Η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός στη διαδικασία εκκένωσης από Σουδάν-Αναμένονται έξι πτήσεις

Αναμένονται έξι πτήσεις στην Κύπρο με άτομα που έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν, είπε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των επιβατών που αφίχθηκαν με τις τρεις πτήσεις το βράδυ της Τρίτης και τα ξημερώματα της Τετάρτης, έχει ήδη αναχωρήσει από την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του έξω από το ΚΣΕΔ Λάρνακας, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι, η Κύπρος λειτουργεί ως διαμετακομιστικός σταθμός στη διαδικασία εκκένωσης των αμάχων από το Σουδάν.

Είπε ότι έχουν αρχίσει να έρχονται οι πτήσεις από το βράδυ της Τρίτης, και ότι στις χθεσινές αφίξεις από το Σουδάν συμπεριλαμβάνονταν και 10 Κύπριοι.

«Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα, αναμένονται έξι πτήσεις», είπε σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των επιβατών που αφίχθηκαν με τις τρεις βραδινές πτήσεις έχει ήδη αναχωρήσει από την Κύπρο. Αυτό δεικνύει τη διαδικασία που συνεπάγεται η ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, είπε.

«Η Κύπρος λειτουργεί ως διαμετακομιστικός σταθμός στη διαδικασία εκκένωσης των αμάχων, και σίγουρα, οποιαδήποτε άλλη συμβολή χρειαστεί από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλα είναι εδώ έτοιμα, όπως διαπίστωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών, χθες το βράδυ με την παρουσία του», πρόσθεσε. Πρόσθεσε ότι έτοιμα είναι και τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Άμυνας, αφού η Εθνική Φρουρά διαχειρίζεται τον χώρο του Συντονιστικού Κέντρου ΖΗΝΩΝ, και το Υπουργείο Υγείας με τις υπηρεσίες του, συμπεριλαμβανομένης και της Ψυχικής Υγείας, αν χρειαστεί τέτοια υποστήριξη, όπως είπε, αλλά και οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι.

«Η κινητοποίηση είναι πλήρης όλων των υπηρεσιών και αυτό είναι σημαντικό διότι η Κύπρος πραγματικά συμβάλλει σε μια ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει στη γειτονιά μας», είπε.

Σε ερώτηση για τον αριθμό επιβατών που αναμένονται να φτάσουν σήμερα, ο κ. Γκότσης είπε ότι δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε αριθμούς, σημειώνοντας όμως ότι με τις τρεις βραδινές πτήσεις ήρθαν περίπου 240 άτομα, «οπότε ο σκοπός είναι να υπάρχει μια ομαλή ροή για να μπορεί να δίνεται και σωστή παροχή βοήθειας εκεί και όπου πρέπει».

Σημείωσε ότι υπάρχουν οι συνθήκες επί του εδάφους και είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη για το τι περιθώριο υπάρχει για τη συνέχιση της επιχείρησης αυτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέραν των δύο χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από το σχέδιο της Κυβέρνησης για νέους επιχειρηματίες
Έφυγε από τη ζωή ο δρ Νίκος Ιωάννου, πατέρας του ΥΠΕΣ-Εκ των εμπνευστών του ΓεΣΥ και πρώτος πρόεδρος του ΟΑΥ
Χαιρετίζει την στήριξη της Κυβέρνησης στου Επαρχιακούς Οργανισμούς ο ΕΟΑ Λάρνακας
Δεδομένη η εμπιστοσύνη Πολιτείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου-Αρωγός το κράτος για δημιουργία Πανεπιστημιούπολης
Με τα μαθηματικά κοινού κορμού ολοκληρώνονται οι Παγκύπριες Εξετάσεις
Σε ισχύ από το μεσημέρι η κίτρινη προειδοποίηση-Αγγίζει τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη αγορά ιωδίου για προστασία από ραδιενέργεια-Προειδοποιούν οι ειδικοί
Ανοίγει και φέτος για το κοινό η Προεδρική Κατοικία Τροόδους την Κυριακή
Μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη η Κύπρος που δεν έχει προγράμματα για επαγγελματική κατάρτιση των τυφλών
Τα τέλη για το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας