Παραδέχθηκε την αποτυχία της εταιρείας για το σύστημα κινητών στις Φυλακές ο Βαφεάδης

Τις αμαρτίες των προηγούμενων, που αρνούνταν πεισματικά να αναλάβουν ευθύνη, με τον υπουργό Μεταφορών και Δικαιοσύνης να διαβεβαίωναν μάλιστα πως όλα κυλάνε ομαλά βάσει χρονοδιαγραμμάτων, καλείται να πληρώσει η νέα Κυβέρνηση, σε σχέση με το ζήτημα λειτουργίας συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, το οποίο αποδείχθηκε φιάσκο.

Παρά τις δεκάδες επιστολές που απέστελλε, κατά τον ουσιώδη χρόνο, η Διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, που ζητούσε επιτακτικά την αναβάθμιση του συστήματος και έκανε λόγο για αδυναμία της Ανάδοχου Εταιρεία να ανταποκριθεί στα όσα προνοούσε η σύμβαση, με τον Γενικό Ελεγκτή να έρχεται τον περασμένο Σεπτέμβριο και να επιρρίπτει αποκλειστική ευθύνη στην εταιρεία αλλά και στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, οι αρμόδιοι υπουργού, διέψευσαν Αριστοτέλους και Οδυσσέα, επιμένοντας πως είναι θέμα χρόνου η αναβάθμιση του συστήματος.

Ωστόσο, μετά από διαδοχικές παρατάσεις στην εταιρεία, που ξεπέρασαν τις δέκα, από τον Περασμένο Αύγουστο μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αποφασίστηκε η διακοπή της σύμβασης, αφού η εταιρεία διαπιστώθηκε πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφού δεν μπορούσε να περιορίσει το σήμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές παρεμβολές στα κινητά των κατοίκων. Κάτι που υποδείκνυε εξαρχής η Διεύθυνση, την οποία όμως διέψευδε το Υπουργείο Μεταφορών, ωστόσο για παρεμβολές είχε μιλήσει και στην έκθεση του ο Ελεγκτής, ο οποίος επίσης διαψευδόταν.

Εν τέλει, λόγω των σοβαρών παρεμβολών και τη μη τήρηση των όρων που προνοεί η σύμβαση από πλευράς εταιρείας, πλέον οι Φυλακές βρίσκονται χωρίς σύστημα, με τον υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφειάδη, να παραδέχεται την αποτυχία της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας ένα χρόνο μετά, τα όσα υποστήριζαν Άννα Αριστοτέλους και Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με τον τελευταίο μάλιστα να είχε αναφέρει πως θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις, αλλά αντί αυτού, δόθηκαν στην εταιρεία επιπρόσθετα χρήματα.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, παραδέχθηκε ότι ο ανάδοχος απέτυχε, υποδεικνύοντας μάλιστα, πως όσοι ήταν σε θέση ευθύνης, σχετικά με το θέμα εγκατάστασης του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, ένιωθαν βαρύτατη ευθύνη.

«Έχουν δοθεί τόσες και τόσες παρατάσεις και γι’ αυτό και εμείς στην αρχή ήμασταν ανεκτικοί στην τελευταία παράταση, αλλά δυστυχώς η ανάδοχος έχει αποτύχει. Αυτό πρέπει να το δεχθούμε, όσο και αν θέλαμε να δουλέψει, δεν δούλεψε και η σύμβαση αυτή πρέπει να καταγγελθεί. Αυτό μας αφήνει σε μια λυπηρή αίσθηση δυστυχώς, γιατί πρέπει άμεσα να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Ο υπουργός Μεταφορών υπέδειξε πως η φραγή των κινητών στις Φυλακές πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, ενώ σημείωσε πως, «κινούμαστε στη κατεύθυνση που ουσιαστικά προσπαθούμε να δούμε πιο μέτρο είναι αυτό που θα πετύχει αυτή τη φορά, για να μη χρειαστούμε δύο χρόνια και να φθάσουμε στο ίδιο σημείο που είμαστε σήμερα. Εμείς θέλουμε άμεσα να έχουμε αποτελεσματική φραγή των κινητών τηλεφώνων», είπε ο κ. Βαφειάδης.

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε, στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια. Ένα εξ αυτών είναι να ξεκινήσει η όλη διαδικασία από την αρχή, ενώ το δεύτερο είναι να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει το υφιστάμενο σύστημα. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο ποια είναι η σωστή πορεία. Δεν έχουμε αποκλείσει κανένα σενάριο. Προσπαθώντας να λύσουμε το πρόβλημα εμείς τα βλέπουμε όλα σαν μια πιθανή λύση».

«Το υφιστάμενο σύστημα απέτυχε, δεν σημαίνει ότι δεν θα μελετήσουμε το σενάριο να διορθωθεί αυτό, είτε με κάποια άλλο εξοπλισμό, είτε με κάποιο άλλο ανάδοχο ή οτιδήποτε. Προσωπικά δεν έχω πολλές ελπίδες γι’ αυτό το θέμα, διότι έχει αποτύχει. Δεν το αφαιρώ από το τραπέζι, είναι πάντοτέ μια επιλογή», εξήγησε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς σύστημα απενεργοποίησης κινητών οι Φυλακές-Φιάσκο αξίας δύο εκατομμυρίων

Δειτε Επισης

Καταδικάστηκε για βόμβα, πέρασε αστυνομικός και κόπηκε στο παρά πέντε-Δικαστική κατσάδα σε Αστυνομία
Πολίτης αναγνώρισε τρία πρόσωπα που αναζητούνταν για κλοπές
Μπούκαραν με όπλο σε οικία στον Μούτταλο, επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες και έκλεψαν χρηματικό ποσό
Χειροπέδες στον 34χρονο οδηγό φορτηγού που παρέσυρε στον θάνατο τον 28χρονο
Η ενδεχόμενη εκλογή Ζαννέτου, η αλλαγή του Νόμου και η πιθανότητα να είναι Δήμαρχος για 20 μέρες
Έδειξε παραλήψεις ο θανατικός ανακριτής για τον Δικαστή Σατολιά-Έχασαν τον δρόμο, δεν μετέφεραν απινιδωτή
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Σε ένα τριήμερο έγιναν 137 τροχαίες καταγγελίες στην επαρχία Αμμοχώστου
Θέμα εθνικής ασφάλειας η προστασία από τις πυρκαγιές-Συνδρομή όλων ζήτησε ο Χαρτσιώτης
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες