Όσοι δεν υπηρετούν την χώρα είναι «εσωτερικοί εχθροί», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος

Ο προκαθήμενος της πανίσχυρης Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας χαρακτήρισε σήμερα τους Ρώσους που σταμάτησαν να υπηρετούν την πατρίδα «εσωτερικούς εχθρούς» και τον πατριωτισμό μια από τις «μέγιστες αρετές», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει υποστηρίξει σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

«Σήμερα οι προσευχές μας απευθύνονται στην πατρίδα μας, την οποία ο Κύριος μπορεί να προστατεύει απ όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, απ’ όλους εκείνους που δεν συσχετίζουν τις ζωές τους με την Ρωσία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κάνουν λεφτά στην Ρωσία, αλλά ποτέ δεν ήσαν έτοιμοι να υπηρετήσουν την πατρίδα», δήλωσε ο Κύριλλος στο κήρυγμα του, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

«Πρέπει να ενσταλάξουμε στον κόσμο, και μέσω του εκκλησιαστικού κηρύγματος την αγάπη για την πατρίδα, η οποία είναι η μέγιστη αρετή», δήλωσε στο κήρυγμα του, που απηύθυνε από τον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου που βρίσκεται εντός του κτιριακού συγκροτήματος του Κρεμλίνου στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Κύριλλος δεν επεκτάθηκε αλλά οι επισημάνσεις του έδειξαν εν μέρει να στοχεύουν τους Ρώσους που αποφεύγουν την στρατολόγηση, φεύγοντας μερικές φορές στο εξωτερικό για αποφύγουν να υπηρετήσουν αυτό που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν συχνά χρησιμοποιεί την Ορθόδοξη Εκκλησία και τις πλούσιες παραδόσεις της για να ενισχύσει το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και του πατριωτισμού μεταξύ των Ρώσων. Την περασμένη εβδομάδα παρέστη στην λειτουργία του Πάσχα κρατώντας ένα κερί και κάνοντας τον σταυρό του αρκετές φορές.

Ο Πούτιν που υποστηρίζεται σθεναρά από τον Πατριάρχη Κύριλλο, θεωρεί την επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία ως μια αμυντική απόκρουση εναντίον αυτού που βλέπουν σαν μια επιθετική και παρακμάζουσα Δύση που θέλει να καταστρέψει την Ρωσία και την κουλτούρα της.

Η Ουκρανία, λέει ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο που έχει στόχο την κατάληψη εδαφών και να συντρίψει την ανεξαρτησία της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται επί 14 μήνες, έχει βαθύνει τις διαιρέσεις στον κόσμο των Ορθοδόξων Χριστιανών και έχει αναγκάσει πολλούς Ουκρανούς να διακόψουν τη σχέση τους με το Πατριαρχείο την Μόσχας του οποίου ηγείται ο Κύριλλος και να στρέψουν την αφοσίωση τους στο σχετικά νέο Πατριαρχείο του Κιέβου.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Φωτιά σε εν κινήσει όχημα στον αυτοκινητόδρομο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο και ακινητοποιήθηκε το όχημα του στο χείλος γκρεμνού
Πώς απαντά για τις υπογραφές του στις υπερωρίες της Κωμοδρόμου ο Λετυμπιώτης
Σηκώνουν ανάστημα στο bullying-Οι ποινές για εκφοβισμό σε σχολεία, στρατό και εργασία
Εργάτες καταπλακώθηκαν από όγκους χώματος και κατέληξαν σε χαντάκι
Σοκαριστικό βίντεο-Γαμπρός σκοτώθηκε από καλεσμένο που πυροβολούσε για να γιορτάσει
Αμείωτη η ένταση στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ
Γέμισε χαλίκια o δρόμος στη Λεωφόρο Λεμεσού μετά τα φώτα Καλησπέρα-Η ενημέρωση της Αστυνομίας
Nέα άφιξη μεταναστών ανοιχτά της Λάρνακας-Εντοπίστηκαν από Ιταλικό πολεμικό πλοίο
Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε τροχαίο με λεωφορείο με μαθητές στη Νέα Υόρκη