Λύνει τον... γόρδιο δεσμό για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ στην Αμμόχωστο η Βουλή

Τέλος σε μια διαφωνία που για τους ουδέτερους, ήταν εντελώς αχρείαστη αναμένεται να δώσει σήμερα η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, η οποία θα εγκρίνει, εκτός απροόπτου τη λύση που δόθηκε μετά από συζήτηση με τους τοπικούς φορείς. Η διαφωνία ταλαιπώρησε τη Βουλή, η οποία υποχρεώθηκε να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο για να αποφασίσει εάν ένα προσωρινό όργανο που θα έχει την ευθύνη προετοιμασίας των τοπικών αρχών για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ θα προεδρεύεται από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου ή άλλο τοπικό παράγοντα της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως καταγράφεται και στην έκθεση που ετοίμασε η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής το ζήτημα συζητήθηκε σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 2022 και στις 6 και 27 Απριλίου 2023. Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, των δήμων Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας, καθώς και των κοινοτικών συμβουλίων Αυγόρου, Άχνας, Λιοπετρίου και Φρενάρους.

Σημειώνεται επίσης ότι η επιτροπή εξέτασε το εν λόγω νομοσχέδιο κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 40A του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, για λόγους που προκύπτουν από τη σημασία και τον σκοπό της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως στις άλλες επαρχίες την προεδρία του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου ανέλαβαν οι δημάρχοι των μητροπολιτικών δήμων, των ομόνυμων δηλαδή δήμων της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Λάρνακας και της Πάφου. Η ιδιαίτερότητα της Επαρχίας Αμμοχώστου, σε συνδυασμό με τις γνωστές, τοπικιστικού χαρακτήρια διαφορές μεταξύ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, δημιούργησαν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Διαφορές που ως γνωστό δεν επέτρεψαν την δημιουργία ενός ενιαίου δήμου στην Ελεύθερη Αμμόχωστο ο οποίος διασπάστηκε σε μικρότερα κομμάτια, αφού τα τοπικά συμφέροντα επικράτησαν της κοινής λογικής και του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Επαρχίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής Εσωτερικών, σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου, ώστε, εισαχθεί σε αυτόν διάταξη αναφορικά με την εκτέλεση καθηκόντων προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από τον δήμαρχο του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου στην εν λόγω επαρχία, με στόχο να καλυφθεί το νομικό κενό που προέκυψε όσον αφορά την προεδρία κατά τη διάρκεια της έκρυθμης κατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, η προτεινόμενη νομοθεσία κρίθηκε αναγκαία, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, υπό την προεδρία του δημάρχου του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου στην εν λόγω επαρχία, ήτοι του Δημάρχου Παραλιμνίου, δεδομένου ότι δεν έχει εξευρεθεί συναινετική λύση μεταξύ των εμπλεκομένων όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα. Περαιτέρω, επισήμαναν την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου το εν λόγω συμβούλιο να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες αναφορικά με τη μεταβατική περίοδο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο στάδιο της συζήτησης του νομοσχεδίου κατά την πρώτη συνεδρία της επιτροπής, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας εξέφρασε τη διαφωνία του, αλλά και του δήμου Σωτήρας και των κοινοτήτων Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου, με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του προτεινόμενου νόμου. Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε την τροποποίηση αυτού, ώστε το ζήτημα της προεδρίας του υπό αναφορά συμβουλίου να ρυθμιστεί είτε διά της λήψης κατά πλειοψηφία απόφασης των μελών αυτού είτε με την εισαγωγή προνοιών στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία για προεδρία αυτού από τον οικείο έπαρχο ή τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, ως δημάρχου του μητροπολιτικού δήμου.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και ο Κοινοτάρχης Φρενάρους συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του προτεινόμενου νόμου. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου υποστήριξε ότι ο δήμος Παραλιμνίου αποτελεί το προσωρινό διοικητικό και αστικό κέντρο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Ο δήμος Δερύνειας, με επιστολή προς την επιτροπή, εισηγήθηκε όπως, σε περίπτωση μη υιοθέτησης της προτεινόμενης ρύθμισης, μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε καθήκοντα προέδρου να ασκεί ο δήμαρχος του δεύτερου μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου στην επαρχία Αμμοχώστου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του δήμου Δερύνειας ο οποίος παρευρέθηκε στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής διαφώνησε με την εισήγηση να εκτελεί καθήκοντα προέδρου ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, εφόσον στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν επήλθαν οποιεσδήποτε αλλαγές όσον αφορά τους κατεχόμενους δήμους.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων Κύπρου και της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου δήλωσαν ότι απαιτείται η υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με την προεδρία του υπό αναφορά συμβουλίου κατά το μεταβατικό στάδιο πάραυτα. Περαιτέρω, αναφορικά με το θέμα που τέθηκε και αφορά στην προεδρία αυτού από τον οικείο έπαρχο, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου εξέφρασε τη διαφωνία του.

Τοποθετούμενοι επί της εισήγησης, συνεχίζει η έκθεση της επιτροπής Εσωτερικών, για προεδρία του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου από τον δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δεν δύναται να προεδρεύει του εν λόγω συμβουλίου.

Επιπροσθέτως, διευκρίνισαν ότι τα καθήκοντα του προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου δεν είναι εκτελεστικής φύσεως και ότι οι λαμβανόμενες αποφάσεις δεν θα είναι εκτελεστές, αλλά μέρος μίας προπαρασκευαστικής διαδικασίας η οποία δεν επιφέρει οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι αυτές θα υπόκεινται στην έγκριση της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας η σύσταση προβλέπεται για σκοπούς διαχείρισης των ζητημάτων τα οποία αφορούν στο μεταβατικό στάδιο υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, οι ίδιοι εκπρόσωποι, αναφορικά με την εισήγηση για εκτέλεση καθηκόντων προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου από τον έπαρχο Αμμοχώστου, εξέφρασαν τη διαφωνία του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι καταστρατηγείται η έννοια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία κατά κύριο λόγο αφορά στη μεταφορά εξουσίας στους εκλελεγμένους τοπικούς άρχοντες.

Συναφώς, σε μεταγενέστερο στάδιο, στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίας της επιτροπής για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, εκπροσωπώντας επίσης τον δήμο Σωτήρας και τις κοινότητες, Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου, εισηγήθηκε όπως τροποποιηθεί το κείμενο του προτεινόμενου νόμου, ώστε αφενός οι συνεδρίες του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την επαρχία Αμμοχώστου να διεξάγονται εκ περιτροπής στους δήμους της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και αφετέρου η προσωρινή έδρα του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης που συστήνεται στην επαρχία Αμμοχώστου, διαρκούσης της έκρυθμης κατάστασης, να καθορισθεί από το συμβούλιο αυτού, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπό το φως των πιο πάνω, η επιτροπή αναφέρει πως, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών και των δήμων Παραλιμνίου και Δερύνειας, αποφάσισε να υιοθετήσει την πιο πάνω αναφερόμενη εισήγηση που υποβλήθηκε ενώπιόν της για διεξαγωγή των συνεδριών εκ περιτροπής στους δήμους της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και να τροποποιήσει ανάλογα το κείμενο του προτεινόμενου νόμου.

Συνεπώς πλέον ο Νόμος που θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από την Ολομέλεια της Βουλής, θα αναφέρει πως, «νοείται ότι, κατά τη διάρκεια της έκρυθμης κατάστασης, καθήκοντα Προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την επαρχία Αμμοχώστου εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και οι συνεδρίες του εν λόγω συμβουλίου διεξάγονται εκ περιτροπής στους δήμους αυτής».

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ