Ενημέρωσε ΚΣ ΟΑΣΕ για επαφές με ΜΚΟ που υφίστανται περιορισμούς ο Κ. Χατζηγιάννη

Ο βουλευτής, Κυριάκος Χατζηγιάννη, ενημέρωσε για τις πρόσφατες δραστηριότητές του το διευρυμένο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα στην Κοπεγχάγη.

Ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, ο κ. Χατζηγιάννη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, αναφέρθηκε σε επαφές που πραγματοποίησε στη Λιθουανία, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Λευκορωσίας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, λόγω των περιορισμών που υφίστανται μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και ακτιβιστές από το καθεστώς της Λευκορωσίας. 

Ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη στέρηση βασικων δικαιωμάτων και ελευθεριών σε ΜΚΟ που έχουν παραμείνει στη Λευκορωσία. 

Ο Κύπριος Ειδικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδεται στη συνεργασία με ΜΚΟ, τόσο από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR)  όσο και από την ΚΣ ΟΑΣΕ.

Αναφέρθηκε, συναφώς, στην εκ μέρους του διοργάνωση, πρόσφατα, διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΜΚΟ, για να ενημερωθούν από τους Εισηγητές των τριών Γενικών Επιτροπών της ΚΣ ΟΑΣΕ, της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, όσον αφορά τα προσχέδια των εκθέσεων και ψηφισμάτων, που ετοιμάζουν ενόψει της Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ και να εκφράσουν εισηγήσεις για εμπλουτισμό τους. 

Ο κ. Χατζηγιάννη ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Προεδρείου για την πρόθεσή του να διοργανώσει συζήτηση στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ, στο Βανκούβερ, τον προσεχή Ιούλιο, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εξόριστη κοινωνία των πολιτών της Λευκορωσίας.

Ενημέρωσε, τέλος, για την πρόθεσή του να καταθέσει επιπρόσθετο ψήφισμα για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να μπορεί να συμμετέχει αποτελεσματικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων  και σημείωσε ότι, για το ίδιο θέμα, ετοιμάζονται κατευθυντήριες γραμμές, σε συνεργασία με το ODIHR.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής
Συζήτησε με τον Πρέσβη της Κίνας τις διαφορές που προέκυψαν με την CPP ο Πρόεδρος
Προεκλογική ανταλλαγή πυρών-Οι «συνήγοροι των τραπεζών» και η «ΑΚΕΛική λαίλαπα»
Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP