Ένα μήνα στο περίμενε για τις καταγγελίες για παράνομες ενέργειες στο λιμάνι Λεμεσού
13:06 - 26 Απριλίου 2023
Σε στάση αναμονής βρίσκονται, εδώ και ένα μήνα, το Υπουργείο Μεταφορών και η ανάδοχος εταιρεία του λιμανιού Λεμεσού, όσον αφορά στις καταγγελίες που προέβη η δεύτερη και έκαναν λόγο για παράνομες δραστηριότητες εντός του λιμανιού και στην ουσία δημιουργία λιμανιού εντός του λιμανιού, αφού ακόμη περιμένουν την έκθεση της Αρχής Λιμένων, στην οποία θα καταγράφει τις θέσεις της.
Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και είχαν μάλιστα μεταβιβαστεί και στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Γενικό Ελεγκτή, έγιναν από την ανάδοχο εταιρεία του λιμανιού Λεμεσού, DP World Limassol και ανέφεραν στην ουσία ότι ιδιωτική εταιρεία ενοικίασε χώρο από την Αρχή Λιμένων και λειτουργεί παράνομα δικό της λιμάνι, εντός του λιμανιού.
Όπως είχε αναφέρει ο REPORTER, βασισμένο σε πληροφορίες από καλά ενημερωμένη πηγή, στα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η ανάδοχος εταιρεία, αλλά και λιμενεργάτες, τονίζεται πως τα πλοία της εν λόγω ιδιωτικής εταιρείας, μεταφέρουν εμπορεύματα, ωστόσο στα χαρτιά δηλώνεται πως προσεγγίζουν την προβλήτα στο λιμάνι Λεμεσού, μεταφέροντας ανταλλακτικά. Μάλιστα, φαίνεται ότι μαζί με τις καταγγελίες, έχουν κατατεθεί και έγγραφα, που περιέχουν στοιχεία για συγκεκριμένα πλοία της εταιρείας, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Οι συγκεκριμένες δράσεις προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όσον αφορά στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του κράτους και της αναδόχου εταιρείας, αφού το συμβόλαιο αναφέρει πως λιμενικές εργασίες κατ’ αποκλειστικότητα εκτελεί η ανάδοχος, ωστόσο με την εν λόγω περίπτωση, φαίνεται ότι ενδεχομένως να παραβιάζεται αυτή η πρόνοια, καθώς και η καταγγέλλουσα εταιρεία πιθανό να πραγματοποιεί τέτοιες εργασίες.
Από τις αρχές του μήνα, η ανάδοχος εταιρεία του λιμανιού Λεμεσού, είχε προβεί σε επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Μεταφορών, ζητώντας όπως λάβει μέτρα, ώστε να προστατευτούν τόσο τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ενδεχομένως να χαθούν εισοδήματα, λόγω των παρανομιών, όσο και το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Από πλευράς του, το Υπουργείο Μεταφορών είχε ζητήσει τις θέσεις της Αρχής Λιμένων, ώστε να έχει συνολική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί.
«Προχωρά με έρευνα για το θέμα η Αρχή Λιμένων και ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα και τα περιμένω. Το λιμάνι Λεμεσού είναι χωρισμένο σε χώρους που δραστηριοποιούνται τρεις-τέσσερις εταιρείες και βάσει των καταγγελιών, αυτό που συμβαίνει βρίσκεται στο χώρο της Αρχής Λιμένων. Κάνει μία έρευνα αυτή τη στιγμή και περιμένω να με ενημερώσουν για να γνωρίζω τι έγινε και τι μέτρα πρέπει να λάβω», ανέφερε στον REPORTER ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.
Η έρευνα από την Αρχή Λιμένων είχε ζητηθεί μετά τις καταγγελίες από την ανάδοχο εταιρεία, ενώ η ομάδα με επιστήμονες που βρίσκεται στο Υπουργείο και είναι υπό την ευθύνη της η διαχείριση της σύμβασης στο λιμάνι, αντέδρασε άμεσα, χωρίς την παρέμβαση του κ. Βαφεάδη, ζητώντας την θέση της Αρχής.
«Έγινε το πρώτο βήμα, ζήτησα την έρευνα από την Αρχή Λιμένων, όμως ακόμη δεν άλλαξε οτιδήποτε. Οι καταγγελίες έγιναν αρχές αυτού του μήνα και εντός των ημέρων αναμένουμε τις απαντήσεις και αναλόγως, θα λάβουμε τα μέτρα που χρειάζονται. Πρέπει να δούμε στο σύνολο τι συμβαίνει για να μπορούμε να έχουμε συνολική εικόνα. Όλοι βρισκόμαστε στο περίμενε αυτή τη στιγμή».
Πάντως, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν σκέψεις για διαταγή οποιασδήποτε έρευνας, καθώς θα πρέπει να καταγραφεί η συνολική εικόνα, καθώς επίσης και οι απόψεις των δύο πλευρών και στη συνέχεια, το ο υπουργός θα μελετήσει την κατάσταση και θα λάβει αποφάσεις.