Καταγγέλλουν πορνεία, ναρκωτικά και γκετοποίηση οι δήμοι-Εκπέμπουν SOS

Γκετοποίηση γειτονιών στις οποίες διαμένουν δεκάδες αλλοδαποί, καταγγέλλουν δήμοι και κοινοτάρχες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως ασύμφορη την κατάσταση που επικρατεί εκπέμποντας SOS, ενώ την ίδια ώρα ζητούν μέτρα από τους αρμόδιους, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας που προκαλούν διάφορα πρόσωπα από τρίτες χώρες, που όπως ισχυρίζονται οι δήμοι, τα εν λόγω πρόσωπα διακινούν ναρκωτικά, προωθούν γυναίκες στην πορνεία και μετατρέπουν σε γκέτο συγκεκριμένες περιοχές.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας για την ανάλυση του μεταναστευτικού προβλήματος, που συζητήθηκε ενώπιον της Adhoc κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη μελέτη του δημογραφικού, οι κοινοτάρχες παρέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους και ανέδειξαν την ίδια ώρα τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους δημότες τους. Πιο συγκεκριμένα, στη Χλώρακα, στην Αγία Νάπα, όπως και στην Κοκκινοτριμιθιά, φαίνεται να διαμένουν αρκετοί παράνομοι μετανάστες ή αιτητές ασύλου, οι οποίοι έχουν μετατρέψει σε γκέτο ορισμένες περιοχές, προκαλώντας ζημιά στις ίδιες τις περιοχές.

Χαρακτηριστική άλλωστε, είναι η καταγγελία του κοινοτάρχη Χλώρακας, Νικόλα Λιασίδη, ο οποίος ανέφερε πως, «μπορεί να είμαστε και σπίτι μας ακόμη και να βγαίνουν στις ταράτσες μας για να κλέψουν τα ηλιακά και να πάρουν τον χαλκό». Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και εθνικής επιβίωσης, τόνισε ο κ. Λιασίδης, για να σημειώσει ότι στη Χλώρακα, υπάρχει ένα συγκρότημα 250 διαμερισμάτων, όπου είχαν εγκατασταθεί μέσα γύρω στους 1,000 αιτητές ασύλου. «Βγήκε ένα διάταγμα το 2021, όπου και έκλεισε το συγκρότημα ο έπαρχος. Αυτή τη στιγμή όμως σε εκείνο το συγκρότημα των 250 διαμερισμάτων, χρησιμοποιούνται τα 70 διαμερίσματα από αιτητές ασύλου, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, τα οποία κλέβουν από παρακείμενες κατοικίες και υποσταθμούς της ΑΗΚ. Αυτό το πράγμα συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο και αυτό που ζητούμε είναι να γίνει μια συντονισμένη επιχείρηση και να καταγράψουν τους παράνομους μετανάστες και να τους μεταφέρουν σε κλειστές δομές».

Εισήγηση του κοινοτάρχη Χλώρακας προς τον υπουργό Άμυνας, είναι «να καταγράψει τα εγκαταλελειμμένα παλιά στρατόπεδα, να γίνει μια συντήρησή τους και να γίνουν κλειστές δομές για τους μετανάστες, μέχρι να γίνει η απέλασή τους. Πάνε με πλαστά διαβατήρια και κάνουν επίσης αιτήσεις για πολιτικό άσυλο. Πρέπει να γίνουν διαβήματα να σταματήσει η Κυβέρνηση να δέχεται αιτήματα ασύλου για να σταματήσει αυτή η κατάσταση που επικρατεί».

«Γνωρίζουν πως να αποφύγουν και τη σύλληψη από την Αστυνομία»

Για μετανάστες που γνωρίζουν ακόμη και πως να αποφύγουν τη σύλληψη από την Αστυνομία, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. «Στην Αγία Νάπα αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως και Παγκύπρια, με τους μετανάστες και τους αιτητές πολιτικού ασύλου ή καλύτερα τους οικονομικούς μετανάστες. Στην Αγία Νάπα, μέχρι τον Ιανουάριο απαριθμούσαν πέραν των 1,000, σε ένα πληθυσμό των 5,000 στην περιοχή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολύ σοβαρό και η οποιαδήποτε ενσωμάτωση αυτών των ατόμων, μόνο προβλήματα δημιουργούν. Σας προκαλώ να έρθετε μια νύχτα στην Αγία Νάπα και αυτό που θα πείτε είναι ‘δεν ξαναπατώ’. Εάν πάει κανείς στην πλατεία της εκκλησίας, θα δείτε πως διακινούνται και πώς διακινούν απαγορευμένες ουσίες, όπως και με ποιο τρόπο προωθούν κοπέλες στην πορνεία. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οποιοδήποτε γεγονός θα γίνει, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις. Πρέπει να γίνουν ελεγχόμενες διαδικασίες και στους χώρους εργασίας, ώστε να αποτραπεί η εργοδότηση αυτών των παράνομων, για να φύγουν από τη χώρα μας. Ενόσω εργοδότες έχουν την ευχέρεια να εργοδοτούν τους παράνομους μετανάστες, δυστυχώς, εδώ θα είναι, θα συνεχίσουν να παίρνουν τα επιδόματά τους και να κάνουν ζημιά στον τόπο μας».

Επιπρόσθετα, ο κ. Ζαννέτου, ανέφερε ότι, σε διαμερίσματα τα οποία είναι ξενοδοχειακά τουριστικά συγκροτήματα, γίνονται συμβόλαια αυτόνομα για να μπαίνουν μέσα μετανάστες. «Είναι απαράδεκτο. Δυστυχώς, δημογραφικά έχουμε τεράστιο πρόβλημα, στην Αγία Νάπα ειδικά τώρα που άρχισε η καλοκαιρινή περίοδος, κατακλύζουν αυτά τα άτομα μέχρι και τα πεζοδρόμια. Πρέπει να παρθούν αποτελεσματικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα αυτοί που εργοδοτούν παράνομους μετανάστες, να τιμωρούνται άμεσα και με αυστηρές ποινές».

Από την πλευρά του, ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα προβλήματα που δημιουργούνται, λόγω του Κέντρου Φιλοξενίας Πουρνάρα που βρίσκεται εντός της περιοχής. «Δυστυχώς, η Κοκκινοτριμιθιά, σηκώνει το μεγαλύτερο κόστος της μετανάστευσης, ως χώρος πρώτης υποδοχής, αφού τους μαζεύουμε από όλη την Κύπρο και τους μεταφέρουν στο Πουρνάρα. Άνθρωποι διαφόρων θρησκειών, διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι πολλές φορές μαλώνουν και μεταξύ τους. Τα υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καταρχάς είναι τεράστια, καθώς αρκετοί εξ αυτών δεν ξέρουν καν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Τα λήμματα φθάνουν μέχρι και τον υπεραστικό δρόμο. Εάν είναι ποτέ δυνατό μια χώρα της Ε.Ε., να μην έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να τοποθετήσει μια σωλήνα για να πηγαίνουν τα λήμματα στο αποχετευτικό της Κοκκινοτριμιθιάς».

Η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη, είπε φανερά απογοητευμένος ο κ. Μελετιές, για να εξηγήσει ότι η φτώχεια και η ανέχεια τροφοδοτά την εγκληματικότητα. «Αυτοί έρχονται με τις παλάσκες τους από τα κατεχόμενα και είναι γεμάτες με ναρκωτικά. Στην κοινότητα μας είμαστε περίπου 5000 και έχουμε 3000 μετανάστες. Μιλάμε για το 60 και 70% της περιοχής. Δεν γίνεται να συλλαμβάνει κάποιον η Αστυνομία για κλοπή και να τους λέει αν είστε από το Πούρναρα πηγαίνετε πίσω».

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»