά τους δύο παιδιά
Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση καρχαρία-Έχασε το πόδι της και πέθανε από ανακοπή
Νέος συναγερμός στην Ευρώπη-Φωτιά κοντά στο Τσέρνομπιλ αύξησε τα επίπεδα ραδιενέργειας