Στο εδώλιο η ΑΗΚ για τη φονική έκρηξη στα Λατσιά-Σε δίκη ενώπιον Δικαστηρίου

Στο σκαμνί θα κάτσει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε το Μάιο του 2021 στα Λατσιά, από την οποία έχασε τη ζωή του o 48χρονος υπάλληλος της ΑΗΚ, Κυριάκος Αργυρού και τραυματίστηκε σοβαρά 40χρονος συνάδελφός του, ο οποίος νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρο του εξωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Στέλνει στη Ζέτα το φάκελο για τη φονική έκρηξη η ΑΗΚ-Εκκρεμεί η δεύτερη έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον της ΑΗΚ καταχωρήθηκε ποινική υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η οποία ορίστηκε για να αρχίσει τον ερχόμενο Μάιο. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται μόνο η Αρχή Ηλεκτρισμού ως νομικό πρόσωπο, αφού από τις έρευνες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ποινικές ευθύνες σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο.

Ως εκ τούτου, από τις έρευνες που έγιναν από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι οποίες κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια, διαφάνηκε ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος της Αρχής, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε δίκη για αδικήματα που αφορούν το νόμο περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Παρόλα αυτά, αρμόδια πηγή που μίλησε στον REPORTER, δεν θέλησε να επεκταθεί ως προς τα ακριβή αδικήματα που προσαφθούν στην ΑΗΚ κατά την πρώτη δικάσιμο και ξεκαθάρισε ότι οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν με βάσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία, φθάνουν μέχρι τις ογδόντα χιλιάδες ευρώ πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που υπήρχε κατηγορούμενος ως φυσικό πρόσωπο υπάρχει πρόνοια για ποινή για μέχρι τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε κέντρο αποκατάστασης ο εγκαυματίας της ΑΗΚ-Αναμένεται στην Κύπρο για κατάθεση

Υπενθυμίζεται ότι ο 40χρονος τραυματίας και ο 48χρονος αποθανόντας, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, μετέβησαν το πρωί της 20ης Μαΐου 2021, σε συγκεκριμένο υποσταθμό στα Λατσιά, όπου απέκοψαν το ρεύμα, για να εκτελέσουν εργασίες σε άλλο υποσταθμό.

Αφού ολοκλήρωσαν τις συγκεκριμένες εργασίες, επέστρεψαν πίσω για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και τότε σημειώθηκε η έκρηξη. Στη συνέχεια ξέσπασε φωτιά, από την οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες οι δύο τεχνικοί της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Αμέσως, εγκατέλειψαν το μέρος και εξερχόμενοι του υποσταθμού, τους αντιλήφθηκαν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, οι οποίοι άρπαξαν πυροσβεστήρα που είχαν μαζί τους, με τον οποίο κατέσβεσαν τη φωτιά και κάλεσαν ασθενοφόρο για να τους παραλάβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της έκρηξης-Ήθελαν να συνδέσουν ρεύμα οι τραυματίες

Ακολούθως, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου οι επί καθήκοντι ιατροί διαπίστωσαν ότι ο 48χρονος έφερε εγκαύματα στο 95% του σώματός του και ο 40χρονος στο 50% του σώματός του. Αμέσως, εισήχθησαν στο χειρουργείο και στη συνέχεια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Έπειτα, ο άτυχος 48χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς στην Αθήνα, όπου για ένα μήνα έδινε μάχη για τη ζωή, ωστόσο δυστυχώς υπέκυψε στα τραύματά του. Από την άλλη, ο 40χρονος που κατάφερε να επιβιώσει της έκρηξης, είχε μεταφερθεί και νοσηλευτεί για αρκετούς μήνες σε εξιδεικευμένο κέντρο στη Γερμανία, ενώ όταν επέστρεψε κατέθεσε στους ερευνώντες λειτουργούς όσα συνέβησαν και σημειώθηκε η έκρηξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη ΜΕΘ ο ένας τραυματίας από την έκρηξη στα Λατσιά-Στο χειρουργείο ο δεύτερος

Δειτε Επισης

Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών