Πρόθεση βουλευτών να στηρίξουν τον νόμο που αναπέμφθηκε για τα τουρκοκυπριακά υποστατικά
15:13 - 25 Απριλίου 2023
Την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον υπό αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νόμο που αφορά τους ελέγχους στατικής επάρκειας τ/κ υποστατικών, πριν την παραχώρησή τους σε χρήστες, εξέφρασαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Βουλευτές, αν και επιφυλάχθηκαν για την τοποθέτησή τους για το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αναγνωρίζοντας ότι με την πρόνοια για στατικές μελέτες, αυξάνεται το κόστος για το κράτος, κάτι το οποίο η νομική υπηρεσία ανέδειξε ως αντισυνταγματικό, οι Βουλευτές σημείωσαν ότι δε θα έπρεπε να αποτελεί λόγο αναπομπής, καθώς αφορά θέμα ασφάλειας και υγείας. Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι το κόστος μία στατικής μελέτης ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ εργασίες επιδιορθώσεων που έγιναν σε υποστατικά, ελλείψει της σχετικής μελέτης, έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις τις 90.000 ευρώ.
Ο νόμος περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) αναπέμφθηκε με σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις 12 Απριλίου 2023. Η Βουλή ψήφισε τροποποίηση του βασικού νόμου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε, για να παραχωρηθεί σε οποιοδήποτε δικαιούχο τ/κ ακίνητη ιδιοκτησία για σκοπούς στέγασης ή επαγγελματικής χρήσης, ο Κηδεμόνας τ/κ Περιουσιών για σκοπούς ασφάλειας να μεριμνά για την διενέργεια σχετικής μελέτης αναφορικά με την στατική επάρκεια του συγκεκριμένου ακινήτου.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι πέρα από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νόμου, που τίθενται εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, ένας από τους λόγους της αναπομπής είναι και το γεγονός ότι εκκρεμεί νομοθετική πρωτοβουλία της εκτελεστικής εξουσίας για τη συνολική μεταρρύθμιση του πλαισίου διαχείρισης τ/κ περιουσιών, της οποίας ο νομοτεχνικός έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο, ώστε να τεθεί ενώπιον της Βουλής τον Ιούνιο.
Σημείωσε, δε, ότι με το να ανατίθεται στους μισθωτές η μέριμνα για ανακαινίσεις των εμπορικών ακινήτων, επιτρέπει στην Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών να ασχολείται με άλλα υποστατικά τα οποία χρήζουν προσοχής κατά προτεραιότητα, όπως είπε. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο υπό αναπομπή νόμος προτείνει μία οριζόντια προσέγγιση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Υπηρεσία, όσον αφορά προτεραιοποίηση των αναγκών.
Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι αναμένονται το επόμενο διάστημα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την περιοδική επιθεώρηση όλων των κτιρίων. Είπε, δε, ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με το ΕΤΕΚ, για αρχικά οπτική επισκόπηση των κτιρίων, η οποία θα αρχίσει πιλοτικά από την επαρχία Λάρνακας, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου. «Μας απασχολεί πολύ το θέμα της ασφάλειας των κτιρίων και γι’ αυτό λαμβάνονται πρόσθετες πρωτοβουλίες για να διαχειριστούμε γενικότερα το κτιριακό απόθεμα, είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΕΤΕΚ για θέματα δικής τους αρμοδιότητας, για μια συνολική λύση που έχει να κάνει με τις επικίνδυνες οικοδομές και την τακτική επιθεώρηση των κτιρίων», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή.
Η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας, ανέφερε στην Επιτροπή ότι ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου εγείρεται και λόγω παρέμβασης της νομοθετικής εξουσίας, επισημαίνοντας ότι η εκτελεστική εξουσία χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται τις τ/κ περιουσίες κατά τρόπο που ο Κηδεμόνας κρίνει. Εισηγήθηκε, δε, «η βουλή να μελετήσει εκ νέου τον υπό αναπομπή νόμο και να μην επιμείνει στην ψήφισή του». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, απαντώντας στο επιχείρημα αυτό, ανέφερε με παρέμβασή του στη συνεδρίαση ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο, με πρόταση νόμου του 2018 από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Στέφανο Στεφάνου, για παραχώρηση δικαιώματος σε τέκνα και εγγόνια εκτοπισμένου να τον υποκαθιστούν στην κατοχή τ/κ κατοικίας μετά τον θάνατό του.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ για το θέμα της αναπομπής θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. «Το θέμα δεν είναι μόνο η νομική, αλλά υπάρχει και η πολιτική διάσταση, αν θέλουμε δηλαδή οι συνάνθρωποί μας να είναι σε ασφαλείς κατοικίες». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι δαπάνες για μία μελέτη στατικής επάρκειας είναι 500 ευρώ, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το κράτος, υπολογίζει ότι θα δαπανήσει για την επιδιόρθωση μίας κατοικίας 30.000 ή 35.000 ευρώ, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες όμως, επειδή δεν έχει προηγηθεί αυτή η μελέτη, υπάρχει περίπτωση που η δαπάνη αυτή ξεπέρασε τις 90.000».
Κατέληξε, δε, ότι «υπάρχουν νομικά ζητήματα που όντως θα πρέπει να μελετήσουμε, όμως υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα», σημειώνοντας ότι στο θέμα του κόστους «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι «η πολιτική ουσία της τροποποίησης της νομοθεσίας, είναι κατά πολύ σημαντικότερη από τα νομικά σημεία με βάση τα οποία αναπέμφθηκε ο νόμος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμέναμε ότι θα αντιμετωπιζόταν με περισσότερη ευαισθησία από την εκτελεστική εξουσία, ακριβώς γιατί αφορά στην ασφάλεια και την υγεία των συμπολιτών μας».
Τη λύπη του για την αναπομπή του Προέδρου εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, κατά τη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά προσφυγικά θέματα και σχετίζεται με θέματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών. Πρόσθεσε, δε, ότι τίθεται θέμα αύξησης των δαπανών με μερικές δεκάδες υποστατικά που χρονολογούνται στις δεκαετίες 1940-50. Ανέφερε, δε, ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα προτείνει να παραμείνει η διάταξη ως έχει και, αφού κατατεθούν από του Υπουργείο οι κανονισμοί για τους ελέγχους των κτιρίων και ψηφιστούν, τότε να καταργηθεί.
Την ενόχλησή του εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, κατά τη συνεδρίαση, για το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν παρευρισκόταν στη συνεδρίαση, αν και είχε κληθεί. Υπογράμμισε, δε, ότι με την ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης νομοθετική εξουσία έκανε το καθήκον της για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για ό,τι συμβεί, θα βαραίνει την εκτελεστική εξουσία.
Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σημείωσε ότι με την εξέλιξη αυτή προσβάλλεται ο προσφυγικός κόσμος σε μία περίοδο που υπάρχουν τεράστια προβλήματα στέγασης. Επεσήμανε ότι θα υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου στη διαδικασία παραχώρησης υποστατικών, αν η στατική επάρκεια ελεγχόταν από το ίδιο το κράτος και κάλεσε να ληφθούν μέτρα πριν θρηνήσουμε, όπως είπε, θύματα.
Πηγή: ΚΥΠΕ