Τον εμπλουτισμό δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης συζήτησε η Επ. Παιδείας

Το θέμα του εμπλουτισμού των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης, απασχόλησε, σε σημερινή συνεδρία, την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ξεκίνησε την κατ’ άρθρον συζήτηση για τον «Ο περί του Ελάχιστου Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμος του 2022.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής άρχισε η κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου του κόμματός του για τον εμπλουτισμό των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης.

«Μια πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ που στόχο έχει να στηρίξει τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου και ταυτόχρονα να φέρει την πολιτιστική δημιουργία των Κυπρίων καλλιτεχνών μέσα στην καθημερινότητα της κυπριακής κοινωνίας, του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.

Το 2009, είπε ο κ. Κουκουμάς, υιοθετήθηκε μια πολύ πρωτοποριακή νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι για κάθε δημόσιο κτίριο που ανεγείρεται θα πρέπει να εμπλουτίζεται με έργα τέχνης, αξίας ίσης με το 1% της συνολικής αξίας του κτιρίου.

«Δυστυχώς, όμως, παρόλο που υπήρχε αυτή η νομοθεσία ούτε στο 1/3 των δημόσιων κτιρίων που ανεγέρθηκαν την τελευταία δεκαετία δεν υλοποιήθηκε αυτή η πρόνοια. Με τη δική μας πρόταση νόμου, ενισχύουμε την εφαρμογή στην πράξη αυτής της νομοθεσίας, έχουμε πρόνοιες οι οποίες επεκτείνουν την εφαρμογή της και στις δημόσιες πλατείες ή ακόμα και όταν το κράτος προχωρεί στην ενοικίαση, στην ανακαίνιση, στην μετατροπή άλλων δημόσιων κτιρίων και έχουμε και μια σειρά από άλλες πρόνοιες , οι οποίες στηρίζουν ακόμα περισσότερο τον καλλιτεχνικό κόσμο», συμπλήρωσε.

Με αυτό τον τρόπο, κατέληξε ο κ. Κουκουμάς, «θα διασφαλίσουμε ότι πραγματικά τα δημόσια κτίρια σε όλη την Κύπρο θα εμπλουτιστούν με έργα τέχνης, κάτι που και φέρει την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και θα στηρίξει τους καλλιτέχνες της Κύπρου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών