Στον ρόλο της Κύπρου για ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια αναφέρθηκε ο Χ. Παντελίδης

Ο αυξανόμενος ρόλος της Κύπρου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, ως πιθανού παροχέα φυσικού αερίου και ως κόμβου ασφαλών και αξιόπιστων δικτύων είναι αδιαμφισβήτητος, είπε ο Βουλευτής Χρύσης Παντελίδης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τις προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στην Στοκχόλμη από τις 23 έως τις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Παντελίδης, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, συμμετείχε στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, με κεντρικό θέμα τις προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που διοργάνωσε το Σουηδικό Κοινοβούλιο,  στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Προστίθεται ότι κατά τη συζήτηση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τις προκλήσεις στις ενεργειακές αγορές, υπό το φως της τρέχουσας παγκόσμιας κατάστασης, ο κ. Παντελίδης επισήμανε ότι η αξιοποίηση, τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, δύναται να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και σε σημαντικά έργα που αναπτύσσονται ή βρίσκονται υπό μελέτη, περιλαμβανομένων του σταθμού από-υγροποιήσης φυσικού αερίου, του EuroAsia Interconnector,  του αγωγού EastMed, με οφέλη τόσο για την περιοχή, όσο και για την ΕΕ.

Αναφέρεται ότι ο κ. Παντελίδης, εξήγησε τον αυξανόμενο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια ρόλο της Κύπρου, ως πιθανού παροχέα φυσικού αερίου και ως κόμβου ασφαλών και αξιόπιστων δικτύων, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιαμφισβήτητος. 

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο συζήτησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία για αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων της ΕΕ, ο κ. Παντελίδης τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην ανάπτυξη τεχνολογιών και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ηλιακή ενέργεια στο νησί.

«Η μέγιστη αξιοποίηση της  ηλιακής ενέργειας, σημείωσε ο κ. Παντελίδης, αποτελεί τη βέλτιστη και τελική λύση, όχι μόνο για την εγχώρια ενεργειακή ζήτηση, αλλά και για τις ενεργειακές ανάγκες της υπόλοιπης Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία »
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)