Στα Δικαστήρια για 527 ευρώ πετρέλαιο σε διπλοκάμπινο τέως και νυν κοινοτάρχης

Μέχρι τα Δικαστήρια έφτασαν ο πρώην με τον νυν κοινοτάρχη της κοινότητας Πεντάλιας, στην Επαρχία Πάφου, για μια οικονομική διαφορά 527 ευρώ και σαράντα σεντ, που αφορούσε τα οδοιπορικά έξοδα, που πραγματοποίησε με το ιδιωτικό διπλοκάμπινο όχημα του ο πρώην κοινοτάρχης. Οικονομική διαφορά που το νέο κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας, δεν αναγνώρισε, με αποτέλεσμα ο πρώτος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η ενέργεια του τέως κοινοτάρχη να βρει το δίκιο του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, όχι μόνο δεν δικαιώθηκε, αλλά υποχρέωσε το Δικαστήριο να ασκήσει και κριτική για την ευκολία με την οποία, κάποιοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για ασήμαντα ζητήματα όπως το συγκεκριμένο.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο αφού υπέδειξε στην απόφαση που εξέδωσε πως, οι δικαστικές διαδικασίες έχουν έξοδα, που επιβαρύνουν τη μία πλευρά ή την άλλη, εξήγησε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως και σε αυτήν, υπερβαίνουν την αξία της διαφοράς, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι, των προειδοποιήσεων του Δικαστηρίου φαίνεται να υπερτερεί η ανάγκη των εμπλεκομένων για δίκη ή έκφραση σε πλαίσιο δίκης.

«Η δικαστική διαδικασία», ανέφερε ο Δικαστής της υπόθεσης, «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιπολαιότητα, ως απλή αντίδραση σε οτιδήποτε αισθάνεται κάποιος ως άδικο, με προσδοκία ότι έτσι θα επιτύχει τον οποιοδήποτε σκοπό του».

Η προσδοκία πάντως του πρώην κοινοτάρχη, ότι θα δικαιωθεί και θα υποχρεώσει το νυν κοινοτικό συμβούλιο να του αποπληρώσει το ποσό των €527,40, δεν δικαιώθηκε. Το χρονικό της υπόθεσης πάει πίσω στην περίοδο Ιούλιο με Δεκέμβριο του 2016, όταν ο 80χρονος σήμερα πρώην κοινοτάρχης, διανυε τους τελευταίους μήνες της θητείας του, αφού δεν είχε σκοπό να επαναδιεκδικήσει.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2016, έξι μήνες δηλαδή πριν λήξη η θητεία του, ο πρώην κοινοτάρχης διακινείτο με όχημα της κοινότητας για να διεξάγει εργασίες που είχαν σχέση με την κοινότητα. Αυτες οι εργασίες αφορούσαν μεταξύ άλλων, καταμέτρηση υδρομετρητών, κατάσβεση πυρκαγιών, πληρωμές, επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες, κ.λπ..

Τον Ιούνιο τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, ζήτησαν από τον κοινοτάρχη να παραδώσει το υπηρεσιακό όχημα που είχε παραχωρηθεί, γιατί θα έπρεπε να χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την κατάσβεση πυρκαγιών, εφόσον είχε ειδικό εξοπλισμό.

Μετά από συνεννοήσεις που υπήρξαν μεταξύ των δύο πλευρών, ενώπιον της Επάρχου Πάφου, όπου προσέφυγαν για να λύσουν τη διαφορά, αποφασίσθηκε όπως ο κοινοτάρχης παραδώσει μεν το συγκεκριμένο υπηρεσιακό όχημα, αλλά και το κοινοτικό συμβούλιο να του πληρώνει τα οδοιπορικά έξοδα στα οποία θα υποβάλλονταν με χρήση του ιδιωτικού του οχήματος, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα ποσά που ισχύουν για τους δημόσιους λειτουργούς.

Ο κοινοτάρχης άρχισε να καταγράφει τα χιλιόμετρα που έκανε με το ιδιωτικό του διπλοκάμπινο τα οποία υπολόγισε για τους έξι μήνες από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 1.837 χιλιόμετρα, κάτι με μεταφράζεται με βάση το κόστος του πετρελαίου εκείνη την περίοδο σε €527,40 (€0,2871 x 1.837). Ο κοινοτάρχης παρόλο που απαίτησε την πληρωμή του ποσού αυτού, ο τότε αναπληρωτής κοινοτάρχης, που τον Δεκέμβριο εκλέγηκε κοινοτάρχης, δεν υπέγραψε, την επιταγή.

Αποτέλεσμα τούτου, ήταν και η προσφυγή του κοινοτάρχη στη Δικαιοσύνη.

Η θέση του νέου κοινοτάρχη, ο οποίος εμφανίσθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, ήταν πως αρνείται να καταθέσει στον πρώην κοινοτάρχη τα 527 ευρώ, με το αιτιολογικό πως ο λόγος που απαιτήθηκε η επιστροφή του υπηρεσιακού οχήματος, ήταν γιατί το χρησιμοποιούσε διαχρονικά για τις προσωπικές του εργασίες, όπως εργασίες στα χωράφια του, και όχι για υπηρεσιακούς σκοπούς.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του, σημείωσε πως με βάση τα δεδομένα, δεν διατίθεται βάση στο Δικαστήριο, από όπου να προκύπτει αστική ευθύνη του σημερινού κοινοτικού συμβουλίου, ως νομικού προσώπου, στην πληρωμή χρέους οδοιπορικών εξόδων στον τέως Κοινοτάρχη, και κατ' επέκταση δικαίωμα σε αξίωση αστικής φύσης εναντίον του Κοινοτικού Συμβουλίου για απόδοση οδοιπορικών.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως, «το άδικο που εξέφρασε ο τέως κοινοτάρχης, και είναι κατά τα λοιπά κατανοητό στην ευρύτερη διάσταση που το εκφράζει, δεν μετουσιώνεται είτε σε παράβαση σύμβασης είτε σε αδικοπραξία είτε σε παρανομία, ή τουλάχιστον δεν υποδεικνύεται τέτοια προσέγγιση, εκ του γεγονότος ότι απλώς δεν του καταβλήθηκε επίδομα οδοιπορικών εξόδων.

Μάλιστα ο τέως κοινοτάρχης, με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου καλείται να πληρώσει και τα έξοδα της δίκης, όπως αυτά θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή και εγκριθούν από το Δικαστήριο.

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής