Μ. Νικολάου: Όχι σε βάρος μικρών κρατών η εκλογική μεταρρύθμιση ΕΕ

Να μην είναι εις βάρος μικρότερων κρατών – μελών της ΕΕ η προτεινόμενη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, σημείωσε χθες η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Μαρίνα Νικολάου, κατά τη συμμετοχή της μέσω διαδικτύου, σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Νικολάου αναφέρθηκε συγκεκριμένα την προτεινόμενη θέσπιση διεθνικών λιστών, στις οποίες θα περιλαμβάνονται υποψήφιοι από όλη την επικράτεια της Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος της αντιπροσώπευσης των μικρότερων κρατών-μελών της ΕΕ. Σημείωσε την ανάγκη ενημέρωσης του ΕΚ και των θεσμικών οργάνων των κρατών-μελών για τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ επί της προτεινόμενης αναθεώρησης.

Η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, προτείνεται με στόχο την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου για την εκλογή των μελών του ΕΚ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη θέσπιση διεθνικών λιστών. Στην παρέμβασή της, η κ. Νικολάου τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της ακεραιότητας των εκλογών, ως πυλώνα της δημοκρατίας, με στόχο την επαρκή και δίκαιη αντιπροσώπευση των πολιτών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ως προτεραιότητα της αναθεώρησης, η κ. Νικολάου ανέφερε την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης του ΕΚ και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και των αντιπροσώπων τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. H ισότητα των κρατών-μελών, πρόσθεσε η κ. Νικολάου, είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και, κατά συνέπεια, η αναθεώρηση δεν είναι θεμιτό να γίνει με καθολική εφαρμογή των ίδιων προτύπων για τις εκλογές σε όλα τα κράτη-μέλη και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνταγματικές, νομικές, πολιτικές και διοικητικές ιδιαιτερότητές τους.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία