Μ. Νικολάου: Όχι σε βάρος μικρών κρατών η εκλογική μεταρρύθμιση ΕΕ

Να μην είναι εις βάρος μικρότερων κρατών – μελών της ΕΕ η προτεινόμενη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, σημείωσε χθες η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Μαρίνα Νικολάου, κατά τη συμμετοχή της μέσω διαδικτύου, σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Νικολάου αναφέρθηκε συγκεκριμένα την προτεινόμενη θέσπιση διεθνικών λιστών, στις οποίες θα περιλαμβάνονται υποψήφιοι από όλη την επικράτεια της Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος της αντιπροσώπευσης των μικρότερων κρατών-μελών της ΕΕ. Σημείωσε την ανάγκη ενημέρωσης του ΕΚ και των θεσμικών οργάνων των κρατών-μελών για τη θέση του Συμβουλίου της ΕΕ επί της προτεινόμενης αναθεώρησης.

Η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, προτείνεται με στόχο την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου για την εκλογή των μελών του ΕΚ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τη θέσπιση διεθνικών λιστών. Στην παρέμβασή της, η κ. Νικολάου τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της ακεραιότητας των εκλογών, ως πυλώνα της δημοκρατίας, με στόχο την επαρκή και δίκαιη αντιπροσώπευση των πολιτών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ως προτεραιότητα της αναθεώρησης, η κ. Νικολάου ανέφερε την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης του ΕΚ και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και των αντιπροσώπων τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. H ισότητα των κρατών-μελών, πρόσθεσε η κ. Νικολάου, είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και, κατά συνέπεια, η αναθεώρηση δεν είναι θεμιτό να γίνει με καθολική εφαρμογή των ίδιων προτύπων για τις εκλογές σε όλα τα κράτη-μέλη και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνταγματικές, νομικές, πολιτικές και διοικητικές ιδιαιτερότητές τους.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Υποστήριξη Κύπρου στην Ουκρανία με αφορμή τις 1000 ημέρες από έναρξη ρωσικής εισβολής
Έκανε πρεμιέρα το «σκιώδες» του ΔΗΣΥ-«Σκοπός να συμβάλουμε έμπρακτα στην επίλυση ζητημάτων»
Η κρίση για την «προεδρία βουλής» λύθηκε μέσω Άγκυρας, γράφει ο τ/κ Τύπος
Την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία συζήτησαν οι ΥΠΑΜ ΕΕ, παρών και ο Πάλμας
Αποφασιστικότητα για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης εκφράζει ο Χαρμαντζί
Υπό απεργίες και διαμαρτυρίες η συζήτηση "προϋπολογισμού" στα κατεχόμενα
Τα «ωφελήματα» Χριστοδουλίδη και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που καταρρίπτει ισχυριζόμενες παρατυπίες
Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»
Στην Επ. Εξωτερικών αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Γαλλίας-«Θεωρούμε τη Γαλλία ένα στρατηγικό εταίρο»
Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές