Πράματα και θάματα ακούστηκαν για τις κυβερνοεπιθέσεις-Αγνόησαν υποδείξεις και εισηγήσεις από το 2018

Εισηγήσεις και υποδείξεις από αρμόδιες αρχές φαίνεται ότι δεν λήφθηκαν υπόψη από τις υπηρεσίες του κράτους, ώστε να αποφευχθούν οι κυβερνοεπιθέσεις, αναφέρθηκε σήμερα από βουλευτές.

Στην Επιτροπή Θεσμών συζητήθηκαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππου Χατζηζαχαρία, τα προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια και προστασία δεδομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από κυβερνοεπιθέσεις, ύστερα από εισήγηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ Γιώργου Κάρουλλα και Κυριάκου Χατζηγιάννη και του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι τα θέματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά και το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι υπήρχε μια υποτίμηση του κινδύνου, υπήρχαν θεμελιώδη ζητήματα που ήταν σε γνώση των υπηρεσιών και δεν προσέτρεξαν να τα λύσουν στον σωστό χρόνο. Πρόσθεσε ότι ελπίζει σε επόμενη συνεδρίαση να ακουστούν πολιτικές, που αποτρέπουν τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα είναι πρόβλημα νοοτροπίας και ότι προφανώς οι κυβερνοεπιθέσεις δεν περιμένουν τη δημόσια υπηρεσία πότε θα ανοίξει για να επιτεθούν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αλλάξουν κάποια δομικά στοιχεία, όπως και η νοοτροπία του «ωχαδελφισμού», που υπάρχει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας εξέφρασε τη θέση για ανάγκη συνεχούς επικαιροποίησης των μηχανισμών θωράκισης και διασφάλισης των υποδομών φύλαξης ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών, ειδικά σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα με ανεπτυγμένο τον τομέα των υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι το επίπεδο των δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας πρέπει να εκσυγχρονιστεί με την εφαρμογή των πλέον αποτελεσματικών διεθνών προτύπων.

Όπως έχει λεχθεί στην Επιτροπή, είπε ο κ. Κάρουλλας, πολλές κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν ληφθεί προηγουμένως τα κατάλληλα και δέοντα μέτρα όπως είχε υποδείξει η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι στην Επιτροπή ακούστηκαν πράγματα και θάματα που δεν περιποιούν τιμή για το κράτος.

Όπως είπε, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας και ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, είπε ότι είχαν υποβάλει εισηγήσεις στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για κενά που υπήρχαν και βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν και υπήρξαν επανειλημμένες συστάσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Αν γίνονταν αυτές οι βελτιώσεις, είπε, θα αποφευγόταν η κυβερνοεπίθεση στο κτηματολόγιο.

Σήμερα, πρόσθεσε, βρίσκονται δεδομένα του κτηματολογίου σε χέρια χάκερς, ενώ είπε ότι πρόκειται για «τρομερή αμέλεια» από τις κρατικές υπηρεσίες, που θα πρέπει να διερευνηθεί και οι ένοχοι να τιμωρηθούν.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σχεδόν γυμνή από κυβερνοασφάλεια.

«Ενώ από το 2018 όταν έγινε η κυβερνοεπίθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχε αποφασιστεί να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την κυβερνοασφάλεια, από τότε δεν έγινε ουσιαστικά τίποτε. Με βάση τη δήλωση του Βοηθού Επιτρόπου Επικοινωνιών όπου ανήκει η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας όλες οι θεμελιώδεις αρχές που έπρεπε να εφαρμοστούν από τις ουσιώδεις υπηρεσίες, σχεδόν δεν έχουν εφαρμοστεί από καμία ουσιώδη υπηρεσία», πρόσθεσε.

Αυτή η τραγική διαπίστωση, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, έχει λεχθεί στην Επιτροπή Θεσμών, όπου όλες οι υποδείξεις για να κάνουν τις απαραίτητες υποδομές όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες έπεφταν στο κενό. Έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες αλλά και ευθύνες των διαφόρων τεχνοκρατών στις διάφορες υπηρεσίες που ανήκουν οι κρίσιμες υποδομές, οι οποίες θα εξεταστούν.

Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι οι υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να τρέξουν με τα χίλια για να προλάβουν οποιαδήποτε άλλη επίθεση και σε κάθε υπηρεσία πρέπει να υπάρχει άτομο που να είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των συστημάτων. Θε πρέπει, πρόσθεσε, να γίνεται έκθεση κινδύνου και να παίρνονται τα ανάλογα μέτρα. Πρόσθεσε ότι ετοιμάζει πρόταση για ευθύνη αξιωματούχων και ανωτάτων δημοσίων υπαλλήλων, αφού όλοι, όπως είπε, θα πρέπει να έχουν κόστος όταν υπάρχει κόστος στη Δημοκρατία.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη
Η δέσμη μέτρων του ΥΠΕΣ για τη στεγαστική πολιτική, η βοήθεια στους νέους και η στήριξη στους ιδιοκτήτες
Δεσμεύει με Navtex το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η Κύπρος-Διεξάγονται γεωτρήσεις
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»