Ηλικιωμένοι στα δίκτυα ψευτογιατρών-Ενημέρωσε την Αρχιεπισκοπή η Αστυνομία

Σε έξαρση βρίσκονται οι καταγγελίες ηλικιωμένων που πέφτουν θύματα προσώπων που παριστάνουν τους γιατρούς, εξαπατώντας τους τηλεφωνικά με πρόφαση ότι συγγενικό τους πρόσωπο βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο και θα πρέπει να τους καταβληθεί υπέρογκο χρηματικό ποσό για τα ιατρικά έξοδα ή την δήθεν χειρουργική επέμβαση.

Από τον Μάρτιο, η Αστυνομία μετρά δεκάδες καταγγελίες από ηλικιωμένα πρόσωπα που έπεσαν θύματα των επιτήδειων, ενώ σε μια προσπάθεια να τους προστατέψει, πέραν των καθημερινών δελτίων, απέστειλε επιστολή στην Αρχιεπισκοπή με σκοπό να ενημερώσουν σχετικά τους ηλικιωμένους μετά το τέλος των λειτουργιών, νοουμένου ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, για τον σκοπό αυτό η Αστυνομία ενημέρωσε σχετικά και τα τραπεζικά ιδρύματα.

Όπως αναφέρεται από την Αστυνομία, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται έξαρση της συγκεκριμένης απάτης, αφού κατά την περσινή χρονιά και την ίδια περίοδο (σ.σ. μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2022), έγιναν αναφορές για καταγγελίες από ηλικιωμένα πρόσωπα, τα οποία είχαν εξαπατηθεί από άγνωστους με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, με τις Αρχές να προχωρούν τότε σε τρεις συλλήψεις. Μια στην επαρχία Λευκωσίας και δύο στην επαρχία Πάφου.

Φέτος, οι περισσότερες καταγγελίες για «ψευτογιατρούς» αφορούν την επαρχία της Λεμεσού, ενώ η Αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός μόνο προσώπου στη Λευκωσία προς τα τέλη Μαρτίου. Την ίδια ώρα, οι Αρχές μέσα από ανακρίσεις και μαρτυρίες προσπαθούν να σπάσουν την αλυσίδα της απάτης του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να δρα από το εξωτερικό.

Ο τρόπος που δρουν οι επιτήδειοι είναι λίγο-πολύ γνωστός. Οι κλήσεις προς τους ανυποψίαστους πολίτες φαίνεται να γίνονται από το εξωτερικό ή σε κάποιες περιπτώσεις από απόκρυψη κλήσεων. Αφού επικοινωνήσουν με το θύμα τους, παρουσιάζονται ως γιατροί που εξέτασαν συγγενικό του πρόσωπο που δήθεν ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και ζητούν την καταβολή χιλιάδων ευρώ, είτε σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, είτε τους καλούν να μεταβούν σε συγκεκριμένο σημείο για να παραδώσουν τα χρήματα. Μάλιστα κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, οι «ψευτογιατροί», ζητούν από το ανυποψίαστο θύμα να μην διακόψει την τηλεφωνική κλήση, ώστε να μην καταφέρει να επικοινωνήσει με άλλο συγγενικό πρόσωπο ή την Αστυνομία και να διαπιστωθεί η απάτης τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρίστανε το γιατρό και προσπάθησε να αποσπάσει 77,000 ευρώ από 85χρονη

Η πρόσφατη περίπτωση της 85χρονης γυναίκας από περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου, που έπεσε θύμα του «ψευτογιατρού», εγείρει διάφορα ερωτήματα για το πως το πρόσωπο πίσω από το τηλεφώνημα είχε αναφερθεί στα ονόματα της οικογένειας, συγκεκριμένα των παιδιών της. Υπενθυμίζεται πως, ο δράστης είχε ζητήσει από την ηλικιωμένη χρηματικό ποσό ύψους 77 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο η μεταφορά δεν έγινε ποτέ μετά από παρέμβαση φιλικού της προσώπου που ήταν ενήμερο για την έξαρση της απάτης.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο, οι επιτήδειοι να γνωρίζουν προσωπικά δεδομένα των θυμάτων τους, η εκπρόσωπος του Κλάδου Επικοινωνίας της Αστυνομίας, Μαρίνα Χριστοδούλου, εξήγησε πως πέραν της υπόθεσης της εξαπάτησης της ηλικιωμένης από την Αμμόχωστο, έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις που ο δράστης αναφέρθηκε ονομαστικά στα θύματά του στην επαρχία Πάφου.

Όπως ανέφερε, τις περισσότερες φορές διαπιστώθηκε πως εκμαίευσαν προσωπικά στοιχεία, όπως τα ονόματά τους, μέσα από τη συζήτηση και τις στοχευμένες ερωτήσεις που κάνουν στα θύματά τους, ενώ όσον αφορά το πώς καταφέρνουν να έχουν τα τηλεφωνικά δεδομένα μόνο για ηλικιωμένους, η κα Χριστοδούλου είπε πως είναι κάτι που διερευνάται από τις Αρχές.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού